Contactează-ne

Actualitate

Ziua Mondială a Bolnavilor, o inițiativă din 1992 a Papei Ioan Paul al II-lea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Spitalul Roman au fost organizate manifestări legate de promovarea celor mai bune metode de prevenire a îmbolnăvirilor ■ sistemele sanitare trebuie să pună accent pe necesitatea accesului la tratamente eficiente și servicii medicale de calitate ■

Ziua Mondială a Bolnavilor, sărbătorită în fiecare an pe 11 februarie, este un moment de reflecție și acțiune în sprijinul celor afectați de diferite boli. Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a subliniat importanța unei asemenea zile și modul în care a fost aceasta a fost promovată la unitatea sanitară.

„Această inițiativă a fost instituită în 1992 de către Papa Ioan Paul al II-lea, cu scopul de a atrage atenția asupra suferințelor individuale și colective ale celor bolnavi. În această zi, comunitățile din întreaga lume se mobilizează pentru a promova o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă cei afectați de boli, precum și pentru a încuraja solidaritatea și compasiunea față de aceștia.

Este un moment potrivit pentru a evidenția importanța îngrijirii și sprijinului emoțional pentru pacienți, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora. Un alt aspect crucial al acestei zile este accentul pus pe necesitatea accesului la tratamente eficiente și la servicii medicale de calitate pentru toți.

Se încurajează eforturile pentru reducerea inegalităților în domeniul sănătății și pentru asigurarea unei acoperiri medicale universale, astfel încât niciun individ să nu fie marginalizat sau neglijat în lupta împotriva bolilor. De asemenea, Ziua Mondială a Bolnavilor este prilejul potrivit pentru a sublinia importanța cercetării medicale și a inovațiilor în domeniul sănătății.

Sprijinirea progresului în înțelegerea, diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni contribuie la avansarea medicinei și la oferirea de soluții mai eficiente pentru pacienți”, se precizaeză în comunicatul de presă al SMU Roman. Conducerea unității romașcane a subliniat preocupările pentru promovarea măsurilor de prevenție, care pot contribui la menținerea unei stări de sănătate optime.

Sunt enumerate și câteva recomandări: adoptarea unui stil de viață sănătos; alimentație echilibrată, practicarea de exerciții fizice regulate și evitarea obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul și consumul excesiv de alcool. Pentru menținerea sănătății generale se recomadă screening medical regulat; efectuarea de controale medicale periodice care pot  ajuta la depistarea precoce a unor afecțiuni și, implicit, începerea unui tratament în stadiile incipiente ale unei boli.

Un rol important în prevenirea unor potențiale îmbolnăviri îl are și imunizarea. Respectarea programului de vaccinare recomandat poate preveni îmbolnăvirile cauzate de anumite boli infecțioase și poate contribui la protecția comunității în ansamblu. Practicarea regulată a igienei personale, cum ar fi spălarea mâinilor, poate reduce riscul de infecții.

Un alt mijloc important de prevenire a îmbolnăvirilor constă în adoptarea tehnicilor de gestionare a stresului, precum meditația sau exercițiile de relaxare, care pot avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și fizice. Se mai recomandă identificarea și evitarea factorilor de risc cunoscuți pentru anumite afecțiuni, cum ar fi expunerea excesivă la soare pentru prevenirea cancerului de piele.

Este foarte importantă și înțelegerea și promovarea informațiilor corecte despre sănătate, care contribuie la conștientizarea asupra riscurilor și la luarea de decizii informate pentru prevenție. „Aceste recomandări reprezintă doar câteva aspecte ale unei abordări globale pentru menținerea sănătății. Încurajarea adoptării acestor practici poate avea un impact semnificativ în prevenirea unor afecțiuni și îmbunătățirea calității vieții.

Prin implicarea activă în această zi, fiecare individ poate aduce o contribuție la construirea unei societăți mai preocupată de bunăstarea celor afectați de boli. Ziua Mondială a Bolnavilor reprezintă, așadar, o oportunitate de a consolida solidaritatea și de a aduce schimbări pozitive în viețile celor care se confruntă cu provocări medicale”, se mai precizează în comunicatul de presă al Spitalului Roman.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending