Contactează-ne

Administrație

Ziua Mondială a Apei – miracolul din picătură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în fiecare an, pe 22 martie se marchează Ziua Mondială a Apei ■ Compania Judeţeană ApaServ este preocupată de accesarea de proiecte europene în vederea ridicării standardelor de calitate a serviciilor oferite ■

Filosoful de origine bulgară Omar Mikhael Aivamhod – Mihail Ivanov, care a trăit între anii 1900 şi 1986, dădea o definiţie metaforică apei, care a rămas peste timp: „Ce este apa? Un copil născut din unirea unui tată – oxigenul- şi a unei mame – hidrogenul“, de unde a rezultat formula H2O.

Apa înseamnă viaţă. Ea este cea mai răspîndită substanţă de pe planeta noastră, dintre cele trei stări de agregare, solidă, lichidă şi gazoasă, cea mai importantă pentru om este apa pe care o consumă pentru că de calitatea ei depinde sănătatea, viaţa şi longevitatea sa. În fiecare an, pe 22 martie, la nivel global este marcată Ziua Mondială a Apei, statele lumii fiind chemate să întreprindă măsuri pentru a aborda criza apei, în contextul schimbărilor climatice.

Un obiectiv principal al evenimentului este sprijinirea realizării obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi pînă în 2030. Gestionarea resurselor de apă este unul din obiectivele cele mai importante, iar campania Zilei Mondiale a Apei din 2021 generează o conversaţie publică globală despre modul în care oamenii apreciază apa pentru toate utilizările sale.

Apa Serv, companie implicată în gestionarea resurselor de apă

Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020) POIM a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României, identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi adresează nevoile de dezvoltare din următoarele sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor vizează Obiectivul Conservarea şi protecţia mediului şi promovarea eficienţei utilizării resurselor, urmărind promovarea investiţiilor în sectorul de mediu în vederea conformării cu prevederile Acquis-ului european şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

Obiectivul Specific 3.2 asumat şi de operatorul nemţean este cel de Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei prin care s-au promovat acţiuni ce au contribuit la îndeplinirea priorităţilor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă şi apă uzată şi care au reprezentat continuarea strategiilor anterioare, finanţate prin ISPA şi POS Mediu 2007 – 2013. Strategia de finanţare pentru perioada 2014-2020 a vizat, cu prioritate, consolidarea şi extinderea procesului de regionalizare promovat prin POS Mediu 2007-2013.

Astfel, aria de acoperire a proiectelor regionale a crescut prin preluarea de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (constituite în baza HG nr. 855/2008) a localităţilor mai mici şi extinderea ariei de operare a operatorilor regionali (înfiinţaţi înainte de 2012), care sînt beneficiarii vizaţi de politica de regionalizare în sectorul de apă şi apă uzată. În procesul investiţional a fost acordată prioritate aglomerărilor de peste 10.000 de locuitori, precum şi finalizării proiectelor fazate. Investiţiile din POIM vor fi complementare celor finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Lista investiţiilor din judeţul Neamţ

Lista investiţilor din Neamţ în perioada 2014-2020 a vizat mai multe obiective: CL 1: Extindere şi reabilitare a sistemului de apă şi canalizare în Piatra Neamţ, Alexandru cel Bun, Dobreni, Dumbrava Roşie, Gîrcina şi Girov în valoare de 50.121.759 euro. Cl 2: Extinderea sistemului de apă şi canalizare în aglomerările Săvineşti, Roznov, Zăneşti, Podoleni, Costişa, Români, Rediu şi Piatra Şoimului, în valoare de 41.072.142 euro. CL 3: Extinderea în sistemul zonal S 2 Preuţeşti, în valoare de 26.5809.352 euro. Cl 4 Existinderea în aglomerările Agapia, Bălţăteşti, Bodeşti şi Răuceşti – 29.233.755 euro. Cl 5: Extinderea în sistemul zonal S3 Roman, aglomerarea Roman, în valoare de 24.633.234 euro. CL 7: Extrinderea în aglomerările Tîrgu Neamţ, Pipirig – Pluton – Stînca şi Grumăzeşti, în valoare de 20.111.012 euro. Cl 8: Existenderea în sistemul zonal S-5 Bicaz – Chei – Bizazul Ardelean, S 12: Pîngăraţi în valoare de 7.015.433 euro.

Valoarea totală a proiectului este de 210.190. 551 euro. Proiectul odată implementat a asigurat calitate apei potabile în conformitatea cu standardele CE; alimentarea sigură şi durabilă a tuturor locuitorilor din zonele de alimentare din aria proiectului deservite de Operatorul Regional CJ Apa Serv; asigurarea calităţii şi a gradului de acces la serviciile de apă, conform principiului eficienţei costului şi al calităţii maxime în funcţionare, siguranţa îmbunătăţită a sistemelor de alimentare cu apă în aria de proiect; reducerea pierderilor fizice de apă, etc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ: “Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă, oferă ̆ ”

Știre publicată în urmă cu

în data de

George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ, anunţă că guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă, oferă sprijin financiar pentru crescătorii de animale.

“ Această măsură vine în sprijinul direct al crescătorilor de animale şi încurajează creşterea producţiei de alimente de marcă românească.

Este o perioadă în care este important să protejăm producătorii din sectorul zootehnic şi să ne asigurăm că aceştia au pârghiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii.

️ Plafoanele alocate, de către Guvernul României, schemelor de sprijin în sectorul zootehnic sunt următoarele:

 

✔ 1.680.000 de euro, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;

 

✔ 13.125.000 de euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;

 

✔ 99.324.810 de euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

 

✔ 71.300.000 de euro, pentru speciile ovine/caprine;

 

✔ 54.000 euro de euro, pentru specia viermi de mătase.

 

Schemele de sprijin vor fi finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

ℹ Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans, începând cu data de 16 octombrie 2022, în cadrul schemelor de plăţi directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut de reglementările europene.

De pe 2 decembrie 2022, APIA va realiza plățile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

Plăţile se vor face în lei, la cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022.

✌Partidul Naţional Liberal sprijină în mod direct sectorul zootehnic prin măsuri financiare concrete, care vor impacta pozitiv activitatea tuturor crescătorilor de animale din România”, este mesajul lui George Lazăr, preşedintele PNL Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Parlamentarul Leoreanu, președintele Comisiei de apărare și siguranță din Camera Deputaților, contact diplomatic bilateral România – Chile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Laurențiu Leoreanu s-a întîlnit cu o delegație parlamentară din Republica Chile ■ în cadrul întrevederii au fost abordate chestiuni legate de climatul de insecuritate globală, create de războiul din Ucraina ■ discuții au fost și pe teme de combatere a fenomenelor asociate crimei organizate sau de contribuția României la securitatea alimentară globală ■

Deputatul romașcan Dan Laurențiu Leoreanu, în calitatede președinte al Comisiei de apărare,ordine publică și siguranță din Camera Deputaților a intrat din plin în prerogativele funcției. În acest sens a avut loc, la începutul acestei săptămîni, o întîlnire  importantă cu o delegație parlamentară din Republica Chile.

”Am avut plăcerea de a avea o întrevedere cu delegația parlamentară,  condusă de domnul Alexis Sepulveda, prim-vicepreședinte al Camerei Deputaților și Deputatelor din Republica Chile, aflat în vizită în România. Cu acest prilej, avînd în vedere situația de securitate generată de războiul nejustificat și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, ambele părți și-au exprimat poziția comună de condamnare a agresiunii. Am dezvoltat acest subiect din poziția de actor regional, prezentînd sprijinul acordat de România, contributor net la securitatea regională și securitatea alimentară globală.

Am discutat, totodată, despre relațiile bilaterale, aflate într-o dinamică ascendentă, precum și despre perspectivele amplificării cooperării la nivel sectorial, remarcînd interesul deosebit pentru domeniul cibernetic. De asemenea, am abordat elementele adaptării legislative la provocările generate de pandemia de COVID19, evoluțiile politicii de apărare într-un context securitar complex, impactul tehnologiilor emergente asupra rezilienței infrastructurii critice, precum și eforturile de combatere a fenomenelor asociate crimei organizate.

La finalul întrevederii a fost subliniată importanța diplomației parlamentare pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și deschiderea spre continuarea și aprofundarea dialogului specializat în acord cu obiectivele comune”, a declarat deputatul Dan Laurențiu Leoreanu, care a subliniat că  vizita delegației chiliene în România marchează un moment de revitalizare a cooperării dintre România și Republica Chile.

Citește știrea

Actualitate

Fonduri pentru repararea punților pietonale din Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

În ședința Consiliului Local de joi, 22 septembrie, se va supune aprobării rectificarea bugetului local, care include și alocarea de fonduri în vederea reparării a trei punți pietonale și construcția uneia noi peste pârâul Cuiejdi, conform recomandărilor experților.

Expertizele tehnice din primăvara acestui au confirmat necesitatea lucrărilor de reparații curente la trei dintre punți și de demolare și construire unei punți noi la Piața Centrală. Pentru aceasta din urmă am alocat deja banii, iar proiectul tehnic este în curs de realizare. Pentru cele trei punți care vor intra în reparații curente, proiectele tehnice sunt deja finalizate.

Cele trei punți la care se vor efectua reparații curente sunt cea din zona de legătură a străzii Nicu Albu cu strada Erou Bucur, zona Spitalului(legătura str. Orhei cu B-dul Dacia) și cea din zona de legătură a străzii Orhei cu B-dul Dacia.

Primarul Andrei Carabelea: „Am mai spus-o și repet: am preluat un oraș cu o infrastructură în pragul colapsului, cu drumuri în care ne rupem mașinile și poduri aflate la sfârșitul perioadei de viață. Oricâte eforturi facem, deceniile de neglijență nu pot fi recuperate bătând din palme. Mai ales când legea și procedurile ne obligă la hârtii și etape care necesită timp.”

Pentru puntea pietonală de la Piața Centrală am solicitat punctul de vedere al unui expert, în vederea redeschiderii acesteia până la finalizarea lucrărilor de construcție a noii punți. În următoarele zile vom avea un răspuns și dacă puntea este sigură pentru accesul pietonal, acesta va fi redeschis.

Citește știrea
Advertisement

Trending