Contactează-ne

Actualitate

Ziua în care se comemorează victimele accidentelor de muncă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ astăzi se marchează Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă ■ ITM Neamţ a organizat o serie de activităţi ■

În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenţia internaţională asupra tendinţelor în domeniul SSM.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor şi bolilor profesionale şi organizează acţiuni şi campanii în întreaga lume. Se apreciază că în fiecare zi, în lume, se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.

Ca în fiecare an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, se alătură OIM şi altor organizaţii internaţionale, instituţiilor şi autorităţilor naţionale care sînt active în promovarea SSM, preluînd tema campaniei „Acţionaţi împreună pentru a construi o cultură pozitivă a siguranţei şi sănătăţii“. Preocupările vizează, în continuare, conştientizarea angajatorilor, a lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru securitatea şi sănătatea în muncă din judeţul Neamţ în contextul unei lumi într-o continuă schimbare.

Astfel, inspectorii de muncă nemţeni promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de angajatori şi diferite organizaţii, atît în mediul on-line cît şi cu prezenţă fizică. Inspectorii de muncă participă în mod frecvent la şedinţele Comitetelor de Securitate şi Sănătate în Muncă organizate, în special, de angajatorii cu peste 50 de lucrători, şedinţe în care este încurajată realizarea unui dialog real între partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentanţii lucrătorilor, astfel încît lucrătorii să aibă posibilitatea de a solicita îmbunătăţiri privind SSM, de a oferi sugestii şi de a face propuneri, pentru crearea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase.

Manifestările dedicate zilei de 28 aprilie din acest an, au început practic, pe data de 4 aprilie, cînd la Colegiul Naţional de Informatică şi la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu din Piatra Neamţ a avut loc o întîlnire pe teme privind securitatea şi sănătatea în muncă la care au participat elevii şi profesorii. Pe 7 aprilie, la Colegiul Naţional de Informatică a avut loc etapa judeţeană a concursului naţional Ştiu şi aplic.

Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii!, şi activităţile vor continua la sediul ITM Neamţ, pe 3 mai, cu premierea elevilor cîştigători ai etapei judeţene. Azi, 28 aprilie, a fost prezentată semnificaţiei acestei zile şi a temei sub care se desfăşoară acţiunile în acest an, prin activităţi ce au avut loc atît la sediul ITM Neamţ unde au fost prezenţi reprezentanţi ai angajatorilor, angajaţilor, sindicatelor, patronatelor şi ai serviciilor externe de prevenire şi protecţie, cît şi în cadrul Colegiului prefectural.

„Încheiem nu înainte de a transmite, pentru victimele accidentelor de muncă, – în primul rînd – un mesaj de solidaritate faţă de cei afectaţi şi familiile lor, dar şi un mesaj de unitate şi de acţiune conjugată a tuturor celor implicaţi: instituţii ale administraţiei publice, întreprinderi şi reprezentanţi ai salariaţilor, pentru reducerea accidentelor de muncă şi a efectelor acestora, conştienţi fiind că eradicarea acestora nu se va putea realiza niciodată“, a spus Ioan Popescu, şeful ITM Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending