Contactează-ne

Actualitate

Zilele Romanului, manifestări educaţionale, culturale, religioase şi sportive. Ce sumă a fost alocată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările se vor organiza, zilnic, în perioada 16-22 mai ■ după 3 ani de restricţii pandemice, se revine la programul normal ■ invitaţi de marcă sînt Ştefan Bănică Jr. & Band şi Ion Suruceanu ■

După ridicarea restricţiilor pandemice din ultimii trei ani, Primăria Roman va organiza în perioada 16-22 mai Zilele Municipiului în condiţii normale, cu participare publică. Edilii au prezentat manifestările incluse în acest programul zilnic, sub rezerva anunţării ulterioare a orelor de desfăşurare la uneler activităţi. Pentru sprijinirea evenimentului, care este la a XII-a ediţie, Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 250.700 lei.

În şedinţa CL din 28 aprilie, consilierii USR au ridicat problema costurilor aducerii artiştilor, ţinînd cont de faptul că numai Ştefan Bănică Junior, de exemplu, care este unul dintre cei mai scumpi artişti, ce percepe un tarif de 8.000 -10.000 de euro, cheltuieli de deplasare de 1,5 euro/km, cazare la hotel de 4 stele în 10 camere duble, plus un apartament şimasă pentru 21 de persoane.

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a asigurat aleşii locali că toate cheltuielile cu artiştii sînt suportate de firma de organizare a evenimentelor, Viobetti Bucureşti, care-şi scoate costurile din încasarea taxei de închiriere a spaţiilor comerciale, în timpul manifestărilor, municipalitatea asigurînd consumul de energie, salubritatea, ordinea publică, etc.

Luni, 16 mai – ZILELE EPISCOP MELCHISEDEC ŞTEFĂNESCU – Slujba de pomenire a Ierarhului Melchisedec Ştefănescu, la mormântul acestuia; Marţi, 17 mai – ZIUA EXCELENŢEI ROMAŞCANE – Gala excelenţei – festivitatea de premiere a personalităţilor romaşcane. Spectacole de teatru pentru copii şi pentru adulţi susţinute de artişti profesionişti de la Ateneul Naţional Iaşi, la Sala Nicolae Manolescu – Strunga: ora 14.00 – spectacolul pentru copii Aventuri cu dl. Goe; ora 18.00 – spectacolul pentru adulţi Comedie cu olteni. Festivitate de premiere CSM Roman – tenis şi şah.

Miercuri, 18 mai – ZIUA INTERNAŢIONALă A MUZEELOR – Expoziţia Academician Constantin C. Iliescu, fondatorul cardiologiei moderne din România – Casa Hogaş. Concurs de orientare turistică – Parcul Municipal. Joi, 19 mai – ZIUA EDUCAŢIEI – Gala Excelenţei în Educaţie – Sala Nicolae Manolescu – Strunga – festivitatea de premiere a elevilor şi profesorilor coordonatori. Seara Sergiu Celibidache – Sala Nicolae Manolescu-Strunga – spectacol de gală cu laureaţii olimpiadelor şi concursurilor naţionale de muzică clasică, profesori şi foşti absolvenţi ai Şcolii de Artă Sergiu Celibidache. Deschiderea Festivalului Tradiţional al Meşteşugarilor şi a Parcului de distracţii, în Piaţa Roman-Vodă.

Vineri 20 mai – ZIUA DIPLOMAŢIEI – Întâlnirea oficială a administraţiei publice romaşcane cu membrii delegaţiei din oraşul Ştefan-Vodă din Republica Moldova, înfrăţit cu municipiul Roman. Concursul de cultură generală pentru elevii liceelor, Speranţă pentru mîine, ediţia a XVIII-a, la Biblioteca Municipală George Radu Melidon. Deschiderea Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar – Oină, la Liceul cu Program Sportiv Roman. Spectacol de muzică uşoară, în Piaţa Roman-Vodă: – interpreţi de la Clubul Lucky Dance: Alessandro Mucea, Ştefania Pascal şi Trupa Angels (Ariana Creangă şi Giulia Dancă); Trupa Oxa (romaşcanul Cristian Prăjescu şi Ioana Hrişcă); Trupa Cuantune; Ştefan Bănică Jr. & Band.

Sâmbătă 21 mai – ZIUA PATRONILOR MUNICIPIULUI ROMAN – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Liturghie la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Piaţa Republicii. Festivalul iubitorilor de cîini, ediţia I – prima zi, în Ştrandul Municipal – concursuri şi demonstraţii canine, mini-poligoane sportive, activităţi artistice dedicate tuturor. Spectacol de talente locale, în Piaţa Roman- Vodă – cu tineri interpreţi din unităţile de învăţămîntşi de la cluburile de muzică şi de dans.

Spectacol de divertisment, în Piaţa Roman- Vodă: Fanfara de la Ştefan-Vodă (Republica Moldova); Ansamblul Plai Moldovenesc şi interpreţii Ion Suruceanu şi Andia. Duminică 22 mai – ZIUA CAMPIONILOR – Show Sportiv pe scena din Piaţa Roman-Vodă. Festivalul iubitorilor de cîini, ediţia I – ziua a doua, în Ştrandul Municipal. Spectacol de muzică populară, în Piaţa Roman-Vodă: tinere talente locale şi Alexandra Chiţimuş; Iulia Zavate; Ştefan Enăşel; Trupa Alesis.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending