Actualitate
„Imnul României concentrează spiritul libertății, unității și universalității românești”
■ melodia pe versurile poetului Andrei Mureșanu și pe muzica lui Anton Pann a fost cântată, pentru prima dată, în urmă cu 176 de ani, la Râmnicu Vâlcea n Ziua imnului naţional al României a fost instituită în 1998, prin Legea 99 ■ actul normativ prevede că această zi va fi marcată de autorităţi prin organizarea unor programe şi manifestări culturale, ducative, militareși ştiinţifice ■
Pe data de 29 iulie, în România este marcată Ziua Imnului Național. Deputatul Partidului Național Liberal, Dan Laurențiu Leoreanu, reamintește faptul că, în urmă cu exact 176 de ani, un grup de tineri, în frunte cu scriitorul Anton Pann, au cântat pentru prima oară, la Râmnicu Vâlcea, „Deșteaptă-te, române!”.
„Simbol național, imnul României concentrează spiritul libertății, unității și universalității românești, vibrând cu tonuri adânci în inima noastră, desenând prin muzică istoria și speranța, trecutul și construcția, amintindu-ne de sacrificiile eroilor noștri și de obligația pe care o avem pentru a fi mai mult, mereu! La mulți ani!”, a notat pe pagina de Facebook deputatul nemțean.
Dan Laurențiu Leoreanu este președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților. Trebuie reamintit faptul că, începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl transmite.
Ziua imnului a fost instituită în 1998, prin Legea nr. 99, care prevede că această dată va fi marcată de autorităţile publice şi instituţii ale statului prin programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării şi ale Ministerului de Interne, indică site-ul https://www.cdep.ro/.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
Actualul imn fost cântat cu ocazia fiecărui conflict al României, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de Independență (1877-1878), Primul și al Doilea Război Mondial, dar și în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944 când acesta a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio ale timpului.
În ziua revoltei de la Brașov, pe 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de autocamioane au început să cânte această melodie. Apoi, pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției, imnul s-a „înălțat” pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, înlocuind vechiul imn comunist „Trei culori”.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Un cal a fost salvat dintr-un bazin în comuna Bârgăuani
-
Actualitate2 săptămâni,
Crin Antonescu își „suspendă” candidatura la alegerile prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin