Contactează-ne

Actualitate

Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca „G.T. Kirileanu“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instituţia de cultură a organizat diverse acţiuni pe 15 ianuarie, când s-au împlinit 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ a organizat numeroase manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale, la împlinirea a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, vineri, 15 ianuarie 2021. În sala de la parterul Corpului A poate fi văzută expoziţia de publicaţii din colecţiile bibliotecii „171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu“.

În acelaşi spaţiu, dar şi în Sala Cupola este expoziţia colectivă de pictură în care expun Mihai Agape, Parasca Agape, Dumitru Bezem, Petru Diaconu, Radu Macavei, Cristina Petrariu, Ioan Popei, Ştefan Potop, Arcadie Răileanu, Vasile Trăistariu şi Petru Vamanu. Secţia de Carte pentru Copii & Ludotecă Ion Creangă găzduieşte expoziţia de pictură cu lucrări realizate în cadrul Proiectului Internaţional „Eminescu – culoare şi cuvînt“ iniţiat de Colegiul Spiru Haret Piatra -Neamţ, în parteneriat cu Liceul Teoretic Eminescu Bălţi, Republica Moldova şi Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia, Grecia. Acestui proiect i s-a alăturat ca partener şi Biblioteca Judeţeană Neamţ.

Festivităţile au început la ora 11:00, pe esplanada bibliotecii, cu un omagiu adus lui Eminescu, prin depunerea de flori la bustul poetului. Activitatea a continuat în Sala Cupola, sub genericul Ziua Culturii Naţionale – 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. În deschidere a fost rostită o alocuţiune de către Mihaela Mereuţă, directorul- manager al bibliotecii: „De Ziua Culturii Naţionale, putem vorbi atît despre opera eminesciană, cît şi despre importanţa culturii pentru progresul unei naţiuni, a educaţiei şi lecturii în formarea şi dezvoltarea personalităţii individului, despre identitatea noastră naţională, culturală şi socială. Prin opera eminesciană, naţiunea şi cultura română au păstrat vie identitatea naţională“.

După un moment muzical în interpretarea elevei Inge Olaru de la Liceul de Arte Victor Brauner Piatra Neamţ (profesor îndrumător Florin Blănaru) şi după un moment poetic susţinut de bibliotecarul Dan Iacob, a urmat acordarea de premii creatorilor culturali nemţeni pentru activitatea desfăşurată în 2020 şi pentru sprijinirea proiectelor bibliotecii.

„Ziua Culturii Naţionale ne oferă astfel, ocazia să cinstim creatorii de valori, să celebrăm cultura în integralitatea expresiilor sale. În contextul zilei de astăzi, suntem datori să privim cu atenţie realităţile culturii româneşti, cu oameni, tradiţii şi obiceiuri ce o identifică drept un spaţiu al patrimoniului umanităţii, ce surprinde expresiile diversităţii noastre culturale, care reprezintă o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Avem datoria să ne preocupăm de promovarea identităţii naţionale, de prezervarea şi valorificarea patrimoniului cultural, local şi naţional, dar mai ales de oamenii care servesc şi reprezintă moştenirea culturală“, a mai spus Mihaela Mereuţă.

Au fost premiaţi scriitorul Cristian Livescu, critic literar şi editor, scriitorul Gheorghe Simon, pictorul Dumitru Bezem, preotul Dorin Ploscaru, poet şi critic literar, precum şi scriitorul Vasile Baghiu. Au fost acordate premii şi bibliotecarilor implicaţi în proiecte cu impact comunitar: Georgeta Căliman – Tămăşeni, Roxana Bereşoaie – Gherăeşti, Vasilica Popa – Trifeşti, Adriana Boboc – Tazlău, Mimi Gherasim – Bîra, Vrînceanu Gabriela – Răuceşti şi Liliana Cimpoeşu – Sagna. Colaboratorii bibliotecii au primit premii de gratitudine pentru proiectele derulate în parteneriat. De la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj – Extensia Piatra Neamţ au fost premiaţi profesorii universitari Gabriela Pepelea, Anastasia Buruian, Ildikó Kalló, Rodica Trandafir, Constantin Andrei şi Titus Flueraş.

Au mai primit premii de gratitudine pentru colaboratorii bibliotecii: profesorii Claudia Luca, Şcoala 2, Elena Simionescu, Bogdan Drăgoi, Elena Amariei, dirijoarea Corului Camena, Daniel Dieaconu, doctor în istorie şi Mioara Bostan de la Clubul Artis. Au primit Premii de gratitudine Prietenii Bibliotecii Excelenţa Sa Valeriu Arteni, ambasadorul României în Vietnam, Gizela Adăscăliţei – Fundaţia de Îngrijiri Comunitare, Ileana Crăciun – Fundaţia Ileana, Cătălin Nemţanu – Asociatia JuvenALA, precum şi familia Tincuţa şi Emil Neagoie. Următorul moment a fost susţinut de poeţi şi scriitori în dialog, cu lansări şi prezentări de carte.

Au participat scriitorul şi criticul Cristian Livescu (USR – Filiala Iaşi), cu volumul „Mihai Eminescu, Panorama deşertăciunilor. Poemele epopeice“, criticul Petre Isachi, poetul Theodor Calcan, scriitorul Dan Iacob (USR – Filiala Bacău), precum şi scriitorul Mihai Hanganu, cu volumul „Aforisme şi… alte poezii!“. Nu puteau lipsi de la lansare publicaţiile Bibliotecii Kirileanu: „Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle. Bio-bibliografie selectivă. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Gheorghe Asachi. Bio-bibliografii. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Constantin Virgil Gheorghiu, Otilia Cazimir. Bio-bibliografii. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Aurel Băeşu, Mihail Jora, C.D. Stahi. Bio-bibliografie selectivă. Seria Personalităţi locale. Contribuţii la bibliografia judeţului Neamţ“, „Piatra Neamţ, ieri“, editat în cadrul Proiectului Să cunoaştem istoria judeţului prin memoria comunităţii. Oameni.Locuri.Fapte“, „Anul editorial nemţean 2019. Catalog bibliografic“, „Carte străină şi veche în colecţiile Bibliotecii G.T. Kirileanu“ şi „Poveste de Crăciun“.În final, preotul poet Dorin Ploscaru a vernisat expoziţia colectivă de pictură.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Groapa, ediţie romaşcană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronicuţă în care, cu ironie fină satirizează decizia oficialilor comunişti, care au distrus clădirile de pe vechea Stradă mare, zonă supranumită Lipscaniul Romanului. Aici evreii, mulţi la număr atunci, făceau comerţ nu glumă. Zona a fost demolată de comunişti în anii „70, pentru a o transforma într-un ansamblu architectonic tipic vremii, care, din păcate, nici după cinci decenii nu a fost finalizat. A apărut un centru comercial, astăzi mort, pentru care autorităţile post revoluţionare tot caută soluţii de reînviere. Se încearcă proiecte „futuriste“, un cinematograf pe pînză de apă şi tot felul de soluţii pentru ca doar-doar lumea va reveni în acest loc, alădată paradisul comerţului.

Vizitaţi Groapa cu ulei, că dacă o vizitaţi fără lei vă alegeţi numai cu privitul. Vizitaţi Groapa, e foarte bine aprovizionată şi de aceea îi spuneam unui bătrîn: „Nene, în Groapă găseşti de toate“. „Am auzit, zice el, tocmai că-i povesteam babei că atunci cînd o să fim şi noi în Groapă n-o să ne mai lipsească nimic“.

Cum s-a născut Groapa? Sistematizarea a dus la distrugerea a ceea ce era specific în arhitectură, nu numai la noi, ci în toate oraşele din fostul lagăr socialist. A avut şi orăşelul nostru un fel de Lipscani sub care se găsea beci, sub beci şi dedesupt se găsea alt beci. Şubrezenia locului pentru fundaţii a făcut ca noile fundaţii să fie turnate cît mai jos posibil şi… aşa s-a născut Groapa.

Ce e Groapa în fond? E un fel de canal veneţian din care apele Adriaticei s-au retras undeva departe. Nu sînt 400 de poduri cîte are Veneţia, ci doar patru, pe Canal Grande, unul dintre ele amintind de Puntea suspinelor, care lega tribunalul de puşcărie. La noi această punte leagă Casa pensiilor (CARP – n.r.) şi o parte din oraş cu piaţa şi cu cealaltă parte.

De ce Puntea suspinelor? Pentru că, întorcîndu-te din piaţă vezi că ai cheltuit o groază de bani şi nu ai luat mare lucru. De ce Puntea suspinelor? Pentru că suspini după portofelul cu bani şi acte pe care o mînă dibace l-a „volatilizat“. De ce Puntea suspinelor? Pentru că te gîndeşti că pe basarabenii care au venit în talcioc cu lucruri folosite nevoia i-a trimis. Seara n-auzi plînsetul pescăruşilor şi cîntecul gondolierilor, ci doar, uneori, un glas de adolescent pigmentat care recită: „Dă-le Doamne, la români/ Cancer negru la plămîni!“.

Deci Groapa e o Veneţie fără apă. Cîteva zile n-au avut bieţii veneţieni nici apă de băut şi nici turiştii. Şi sînt turişti mulţi. Na, ca la Veneţia. Mai ales că în ultimul timp au venit cu ocazia carnavalului, pardon, a bîlciului anual. Vizitaţi Veneţia! Acum cînd nu e apă, că dacă se înfundă gurile de canal şi fluxul e mare , atunci veţi spune: „Cine boala i-o fi pus pe ăia să strice Strada Mare?“

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului Eugen Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Slovacia a fost găsit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tînărul din Tîrgu Neamţ dispăruse într-o localitate de la graniţa dintre Slovacia şi Ungaria ■ i-a spus soţiei că pleacă să cumpere apă şi nu s-a mai întors la maşină ■ a fost găsit la o fermă ■

Cazul lui Petrişor Pipirigeanu, un tânăr din oraşul Târgu Neamţ, care fusese dat dispărut de către familie, are un deznodământ fericit. Ieri seară, 22 iunie, românul despre care nu se mai ştia nimic de pe 20 iunie a fost depistat de poliţiştii slovaci, conform Antena 3.

El a fost găsit la o fermă dintr-o localitate situată la câţiva kilometri de locul de unde fusese dat dispărut de către soţie, aproape dea graniţa dintre Slovacia şi Ungaria. Nu se ştie motivul pentru care tânărul a plecat din autoturismul în care se afla partenera sa şi în ce împrejurări a ajuns la fermă. Odată depistat, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la o unitate medicală, deoarece se simţea slăbit.

Despre nemţean nu s-a mai ştiut nimic din seara zilei de 20 iunie, când era în localitatea slovacă Veky Kamenec, în apropierea vămii cu cealaltă ţară menţionată. Tânărul venea din Marea Britanie spre România, fiind însoţit de soţia sa. În jurul orei 22.00, a coborât din maşină, spunându-i partenerei câ merge să cumpere o sticlă de apă, dar nu a mai revenit la autoturism. În atare condiîii a fost dat dispărut, iar rudele s-au mobilizat şi au postat pe reţelele de socializare mesaje în care cereau ajutor celor care puteau da relaţii despre tânărul din Neamţ.

„Distribuiţi vă rog! Dispărut de 12 ore la graniţa dintre Slovenia şi Ungaria, la aproximativ 5 kilometri de graniţă, între localităţile Velki Kamene din Slovacia şi Pecin, din Ungaria. Se numeşte Petrişor Pipirigeanu. Poartă un tricou albastru deschis Adidas şi pantaloni de trening verzi trei sferturi. Venea din Anglia spre România. Dacă treceţi prin zonă şi îl vedeţi anunţaţi poliţia sau contactaţi familia la numerele de telefon 0771/050.029 sau 0752.987.301. Vă mulţumim!”, scrisese pe Facebook naşa lui Petrişor Pipirigeanu.

Citește știrea

Actualitate

Dealeri de droguri pietreni (re)arestaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şapte inculpaţi, între care şi o femeie, au fost arestaţi preventiv ■ pentru probarea dealerilor au avut loc 16 percheziţii în patru judeţe ■ la audieri au ajuns 30 de persoane ■ printre arestaţi sînt inculpaţi cu antecedente în domeniul stupefiantelor ■

Acţiunea procurorilor DIICOT Neamţ de pe 21 iunie 2021, cînd patru judeţe au fost răscolite de forţele de ordine şi 30 de persoane au ajuns la audieri, s-a soldat cu arestarea a şapte indivizi. Între cei care au ajuns după gratii, pentru următoarele 30 de zile este şi o femeie, aceasta, plus alte persoane, avînd antecedente în afacerile cu stupefiante, fiind condamnate pentru fapte similare.

În şedinţa de pe 22 iunie, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a lui Mantu Gabriel, Mantu Elena Marsilia, Zâru Marian, Oborocianu Constantin, Săbiută Vasile Grigore, Gabor Bogdan Ilie şi Mantu Alexander Mario. De menţionat este faptul că primii doi inculpaţi sînt soţi, iar instanţa a sesizat Protecţia Copilului pentru a lua măsurile de ocrotire pentru copiii minori, care au rămas fără nici unul dintre părinţi.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional au procurat şi comercializat droguri de risc, de mare risc şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, către consumatori de pe raza Neamţului, devenind principalii furnizori de astfel de substanţe din judeţ.

Pe 21 iunie 2021, forţele de ordine, poliţişti şi procurorul DIICOT au efectuat 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Neamţ, Suceava, Bacău şi Iaşi, în urma cărora au fost ridicate 30 de grame de cannabis, 2 grame de cocaină, 3 grame de rezina de cannabis, 4 plante de cannabis, 200 de grame de substanţe psihoactive, sumele de 2.500 de lei şi 500 de euro, un cîntar electronic, 3 dispozitive electrocasnice utilizate pentru prepararea substanţelor psihoactive, un dispozitiv de supraveghere GPS confecţionat artizanal, 3 laptop-uri, o tabletă, 200 de grame de aur, 2 dispozitive de mărunţit şi 2 recipiente confecţionate special pentru disimularea drogurilor.

La final, cele şapte persoane cu vîrste cuprinse între 17 şi 36 de ani, au fost reţinute, iar mai apoi, arestate preventiv. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu, punerea la dispoziţie a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Afaceri de familie

Soţii Mantu, Elena Marsilia şi Gabriel, nu sînt la prima abatere pe linia traficului de droguri, iar pentru fapte similare, împreună cu alţi inculpaţi, au fost condamnaţi, tot de Tribunalul Neamţ, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, în noiembrie 2018.

Atunci, Gabriel Mantu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, iar Elena Marsilia, a fost judecată în libertate şi a primit o sancţiune de fără executare, de un an şi 11 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Alţi inculpaţi din dosar au primit pedepse între 3 ani şi o lună şi 2 ani şi 4 luni de închisoare. Acuzaţii au pierdut prin confiscare drogurile găsite asupra lor în momentul descinderii forţelor de ordine.

De la Marsilia Mantu s-au confiscat 10.500 de lei şi un autoturism BMW, iar soţul, Gabriel Mantu, a rămas fără 38.000 de euro. De la ambii soţi instanţa de fond a dispus confiscarea unei garsoniere de pe strada Grigore Ureche evaluată la 11.700 de euro. De la un alt acuzat din proces a fost conficat un BMW şi un imobil.

Grupul a fost destructurat pe 22 februarie 2018, cînd au avut loc descinderi la Blocul 40 din Piatra Neamţ, pe Aleea Ulmilor. Acţiunea s-a soldat cu patru arestări, încarceraţi pentru 30 de zile fiind Gabriel Mantu, Gheorghe Antonio Bozu, Andrei Ionuţ Mantu şi Vlad Ştefan Fundătură, acuzaţiile fiind constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decît cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie, în formă continuată, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului.

În acelaşi dosar, în arest la domiciliu a fost plasată Elena Marsilia. Pe 22 februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT Neamţ au prins în flagrant delict trei tineri cu vîrste între 19 şi 29 de ani, toţi din Piatra Neamţ. Asupra lor au fost găsite trei grame de cannabis şi 30 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ce urmau a fi comercializate.

Ulterior au avut loc percheziţii domiciliare, patru la locuinţele bărbaţilor şi una la femeia de 34 de ani. Au fost găsite şi ridicate aproximativ 50 de grame de cannabis, 2 kilograme de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, mai multe cîntare, laptopuri, tablete, telefoane mobile stick-uri de memorie, dar şi importante sume de bani – 38.000 de euro şi 22.500 de lei.

Dintre cei arestaţi recent, nici Marian Zâru nu este uşă de biserică, iar la acest moment are pe rolul Tribunalul Neamţ un alt proces în care este acuzat de fapte similare. A fost arestat o vreme, ulterior fiind plasat sub control judiciar.

Citește știrea

Trending