Contactează-ne

Actualitate

Zilele Municipiului Roman, la final. Manifestările organizate de primărie au fost apreciate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost trasă cortina peste cea de a XII-a ediţie a manifestării ■ timp de o săptămînă, la Roman s-au organizat zeci de manifestări menite să marcheze acest eveniment deosebit din viaţa comunităţii ■ activităţi culturale, ştiinţifice, sportive şi artistice au atras mii de participanţi ■

A trecut cu repeziciune o săptămînă încărcată pentru romaşcani şi edilii oraşului, care s-au străduit să organizeze una din cele mai aşteptate şi îndrăgite acţiuni comunitare, Zilele Municipiului, ediţia a XII-a, prima manifestare amplă, după cei doi ani de restricţii pandemice. Nu a fost uşor şi nu a fost simplu să coordoonezi o multitudine de evenimente şi toate să meargă „şnur“.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor Consiliul Local a alocat 250.000 lei. Manifestările au debutat luni, 16 mai, cu tradiţionala slujbă şi depunere de coroane la mormîntul Episcopului Melchisedec Ştefănescu, urmată în aceeaşi zi de dezvelirea bustului filantropului Constantin Vasiliu Bolnavu – „un făcător de bine care pornise pe drumul anevoios al ocrotirii aproapelui“ – aşa cum îl aminteşte Marin Preda, pe Constantin Vasiliu Bolnavu în romanul „Delirul“.

„După ce, în anul 2019, Primăria Municipiului Roman a acordat titlul de Cetăţean de onoare post-mortem lui Constantin Vasiliu Bolnavu, astăzi (16 mai – n.r.), prin societatea culturală Clepsidra şi cu sprijinul urmaşilor marelui filantrop, am dezvelit bustul acestuia, aşezat în parcul din faţa primăriei. Locul în care administraţia romaşcană funcţionează astăzi a fost proprietatea lui Vasiliu Bolnavu, cumpărată între cele două războaie mondiale, pentru a asigura, în mod gratuit, condiţii de întreţinere, cazare şi masă pentru 200 de elevi de liceu merituoşi. Pentru toate actele de binefacere pe care le-a făcut – şi care nu sînt deloc puţine, bustul său este, începînd de astăzi, aşezat la loc de cinste, înlesnind astfel respectul pentru marile noastre personalităţi“, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Zilnic, pe parcursul acestei săptămîni, s-au desfăşurat, sub semnul excelenţei, alte şi alte activităţi menite să bucure pe cît mai muţi romaşcani, manifestări încheiate în acest week-end cu trei seri de concerte la care au participat artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de români. Pe scena din Piaţa Roman-Vodă au urcat: Andia, Ioan Suruceanu, Iulia Zavate, Trupa Alesis, formaţia Cuantume, trupa OXA a romaşcanului Cristian Prăjescu, taraful de la Ştefan Vodă – Republica Moldova. Capul de afiş al spectacolelor de anul acesta l-a reprezentat, fără îndoială, Ştefan Bănică Junior şi trupa sa Rock’n’Roll Band & The 50′.

Tot în centrul municipiului a fost deschis, de-a lungul întregii săptămîni, Tîrgul Tradiţional al Meşteşugarilor, activitate la care a fost invitat şi deputatul liberal Laurenţiu Leoreanu, secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Lazăr şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Andrei Carabelea. Pentru a marca alte mari personalităţi ale Romanului, la Casa Hogaş, din curtea Colegiului Naţional RomanVodă, miercuri, 18 mai, a fost omagiat academicianul Constantin Iliescu, Cetăţean de Onoare al municipiului din 2018.

Lui i se datorează dezvoltarea reţelei de cardiologie prin înfiinţare secţiilor în centrele universitare şi a serviciilor de cardiologie în principalele oraşe din ţară. O diversitate de acţiuni, cum spuneam, menită să antreneze şi să se adreseze unui număr cît mai mare de romaşcani, în program înscriindu-se şi un concurs de orientare turistică, organizat de Clubul Copilor Roman, o primă ediţie a Festivalului Iubitorilor de cîini, desfăşurat timp de două zile în incinta Complexului de Agrement Moldova.

Zile ale excelenţei, în care au primit recunoştere personalităţi romaşcane şi cei mai buni copii ai acestui municipiu, laureanţi ai concursurilor şi olimpiadelor naţionale şcolare. Vineri, 20 mai, Romanul a avut, din nou, oaspeţi dragi. În cadrul deja tradiţionalei Zile a diplomaţiei, a fost primită o delegaţie a administraţiei din oraşul Ştefan Vodă, Republica Moldova, comunitate înfrăţită cu Romanul în anul 2018, pe 1 Decembrie, cînd s-a sărbătorit, concomitant, Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri.

Vorbeam de o multitudine de activităţi, devenite deja tradiţionale, precum cel organizat la sediul Bibliotecii Municipale George Rdau Melidon, tot vineri, 20 mai, cînd a avut loc o nouă ediţie a Concursului de cultură generală pentru elevii liceelor romaşcane – Speranţă pentru mine. Pe 20 mai, la Liceul cu Program Sportiv Roman a fost deschisă Olipiada Naţională a Sportului Şcolar la oină. Sîmbătă, 21 mai, Ziua Patronilor Municipiului – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a fost marcată la biserica cu acest hram din Bulevardul Republicii, printr-o liturghie

Duminică, 22 mai, s-a tras cortina celei de a XII-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman, organizîndu-se pe scena din centrul oraşului Ziua campionilor, prilej pentru desfăşurarea unui show sportiv de excepţie. O săptămînă de efoturi majore ale colectivului de coordonare a manifestărilor, care a mobilizat şi toate efectivele de poliţişti locali şi peste 100 de jandarmi ce au făcut eforturi pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending