Contactează-ne

Actualitate

Zilele Municipiului, prilej de bucurie pentru romaşcani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în perioada 16-21 mai la Roman s-au organizat manifestări ştiinţifice, culturale şi sportive ■ au fost marcate cele mai importante activităţi din viaţa oraşului ■ de o recunoaştere aparte s-au bucurat medicii, care s-au aflat în linia întîi a luptei cu pandemia de coronavirus ■ ca element de noutate anul acesta au fost premiate cele mai bune proiecte realizate de şcolile din municipiul în cadrul Galei excelenţei în Educaţie ■

Este al doilea an consecutiv cînd autorităţile publice locale au fost obligate să organizeze unul din cele mai aşteptate evenimente comunitare, Zilele Municipiului Roman, în condiţii de restricţii pandemice.

Acestea s-au organizat în conformitate cu prevederile Statutului Municipiului, în perioada 16-21 mai. Cea de a XI-a ediţie a debutat, duminică, 16 mai, la ora 11.30, cu manifestările din cadrul „Zilelor Episcop Melchisedec Ştefănescu”, la mormîntul înaltului Ierarh, din curtea Grădiniţei şi a şcolii primare, ale aşezămîntului cu acelaşi nume, unde se află şi o capelă, desfăşurîndu-se un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Ioachim, la care au participat, pe lîngă oficialităţile locale şi foarte mulţi credincioşi.

În cea de a doua zi, din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Municipiului Roman”, luni, 17 mai, autorităţile locale s-au mobilizat pentru inaugurarea Parcului Jora, din spatele supermarketului Kaufland, proiect pe fonduri europene, adjudecat de municipalitate în 2017. Valoarea totală a proiectului este de 1.917.815,18 lei, din care: 1.605.410,43 lei, bani europeni; 245.533,43 lei, bani nerambursabili din bugetul naţional; 37.774,38 lei cofinanţarea eligibilă a Municipiului Roman; 29.096,45 lei, valoarea neeligibilă inclusiv TVA.

Însoţit de viceprimarul Radu Samson, reprezentantul executantului, firma „Occidental Construct” Roman, directorii Direcţiei Construcţii Edilitare şi jurnalişti, primarul Leonard Achiriloaei, a subliniat eforturile edililor de a finaliza proiectul.

„Este un obiectiv care are alei pietonale, piste de biciclete, zone de relaxare, băncuţe, toatele publice, spaţiu verde (circa 13.000 de metri pătraţi de spaţiu verde şi 65 de arbori plantaţi). Avem şi o zonă prevăzută pentru derdeluş, există şi un părculeţ de joacă pentru copii. Sperăm noi ca şi această zonă de agrement să îi atragă pe romaşcanii care să îşi găsească aici clipe de relaxare.

Încercăm să redăm oraşului cît mai mult spaţiu verde amenajat, este ceea ce ne dorim şi pe mai departe”, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Parcul Jora beneficiază de iluminat public şi iluminare ambientală, mobilier urban (bănci din lemn, coşuri de gunoi metalice stradale), terasamente, sistem de irigaţii şi reţele de apă-canalizare.

Marţi, 18 mai, a fost marcată „Ziua Internaţională a Muzeelor”, prin două manifestări: una organizată la „Casa Hogaş”, instituţie aparţinînd de CNRV, unde, în prezenţa primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei şi a unor sponsori, au fost marcaţi cei 10 ani de la înfiinţarea acestui centru cultural şi a 124 de ani de la construirea clădirii, care a fost locuită de marele scriitor, Calistrat Hogaş, fost director al Colegiului „Roman Vodă”, care, de altfel, şi-a găsit aici şi sfîrşitul.

„Au trecut deja10 ani de în înfiinţarea acestui centru cultural de excelenţă al Romanului, care este şi o bijuterie arhitecturală. Îi mulţumim doamnei Cornelia Jora, custodele muzeului pentru pasiunea şi dăruirea pe care a depus-o de-a lungul timpului pentru organizarea acestui lăcaş”, a spus primarul Leonard Achiriloaei şi el fost elev al instituţiei de învăţămînt.

Cu acest prilej au fost vernisate şi expoziţiile temporare dedicate profesorului Gh.A.M.Ciobanu şi boierului Constantin Vasiliu Bolnavu, unul din cei mai mari filantropi, care a cumpărat la Roman mai multe clădiri pe care le-a transformat în internate pentru elevii merituoşi, dar săraci, veniţi din zonele rurale ale ţării şi pe care i-a sprijinit cu burse de studii.

Cea de a doua manifestare culturală organizată în aceeaşi zi a fost cea de la Muzeul de Artă din Roman, unde a fost vernisată expoziţia personală a pictorului Viorel Maxim, realizată de neobosita muzeografă Mihaela Ciobanu. La ora 18.30 la Sala Polivalentă a fost organizată festivitatea de premiere a cîştigătorilor Competiţiei „Cupa Municipiului Roman 2021 la tenis de Masă”.

În perioada 17-18.05.2021, la Sala Sporturilor, a avut loc competiţia „Cupa Municipiului Roman – 2021” la tenis de masă, eveniment la care au participat 51 de copii, cu vîrste între 7 si 15 ani, toţi participanţii primind diplome, iar cîştigătorii diplome şi medalii, locurile de pe podium fiind recompensate şi cu seturi de palete de tenis de masă.

S-au reluat manifestările expoziţionale şi premierea excelenţei

În parcarea din faţa Colegiului Naţional „Roman Vodă” în perioada 19-23 mai Primăria municipiului Roman, în colaborare cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, au organizat un nou eveniment expoziţional: deschiderea Salonului Industriei Uşoare „Expofasion”. „Pentru noi, Romanul este ofertant în vederea organizării unor evenimente expoziţionale.

Am convenit încă de la începutul anului cu domnul primar, Leonard Achiriloaei, un calendar de evenimente pe care însă le vom reprograma în corelaţie cu relaxarea pandemiei. Ne aflăm în acestă perioadă la Roman cu 60 de agenţi economici, producători de îmbrăcăminte şi încălţăminte din: Bistriţa, Suceava, Covasna şi Neamţ care revin la Roman de fiecare dată pentru interesul pe care-l manifestă romaşcanii”, a declarat Mihai Apopei, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

La ora 17 la Restaurantul „Mariko Inn” a avut loc tradiţionala „Gală a Excelenţei Romaşcane” unde cel mai mare număr de sărbătoriţi au fost din domeniul medical, ca o recunoaştere a contribuţiei acestora în lupta cu epidemia de coronavirus.

„Este evenimentul cel mai important al Zilelor Municipiului Roman şi aceasta se datorează dumneavoastră, celor care, în ultimul an şi nu numai, aţi depus eforturi susţinute şi aţi contribuit la îmbunătăţirea vieţii comunităţii noastre, poate unii dintre dumneavoastră chiar v-aţi sacrificat, aţi renunţat la timpul petrecut cu familia, la multe dintre dorinţele dumneavoastră şi aţi făcut tot ceea ce aţi ştiut, atît profesional, cît şi uman, ca să ne ajutaţi.

Pentru acest lucru, administraţia publică locală poate să vă mulţumească din toată inima şi poate să vă aprecieze aşa cum o facem astăzi. Sîntem convinşi că doar împreună putem trece peste momentele mai grele, care iată că mai bine de un an de zile ne încearcă, şi cred eu că am reuşit, împreună, să le trecem cu succes. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru acest lucru”, a spus primarul, Leonard Achiriloaei, în cuvîntul său.

Au primit recunoaştere a activităţi lor: dr. Olga Arvătescu, în vîrstă de 86 de ani, fostă şefă a Secţiei OLRL, din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, mama dr. Dan Arvătescu. Din generaţia actuală de medici au fost premiaţi: dr.Maria Tălmăcel, medic coordonator CPU Roman, dr. Nicoleta Popescu, şefa Secţiei ATI Roman, dr. Lucia Gabriela Dămoc-CPU Roman şi dr. Liliana Alexa, medic coordonator al Centrului de vaccinare antiCovid Roman.

În cadrul aceluiaşi eveniment au mai fost premiaţi preotul Ioan Gherasimescu, de la Parohia „Sfîntul Gheorge” şi preotul Gabriel Roşu, coordonator al unui Centru de tratare a persoanelor depedente de consumul de alcool. Au mai primit premii şi: prefectul judeţului, George Lazăr, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu (în lipsă) şi omul de afaceri Sorin Chiriac.

Ziua de joi a început cu Gala Excelenţei în Educaţie la care au participat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu şi inspectorul şcolar general Mihai Obreja. Au fost premiate 12 dintre cele mai bune proiecte educaţionale realizate de elevii romaşcani în perioada pandemică, în ciuda faptului că elevii au învăţat o lungă perioadă în sistem on-line.

„Cînd Primăria este alături de şcoală sarcina celor care coordonează activităţile educative este mult uşurată. Este important că la Roman se va organiza un Centru Regional de Excelenţă, finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a spus inspectorul şcolar general, Mihai Obreja. Zilele Municipiului Roman s-au încheiat vineri, 21 mai, cu participarea la slujba prilejuită de sărbătorirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, patronii municipiului Roman şi cu festivitatea de premiere a cîştigătorilor competiţiei „Cupa municipiului Roman 2021 la nataţie”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending