Contactează-ne

Actualitate

Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită la Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ziua Copilului va fi marcată în acest an la Piatra-Neamț printr-un eveniment complex organizat de Primăria Municipiului Piatra-Neamț împreună cu mai multe instituții, asociații și cluburi din oraș, anunţă reprezentanţii municipalităţii pietrene.

Activitățile dedicate zilei de 1 Iunie se vor desfășura pe tot parcursul zilei, începând cu ora 10:00, în Piața Ștefan cel Mare (zona Parcului Central).

„În prima parte a programului, în intervalul orar 10:00-12:00 echipaje ale ISU Neamț, IPJ Neamț și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț vor face exerciții demonstrative și își vor prezenta autospecialele și tehnica din dotare. După prânz, copiii vor putea participa la activitățile sportive organizate de DJST Neamț: rugby, handbal, fotbal, tenis, șah, majorete, atletism. Tot în intervalul orar 12:00-15:00, Palatul Copiilor va organiza ateliere de pictură, de creație hand-made, ecologie, orientare turistică, dar și momente artistice de teatru și dans.

În intervalul orar 15:00-16:30 Clubul Sportiv Rays Dance va face demonstrații de dans, iar la finalul programului dedicat Zilei Copilului, cei mici sunt așteptați să se întâlnească cu super eroii din desenele animate și să participe la discoteca pentru copii. Activitățile se vor încheia în jurul orei 19:30.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația rutieră în Piața Ștefan cel Mare va fi oprită din seara zilei de 31 mai”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Podul de la Luţca, revoltă îndreptățită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorul Filip Panait face un rechizitoriu clasei politice actuale ■ el cere imperios construirea unui pod provizoriu din tuburi mari de beton ■ medicul crede că se impune și detașarea în zonă a unui detașament ISU și a unei stații de ambulanță ■

Inerția autorităților locale și centrale, după prăbușirea podului de la Luțca, în 9 iunie,  în a face ceva pentru fluidizarea traficului de la Gîdinți a determinat o mobilizare pe paginile de socializare în organizarea unui protest în fața primăriei Sagna, sîmbătă, 13 august. Acesta nu a adunat însă decît vreo 15 persoane și toate din comunele învecinate.

În acest timp, unul dintre cei mai vocali solicitanți ai construirii podului de pontoane, dr.Filip Panait, de la Bîra, încearcă și el, fără reușită,  să determine pe cei responsabili să acționeze. Medicul vine cu o soluție proprie, ușor de realizat în opinia sa, în condițiile în care la Roman Holtcim are una din cele mai mari unități de prefabricate. Săptămîna trecută dr.Filip Panait a contactat telefonic pe prefectul Adrian Niță, care însă nu a catadicsit, spune medicul, să se țină de cuvînt și să-l caute. Revoltat de atitudinea celor responsabili, dr.Filip Panait face un rechizitoriu întregii clase politice.

”Acum o săptămînă am sunat pe prefectul județului Neamț, numit Adrian Niță, pentru a protesta în legătură cu neimplicarea autorităților în problema podului de la Luțca. I-am cerut să pună niște tuburi mari de beton în albia rîului, pentru a face un pod provizoriu, cum se face la orice lucrare serioasă de pe drumurile naționale, fără a mai apela la armată, care este scumpă, la propriu și la figurat.Prefectul a promis că va cauta o soluție și apoi mă va contacta. Cum nu m-ați contactat voi, așa nu a mai sunat prefectul înapoi. Mai mult, am revenit peste cîteva zile, dar nu a mai răspuns la telefon. I-am transmis și un sms, că poate a uitat, dar… nimic! Nimic este în capul prefectului, după cum nimic este în capul lui Arsene distrugătorul, și nimic în capul prim- ministrului Ciuca bătăii. Le-am transmis domnilor de la PSD și domnilor de la liberali că dincoace de pod va fi o revoluție tăcută în următorii doi ani, timp în care vom face ca niciun vot să nu mai fie dat celor vinovați de nenorocirea noastră economică din următorii 20 de ani”, a scris pe pagina de Facebook dr.Filip Panait. Nici politicienii liberali nu scapă de furia medicului, ce continuă să creadă că stă în puterea electoratului să sancționeze indolența clasei politice.

”Am văzut că domnul Leoreanu, liberalul care este vinovat de dezastrul de pe drumul ocolitor al Romanului (degradarea Ocolitoarei Est. nr.), se agită și declară că vrea jos PSD, ca să intre el să facă un pod nou, cam la fel ca drumul groparilor, lăsat moștenire după ce a plecat spre capitală, ca vrednic apărător al romașcanilor.

Da, ați înțeles bine, următorii 20 de ani se vor învinovăți unii pe alții….

Abandonarea podului de la Luțca de către prefect, și de către guvern, nu poate duce decît la concluzia că ăștia ne abandonează cu tot cu pod.

Am atras atenția, încă de la dărîmarea podului, că drumul ocolitor, prin Gîdinți, este un drum al morții. Iată că accidentul de duminică a făcut ca preotul Antim (preotul de la Mănăstirea Bistrița n.r), considerat un sfînt de către comunitatea ortodoxă, să-și piardă viața în mod tragic și nemeritat. Îmi imaginez ce rugăciuni vor face toți credincioșii care îl iubeau pe părintele Antim. Moartea preotului este doar începutul, pentru că urmează un șir neîntrerupt de morți, cauzate de urgențe medicale și de incendii, la care ambulanța și pompierii nu vor ajunge la timp, din cauza drumului morții ”, mai spune dr.Filip Panait. Acesta crede că în perioada imediat următoare autoritățile locale trebuie să treacă la luarea unor măsuri urgente de rezolvare a unor probleme în cele cinci comune izolate: Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna, Doljești. O primă măsură prioritară este în opinia dr.Filip Panait detașarea în zonă a unui detașament de pompieri și a unei stații de ambulanță, în condițiile în care construirea unui nou pod în zonă poate dura și 20 de ani.

 

Citește știrea

Actualitate

Umbra lui Henry Kissinger la Davos

Știre publicată în urmă cu

în data de

Forumul Economic Mondial, denumit şi „Forumul bogaţilor”, este o organizaţie non profit din Elveţia, înfiinţată în 1971, cu sediul la Geneva, care îşi ţine tradiţional întâlnirile anuale la Davos.

După doi ani de pauză pandemică, anul acesta, între 22-26 mai, Forumul s-a reunit la Davos, în prezenţa a cca 2500 de invitaţi, printre care cunoscuţi lideri şi oameni de afaceri. Pe lista invitaţilor nu au figurat de data aceasta oficiali, companii sau oameni de afaceri ruşi.

Cum era de aşteptat, alături de subiecte, precum schimbările climatice, prețurile la energie şi iminenta criză alimentară globală, pe ordinea de zi a figurat războiul din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei nu a lipsit de pe ecran cu discursul său standard, online.

Cuvântul de ordine al întâlniri de la Davos „Gata cu vorbele, să trecem la fapte” a fost pe placul bătăiosului Zelenski.

În schimb, nu a fost deloc pe placul lui Zelenski cuvântarea lui Henry Kissinger, fostul secretar de Stat al SUA.

Vorbind la Davos, prin intermediul unui link video, nonagenarul   Henry Kissinger i-a sugerat lui Zelenski că Ucraina trebuie să ajungă în maxim trei luni, la un acord de pace cu Rusia, deoarece continuarea antagonizării Rusiei ar putea avea consecinţe dezastruoase pentrustabilitatea Europei pe termen lung.

A Europei, în care Ucraina tinde să acceadă, şi pe care trebuie s-o găsească în deplinătatea puterii,în acel moment.

De-a lungul ultimelor luni am tot aflat ce doreşte Zelenski de la Europa, dar nu am aflat dacă Zelenski este preocupat de soarta ei, dacă vrea s-o găsească teafără.

Un acord de pace, sugerează Kissinger, chiar dacă Ucraina ar trebui să renunţe la o parte din teritoriul său, cu trimitere la acea parte primită din partea Uniunii Sovietice, cu ocazia destrămării URSS.

La 98 de ani Kissinger nu şi-a pierdut luciditatea pe care o avea în 1973, când a primit Premiul Nobel pentru efortul lui depus în încheierea războiului din Vietnam. În treacăt fie spus, atunci, doi premiaţi cu Nobel au refuzat demonstrativ premiul, pentru că SUA  bombardau în draci Cambodgia.

Recent, Kissinger a prevestit că „Epidemia de coronavirus modifică pentru totdeauna ordinea mondială.” Noua ordine mondială, pe care unele ţări, precum China şi Rusia o aşteaptă, dar de care SUA nici nu vrea să audă.

Henry Kissinger a condus politica externă a SUA în perioadele extrem de fierbinţi ale războaielor cu Coreea de Nord şi cu Vietnamul.

Atunci şi-a consolidat acesta reputaţia de om pragmatic în găsirea soluţiilorprin care să se detensioneze relaţiile încordate ale SUA, cu URSS şi China.

Încă de la Forumul  Economic Mondial din  1980, Kissinger avertiza că „ omenirea se află într-o epocă a  interdependenței globale”.

Astăzi, Kissinger ne-a avertizat că războiul Rusiei cu Ucraina va remodela lumea existentă.

Este un lucru ştiut că Ucraina ar fi putut reprezenta puntea Rusiei către Europa. Dar n-a fost să fie şansa unei Europe extrem de  puternice, care să facă față concurenţei SUA.

Conflictul avansat de Putin în Ucraina nu a făcut decât să arunce în aer această punte. Rusia a fost complet izolată faţă de Vest, dar este greu de crezut că această izolare se poate extinde şi în Est, deşi SUA o doreşte.

Nu se vede niciun semn că Zelenski este conştient că are o contribuţie majoră în întărirea Asiei în detrimentul Uniunii Europene spre care se îndreaptă.

De abia s-a încheiat discursul lui Kissinger la Davos, că Dumnezeule, ce a fost la gura lui Zelenski. Nici pe Putin nu l-a  bălăcărit atât de rău, cum i-a  făcut-o bătrânului Henry, la cei 98 de ani ai lui.

Pe Zelenski nu-l interesează pacea, el cere arme, arme şi iar arme, mai să crezi că este dealerul vreunui cartel al producătorilor americani de arme. Să nu audă despre vreun model de Acord de pace. Dacă ar fi după el, ar trebui ştearsă din dicţionarul diplomatic orice sintagmă „acord de pace”.

Deşi printre invitaţii de la Davos nu a existat nici măcar adierea vreunui curent pro-Putin, nimeni nu a considerat că Henry Kissinger bate câmpii. Printre invitaţi nu exista vreun fitecine.

În schimb, Zelenski a ieşit imediat la rampă, unde şi-a încropit un monolog despre „câmpii lui Kissinger” şi despre faptul că acesta se ghida după Constituția din 1938 (?)

Dacă nu urmăreşti atent evoluţia lui Kissinger în cariera sa remarcabilă de cel puţin  50 de ani, rişti să judeci ca orice taliban, că musai bătrânul este şi putinist.

Totuşi sugestiile lui Kissinger au stârnit şi valuri de reacţii negative pe reţelele de socializare.

Deşi i se recunoste meritul de a fi practicat realismul, de-a lungul întregii sale cariere, sugestia sa făcută lui Zelenski a fost taxată ca nerealistă.

Un înalt oficial a scris pe o reţea că sugestia lui Kissinger va fi sigur respinsă, atât de către Putin, cât şi de Zelenski.

De Putin, pentru că va primi prea puţin, şi de Zelenski, pentru că i se cere să renunţe la preamult.

Până s-or pune de acord, Europa nu are decât să mai aştepte. Armata-i lungă.

Desigur că şi unele reacţii sunt nerealiste.

Există cel puţin două curente după care Rusia poate fi învinsă. Protagoniştii celor două curente dovedesc că nu cunosc istoria şi nu-i cunosc nici pe ruşi.

Conform primului curent, Rusia va fi învinsă direct de către o coaliţie internaţională, ca în cazul Germaniei din cel de al Doilea Război Mondial.

Nerealismul constă în faptul că acum există bomba nucleară, după care orice drum este un drum final.

Al doilea curent mizează pe faptul că Rusia se va învinge singură, din interior. Această soluție are echivalent în cedarea Crimeii de bunăvoie. Dovedeşte din plin necunoasterea ruşilor, pe care îi judecăm după noi.

Singura soluţie este ca la mariajul Ucrainei cu UE, să le fie naș Hanry Kissinger.

Citește știrea

Actualitate

PNL Neamț:Vinovat moral de accidentul de la Gâdinți, prefectul Adrian Niță trebuie demis urgent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un om a plătit cu viața, iar alți trei sunt răniți într-un cumplit accident rutier petrecut în județul Neamț.

Nu a fost vorba de întâmplare, de soartă sau de ghinion. Tragedia este o altă consecință a dezastrului de la Luțca, unde s-a prăbușit podul proaspăt inaugurat de Ionel Arsene. Din această cauză, traficul rutier, aflat la cote maxime în luna august, este deviat cale de câțiva kilometri, pe niște drumuri proiectate doar pentru câteva mașini.

Accidentul s-a produs, pe 14 august, la Gădinți, un punct al traseului ocolitor, la intersecția dintre DJ 207D și DN 15D. Acolo unde, exact cu două luni în urmă, prefectul județului Neamț, Adrian Niță (PSD), în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, anunța că va instala semafoare în 14 zile lucrătoare, conștient – se pare – de pericolul reprezentat de lipsa vizibilității în acea intersecție. Dar, în loc de semafoare, prefectul a postat trei rânduri pe Facebook, din care reieșea clar că nu se va ține de cuvânt.

De altfel, nepăsarea față de problemele reale ale județului caracterizează întregul său mandat. Preocupat mai degrabă de festivaluri și chermeze publice, și tragedia de la Gâdinți l-a prins tot la un festival, de această data în Piatra Neamț. În timp ce se lăuda cu 42 de fotografii pe Facebook, un om murea.

Dacă nu ar fi asistat pasiv la pericolele din respective intersecție, prefectul Adrian Niță ar fi putut face toate demersurile pentru ca, mai ales în orele cu trafic intens, în respectiva intersecție să fie prezent un polițist care să dirijeze circulația. Nici această simplă acțiune nu a întreprins-o, iar un om a plătit cu viața.

Un lucru este clar: Adrian Niță nu are ce căuta în scaunul de prefect, o demnitate publică ce presupune responsabilitate deplină. Funcția de prefect nu este una decorativă, așa cum, din nefericire, consideră Adrian Niță și șefii săi din PSD Neamț.

Pentru a evita producerea unor alte tragedii, cauzate de incompetență și rea-voință, PNL Neamț îi solicită demisia, de urgență, prefectului județului Neamț, Adrian Niță.

 

George Lazăr, președinte PNL Neamț

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL Neamț

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL Neamț

Citește știrea
AdvertisementTrending