Contactează-ne

Actualitate

Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca „G.T. Kirileanu“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instituţia de cultură a organizat diverse acţiuni pe 15 ianuarie, când s-au împlinit 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ a organizat numeroase manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale, la împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, vineri, 15 ianuarie 2021. În sala de la parterul Corpului A poate fi văzută expoziţia de publicaţii din colecţiile bibliotecii „171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu“.

În acelaşi spaţiu, dar şi în Sala Cupola este expoziţia colectivă de pictură în care expun Mihai Agape, Parasca Agape, Dumitru Bezem, Petru Diaconu, Radu Macavei, Cristina Petrariu, Ioan Popei, Ştefan Potop, Arcadie Răileanu, Vasile Trăistariu şi Petru Vamanu. Secţia de Carte pentru Copii & Ludotecă Ion Creangă găzduieşte expoziţia de pictură cu lucrări realizate în cadrul Proiectului Internaţional „Eminescu – culoare şi cuvînt“ iniţiat de Colegiul Spiru Haret Piatra -Neamţ, în parteneriat cu Liceul Teoretic Eminescu Bălţi, Republica Moldova şi Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia, Grecia. Acestui proiect i s-a alăturat ca partener şi Biblioteca Judeţeană Neamţ.

Festivităţile au început la ora 11:00, pe esplanada bibliotecii, cu un omagiu adus lui Eminescu, prin depunerea de flori la bustul poetului. Activitatea a continuat în Sala Cupola, sub genericul Ziua Culturii Naţionale – 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. În deschidere a fost rostită o alocuţiune de către Mihaela Mereuţă, directorul- manager al bibliotecii: „De Ziua Culturii Naţionale, putem vorbi atît despre opera eminesciană, cît şi despre importanţa culturii pentru progresul unei naţiuni, a educaţiei şi lecturii în formarea şi dezvoltarea personalităţii individului, despre identitatea noastră naţională, culturală şi socială. Prin opera eminesciană, naţiunea şi cultura română au păstrat vie identitatea naţională“.

După un moment muzical în interpretarea elevei Inge Olaru de la Liceul de Arte Victor Brauner Piatra Neamţ (profesor îndrumător Florin Blănaru) şi după un moment poetic susţinut de bibliotecarul Dan Iacob, a urmat acordarea de premii creatorilor culturali nemţeni pentru activitatea desfăşurată în 2020 şi pentru sprijinirea proiectelor bibliotecii.

„Ziua Culturii Naţionale ne oferă astfel, ocazia să cinstim creatorii de valori, să celebrăm cultura în integralitatea expresiilor sale. În contextul zilei de astăzi, suntem datori să privim cu atenţie realităţile culturii româneşti, cu oameni, tradiţii şi obiceiuri ce o identifică drept un spaţiu al patrimoniului umanităţii, ce surprinde expresiile diversităţii noastre culturale, care reprezintă o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Avem datoria să ne preocupăm de promovarea identităţii naţionale, de prezervarea şi valorificarea patrimoniului cultural, local şi naţional, dar mai ales de oamenii care servesc şi reprezintă moştenirea culturală“, a mai spus Mihaela Mereuţă.

Au fost premiaţi scriitorul Cristian Livescu, critic literar şi editor, scriitorul Gheorghe Simon, pictorul Dumitru Bezem, preotul Dorin Ploscaru, poet şi critic literar, precum şi scriitorul Vasile Baghiu. Au fost acordate premii şi bibliotecarilor implicaţi în proiecte cu impact comunitar: Georgeta Căliman – Tămăşeni, Roxana Bereşoaie – Gherăeşti, Vasilica Popa – Trifeşti, Adriana Boboc – Tazlău, Mimi Gherasim – Bîra, Vrînceanu Gabriela – Răuceşti şi Liliana Cimpoeşu – Sagna. Colaboratorii bibliotecii au primit premii de gratitudine pentru proiectele derulate în parteneriat. De la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj – Extensia Piatra Neamţ au fost premiaţi profesorii universitari Gabriela Pepelea, Anastasia Buruian, Ildikó Kalló, Rodica Trandafir, Constantin Andrei şi Titus Flueraş.

Au mai primit premii de gratitudine pentru colaboratorii bibliotecii: profesorii Claudia Luca, Şcoala 2, Elena Simionescu, Bogdan Drăgoi, Elena Amariei, dirijoarea Corului Camena, Daniel Dieaconu, doctor în istorie şi Mioara Bostan de la Clubul Artis. Au primit Premii de gratitudine Prietenii Bibliotecii Excelenţa Sa Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam, Gizela Adăscăliţei – Fundaţia de Îngrijiri Comunitare, Ileana Crăciun – Fundaţia Ileana, Cătălin Nemţanu – Asociatia JuvenALA, precum şi familia Tincuţa şi Emil Neagoie. Următorul moment a fost susţinut de poeţi şi scriitori în dialog, cu lansări şi prezentări de carte.

Au participat scriitorul şi criticul Cristian Livescu (USR – Filiala Iaşi), cu volumul „Mihai Eminescu, Panorama deşertăciunilor. Poemele epopeice“, criticul Petre Isachi, poetul Theodor Calcan, scriitorul Dan Iacob (USR – Filiala Bacău), precum şi scriitorul Mihai Hanganu, cu volumul „Aforisme şi… alte poezii!“. Nu puteau lipsi de la lansare publicaţiile Bibliotecii Kirileanu: „Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle. Bio-bibliografie selectivă. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Gheorghe Asachi. Bio-bibliografii. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Constantin Virgil Gheorghiu, Otilia Cazimir. Bio-bibliografii. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Aurel Băeşu, Mihail Jora, C.D. Stahi. Bio-bibliografie selectivă. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Piatra Neamţ, ieri“, editat în cadrul Proiectului Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni.Locuri.Fapte“, „Anul editorial nemţean 2019. Catalog bibliografic“, „Carte străină şi veche în colecţiile Bibliotecii G.T. Kirileanu“ şi „Poveste de Crăciun“.În final, preotul poet Dorin Ploscaru a vernisat expoziţia colectivă de pictură.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending