Contactează-ne

Administrație

Ziua Mondială a Apei – miracolul din picătură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în fiecare an, pe 22 martie se marchează Ziua Mondială a Apei ■ Compania Judeţeană ApaServ este preocupată de accesarea de proiecte europene în vederea ridicării standardelor de calitate a serviciilor oferite ■

Filosoful de origine bulgară Omar Mikhael Aivamhod – Mihail Ivanov, care a trăit între anii 1900 şi 1986, dădea o definiţie metaforică apei, care a rămas peste timp: „Ce este apa? Un copil născut din unirea unui tată – oxigenul- şi a unei mame – hidrogenul“, de unde a rezultat formula H2O.

Apa înseamnă viaţă. Ea este cea mai răspîndită substanţă de pe planeta noastră, dintre cele trei stări de agregare, solidă, lichidă şi gazoasă, cea mai importantă pentru om este apa pe care o consumă pentru că de calitatea ei depinde sănătatea, viaţa şi longevitatea sa. În fiecare an, pe 22 martie, la nivel global este marcată Ziua Mondială a Apei, statele lumii fiind chemate să întreprindă măsuri pentru a aborda criza apei, în contextul schimbărilor climatice.

Un obiectiv principal al evenimentului este sprijinirea realizării obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6: apă şi canalizare pentru toţi pînă în 2030. Gestionarea resurselor de apă este unul din obiectivele cele mai importante, iar campania Zilei Mondiale a Apei din 2021 generează o conversaţie publică globală despre modul în care oamenii apreciază apa pentru toate utilizările sale.

Apa Serv, companie implicată în gestionarea resurselor de apă

Programul Operaţional Infrastructură Mare (2014-2020) POIM a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României, identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 şi adresează nevoile de dezvoltare din următoarele sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică.

Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor vizează Obiectivul Conservarea şi protecţia mediului şi promovarea eficienţei utilizării resurselor, urmărind promovarea investiţiilor în sectorul de mediu în vederea conformării cu prevederile Acquis-ului european şi a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.

Obiectivul Specific 3.2 asumat şi de operatorul nemţean este cel de Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei prin care s-au promovat acţiuni ce au contribuit la îndeplinirea priorităţilor din Tratatul de Aderare pentru sectorul de apă şi apă uzată şi care au reprezentat continuarea strategiilor anterioare, finanţate prin ISPA şi POS Mediu 2007 – 2013. Strategia de finanţare pentru perioada 2014-2020 a vizat, cu prioritate, consolidarea şi extinderea procesului de regionalizare promovat prin POS Mediu 2007-2013.

Astfel, aria de acoperire a proiectelor regionale a crescut prin preluarea de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (constituite în baza HG nr. 855/2008) a localităţilor mai mici şi extinderea ariei de operare a operatorilor regionali (înfiinţaţi înainte de 2012), care sînt beneficiarii vizaţi de politica de regionalizare în sectorul de apă şi apă uzată. În procesul investiţional a fost acordată prioritate aglomerărilor de peste 10.000 de locuitori, precum şi finalizării proiectelor fazate. Investiţiile din POIM vor fi complementare celor finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Lista investiţiilor din judeţul Neamţ

Lista investiţilor din Neamţ în perioada 2014-2020 a vizat mai multe obiective: CL 1: Extindere şi reabilitare a sistemului de apă şi canalizare în Piatra Neamţ, Alexandru cel Bun, Dobreni, Dumbrava Roşie, Gîrcina şi Girov în valoare de 50.121.759 euro. Cl 2: Extinderea sistemului de apă şi canalizare în aglomerările Săvineşti, Roznov, Zăneşti, Podoleni, Costişa, Români, Rediu şi Piatra Şoimului, în valoare de 41.072.142 euro. CL 3: Extinderea în sistemul zonal S 2 Preuţeşti, în valoare de 26.5809.352 euro. Cl 4 Existinderea în aglomerările Agapia, Bălţăteşti, Bodeşti şi Răuceşti – 29.233.755 euro. Cl 5: Extinderea în sistemul zonal S3 Roman, aglomerarea Roman, în valoare de 24.633.234 euro. CL 7: Extrinderea în aglomerările Tîrgu Neamţ, Pipirig – Pluton – Stînca şi Grumăzeşti, în valoare de 20.111.012 euro. Cl 8: Existenderea în sistemul zonal S-5 Bicaz – Chei – Bizazul Ardelean, S 12: Pîngăraţi în valoare de 7.015.433 euro.

Valoarea totală a proiectului este de 210.190. 551 euro. Proiectul odată implementat a asigurat calitate apei potabile în conformitatea cu standardele CE; alimentarea sigură şi durabilă a tuturor locuitorilor din zonele de alimentare din aria proiectului deservite de Operatorul Regional CJ Apa Serv; asigurarea calităţii şi a gradului de acces la serviciile de apă, conform principiului eficienţei costului şi al calităţii maxime în funcţionare, siguranţa îmbunătăţită a sistemelor de alimentare cu apă în aria de proiect; reducerea pierderilor fizice de apă, etc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se pune cruce Spitalului Leţcani?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ consilierii judeţeni din Iaşi vor trebui să voteze un proiect ce prevede trecerea spitalului de la Spitalul Sfânta Parascheva” la ISU Iaşi ■ conform unor surse, pe viitor spitalul ar putea servi pentru… cazarea sinistraţilor ■

Veşti deloc bune în ceea ce priveşte viitorul Spitalului Leţcani: el ar putea trece la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi şi ar putea fi folosit pe viitor pentru cazarea sinistraţilor. Sunt informaţiile ce circulă în spaţiul public în ultima perioadă, iar în ceea ce priveşte trecerea la ISU lucrurile atârnă de un vot în Consiliul Judeţean Iaşi.

Vot ce urmează să fie dat în şedinţa din această săptămână, iar proiectul de hotărâre prevede două lucruri: în primă fază acordarea unui mandat reprezentanţilor Judeţului Iași în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în vederea întreprinderii demersurilor legale și aprobării actelor juridice necesare pentru rezilierea contractului de comodat încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf.Parascheva” Iași şi în a doua fază acordarea unui mandat aceloraşi reprezentanţi în vederea întreprinderii demersurilor legale și aprobării actelor juridice necesare pentru transmiterea în folosința Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă-Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturza” Iași a spitalului mobil modular.

Despre viitoare destinaţie a unităţii nu se spune nimic în proiectul de hotărâre menţionat, însă credem că este o supoziţie mai mult decât rezonabilă că numai spital pentru Covid nu va mai fi la Leţcani. Doar dacă ne gândim că ISU nu… tratează bolnavi şi nu credem că se va apuca în viitor, chiar în contextul pandemiei.

Ce se va întâmpla cu aparatura medicală „destinată” tratării bolnavilor Covid? Această întrebare nu are un răspuns la acest moment. Sigur, până când transferul să se materializeze mai trebuie ca proiectul de hotărâre să fie votat. Însă un lucru e cert: din perspectiva CJ Iaşi unitatea nu pare a fi una care să îndeplinească minimele condiţii pentru a fi spital Covid. Că altfel nu şi-ar avea rostul transferul către ISU.

Deci, tradus pentru nemţeni, peste trei milioane de euro cheltuiţi în pandemie pentru tratarea bolnavilor de Covid se vor fi dus pe Apa Sâmbetei. Cei câţiva, până în 30, de pacienţi din Neamţ trataţi la Leţcani cât timp spitalul a fost deschis, scurtă perioadă de timp, nici nu mai pot fi puşi la socoteală.

Ne mai amintim că, la puţin timp după ce spitalul a fost închis, chipurile „pentru curăţenie”, secretarul de stat Raed Arafat declara că el va fi redeschis „în cel mai scurt timp posibil”. Au trecut lunile şi spitalul a rămas tot închis, ba mai mult în spaţiul public deja se vorbea că aparatura va fi împărţită pe la spitalele din Moldova, ba chiar că spaţiul va fi „eliberat” pentru un cluster de agricultură.

În intervalul cât a fost deschis, la Leţcani au fost trataţi doar aproximativ 30 de nemţeni. La o contribuţie de peste trei milioane de euro, preţul tratării acestora este cam “piperat”. Şi dacă ar fi numai preţul, însă un control efectuat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii a scos la iveală o grămadă de nereguli. De la numărul mai mic de paturi funcţionale, la probleme cu instalaţia de încălzire, care “îngheaţă” la temperaturi negative, până la aparatura medicală ce nu ar avea în ordine toate hârtiile…

Între timp, pe fir au intrat şi procurorii DNA, care vor trebui să descâlcească iţele acestei afaceri, pe care mulţi au numit-o “afacerea pandemiei”. Deşi au fost folosite şi alte “epitete”: cum ar fi ţeapă sau jaf colosal, ori spital ruină sau second-hand.

Citește știrea

Actualitate

Creșa „Primii pași” va fi funcțională din luna septembrie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani ce provin din familii defavorizate din Piatra-Neamț vor beneficia de servicii socio-educaționale în cadrul centrului de zi tip creșă „Primii pași”. Înființarea centrului și regulamentul de organizare și funcționare al acestuia vor fi supuse aprobării Consiliului Local în sedința extraordinară de miercuri 21 iulie, urmând ca activitatea centrului să înceapă în data de 13 septembrie 2021.

Proiectul este realizat cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe”, Componenta „Dezvoltarea serviciilor de educație antepreșcolară”. Valoarea totală a proiectului este de 3.318.102 lei, iar perioada de implementare este de 30 de luni, au transmis reprezentanţii municipalităţii pietrene.

În cadrul creșei, o echipă multidisciplinară formată din 18 specialiști va oferi servicii socio-educaționale pentru 76 de copii de vârstă antepreșcolară, respectiv 0-2 ani, ce provin din familii aflate în dificultate din Piatra-Neamț. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unei grile pentru identificarea situațiilor de vulnerabilitate în care se află copilul. Se va pune accent pe familiile monoparentale, cu venituri reduse, familiile cu mulți copii, cu părinți plecați în străinătate, cu probleme de sănătate sau care nu au loc de muncă.

Se vor acorda serviciile de educație timpurie antepreșcolară, respectiv îngrijire, protecție, nutritiție și supravegherea stării de sănătate a copilului, dar și servicii complementare de consiliere, educație parentală și informare, urmărindu-se dezvoltarea abilităților parentale. Toate serviciile vor fi oferite gratuit, beneficiarii fiind exluși de la plata contribuției pentru hrană percepută conform legii în celelalte creșe. În plus, prin proiect, familia va primi și o indemnizație.

„Educația din primii ani de viață constituie baza pentru dezvoltarea ulterioară a oricărui copil, iar în cazul familiilor care se confruntă cu situații de dificultate sprijinul oferit în această etapă este fundamental. Prin înființarea acestui centru de zi vom oferi un ajutor concret pentru copii și pentru familiile lor, iar rezultatele vor fi vizibile pe termen lung. Vom sprijini și pe viitor astfel de proiecte, pentru ca un număr cât mai mare de copii și părinți din Piatra-Neamț să beneficieze de servicii socio-educaționale și de consiliere la cele mai înalte standarde” a declarat Andrei Carabelea, primarul Municipiului Piatra-Neamț.

Centrul va funcționa într-un spațiu pus la dispoziție de municipalitate, pe strada Progresului din Piatra-Neamț. Într-o primă etapă, în perioada septembrie – noiembrie,  centrul va funcționa în sediul creșei de pe strada Mihai Eminescu, până la finalizarea lucrărilor la noul sediu de pe Strada Progresului.

Solicitările pentru înscrierea copiilor la centrul de zi tip creșă „Primii pași” se vor depune la sediul Direcției de Asistență Socială din Str. Ștefan cel Mare, dosarul cuprinzând aceleași documente necesare pentru înscrierea la creșă. Condiția pentru includerea copilului în grupul țintă al proiectului este ca la momentul înregistrării să nu fie înscriși într-o altă creșă.

Citește știrea

Actualitate

Despre paşaport, este bine de ştiut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ programarea se face doar on-line nu se mai acceptă solicitările telefonice şi nici cele pe email ■ cine se prezintă la ghişeu mai repede, nu intră mai devreme ■ sînt şi alte noutăţi ■

Programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice/simple temporare nu se mai pot solicita telefonic sau pe e-mail, ci se realizeaza exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului on-line de pe platforma www.epasapoarte.ro, anunţă într-un cpmunicat Direcţia Generală de Paşapoarte.

În situaţia întîmpinării unor dificultăţi în realizarea unei programări on-line, există posibilitatea accesării tutorialului realizat în acest sens de Direcţia Generală de Paşapoarte, (www.pasapoarte.mai.gov.ro, la rubrica „Programare on-line”).

„Pentru evitarea supraaglomerării, recomandăm cetăţenilor să se programeze on-line pentru depunerea cererilor de paşapoarte la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte şi să respecte ora programării. Prezentarea cetăţenilor la sediul serviciului public comunitar de paşapoarte mai devreme de ora programării nu determina preluarea cererilor în avans, întrucît trebuie respectat intervalul orar stabilit pentru fiecare programare în parte“, se arată în acelaşi cpmunicat.

Cererile de paşapoarte simple electronice/paşapoarte simple temporare se depun în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul, indiferent de domiciliul/reşedinţa solicitantului. În cazul persoanelor care optează pentru ridicarea paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu electronic cu menţionarea statului de domiciliu de la sediile serviciilor publice comunitare de paşapoarte, în prezent, structurile de paşapoarte depun eforturi majore pentru ca aceste documente de călătorie să se elibereze în termen de 5 zile lucrătoare (acest termen poate varia pînă la cel mult 10 zile lucrătoare, în funcţie de volumul cererilor aflate în curs de soluţionare).

Statusul cererii de emitere a pasaportului simplu electronic poate fi verificat în timp real, accesînd link-ul disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, secţiunea Status paşaport, pe site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, precum şi pe site-urile Instituţiilor Prefectului, avînd ca şi criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP şi data depunerii cererii. Paşaportul românesc nu se eliberează în regim de urgenţă.

Paşaportul simplu temporar este singurul document care se eliberează, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, doar în anumite situaţii de excepţie, ce trebuie dovedite cu documente din care rezultă motivele ce determina necesitatea şi urgenţa deplasării în străinatate. Însa, în cazul paşaportului simplu temporar, este absolut necesar să verificaţi condiţiile de obţinere a vizei şi de intrare în statul de destinaţie (de exemplu Emiratele Arabe Unite, Qatar) cu acest tip de document, accesînd www.mae.ro, secţiunea rezervată sfaturilor de călătorie – condiţii de călătorie, respectiv vize şi servicii consulare, existînd posibilitatea ca autorităţile din anumite state să nu permită intrarea pe teritoriul lor în baza acestui tip de document.

Cel mai ieftin paşaport costă 96 de lei

Contravaloarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vîrsta peste 12 ani sau 234 de lei pentru persoanele sub 12 ani. Contravaloarea paşaportului simplu temporar este de 96 de lei, indiferent de vîrsta titularului. Plata se poate efectua la casieriile CEC Bank, precum şi la staţiile de plata Selfpay ale CEC Bank sau on-line, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro.

Pentru recuperarea contravalorii paşaportului simplu electronic achitate eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, trebuie sa completat formularul de pe site-ul www.cnin.ro şi să-l înaintaţi Companiei Naţionale „Imprimeria Naţională“ – S.A. la adresa de e-mail rest-pass@cnin.ro, însoţit de documentul prin care s-a efectuat plata. În situaţia în care cetăţenii nu reuşesc să ridice documentele de călătorie de la sediul serviciului public comunitar de paşapoarte la data stabilită cu ocazia depunerii cererii, aceştia vor putea să le ridice şi la o dată ulterioară, fără a fi necesară efectuarea unei programări.

Cetăţenii au posibilitatea ca ulterior depunerii cererii, să solicite ridicarea paşaportului de la sediul oricărui alt serviciu public comunitar de paşapoarte în afara celui unde au depus cererea sau de la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României în străinatate, context în care este necesar să transmită o solicitare la adresa de e-mail dgp.relatiipublice@mai.gov.ro. Pentru informaţii referitoare la condiţiile trecerii frontierei de stat a României, este necesar ca cetăţenii să se adreseze Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, instituţia competentă în acest sens.

Termenul de valabilitate a paşaportului este cel menţionat în fila informatizată, iar în ceea ce priveşte obţinerea informaţiilor privind condiţiile de intrare, şedere sau tranzit al altui stat, se recomandă accesarea secţiunea „condiţii de călătorie” de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro. Detalii despre documentele necesare şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea paşaportului simplu electronic/temporar se găsesc pe site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea „Eliberarea paşaportului”.

Citește știrea

Trending