Contactează-ne

Actualitate

Zilele Municipiului, prilej de bucurie pentru romaşcani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în perioada 16-21 mai la Roman s-au organizat manifestări ştiinţifice, culturale şi sportive ■ au fost marcate cele mai importante activităţi din viaţa oraşului ■ de o recunoaştere aparte s-au bucurat medicii, care s-au aflat în linia întîi a luptei cu pandemia de coronavirus ■ ca element de noutate anul acesta au fost premiate cele mai bune proiecte realizate de şcolile din municipiul în cadrul Galei excelenţei în Educaţie ■

Este al doilea an consecutiv cînd autorităţile publice locale au fost obligate să organizeze unul din cele mai aşteptate evenimente comunitare, Zilele Municipiului Roman, în condiţii de restricţii pandemice.

Acestea s-au organizat în conformitate cu prevederile Statutului Municipiului, în perioada 16-21 mai. Cea de a XI-a ediţie a debutat, duminică, 16 mai, la ora 11.30, cu manifestările din cadrul „Zilelor Episcop Melchisedec Ştefănescu”, la mormîntul înaltului Ierarh, din curtea Grădiniţei şi a şcolii primare, ale aşezămîntului cu acelaşi nume, unde se află şi o capelă, desfăşurîndu-se un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Ioachim, la care au participat, pe lîngă oficialităţile locale şi foarte mulţi credincioşi.

În cea de a doua zi, din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Municipiului Roman”, luni, 17 mai, autorităţile locale s-au mobilizat pentru inaugurarea Parcului Jora, din spatele supermarketului Kaufland, proiect pe fonduri europene, adjudecat de municipalitate în 2017. Valoarea totală a proiectului este de 1.917.815,18 lei, din care: 1.605.410,43 lei, bani europeni; 245.533,43 lei, bani nerambursabili din bugetul naţional; 37.774,38 lei cofinanţarea eligibilă a Municipiului Roman; 29.096,45 lei, valoarea neeligibilă inclusiv TVA.

Însoţit de viceprimarul Radu Samson, reprezentantul executantului, firma „Occidental Construct” Roman, directorii Direcţiei Construcţii Edilitare şi jurnalişti, primarul Leonard Achiriloaei, a subliniat eforturile edililor de a finaliza proiectul.

„Este un obiectiv care are alei pietonale, piste de biciclete, zone de relaxare, băncuţe, toatele publice, spaţiu verde (circa 13.000 de metri pătraţi de spaţiu verde şi 65 de arbori plantaţi). Avem şi o zonă prevăzută pentru derdeluş, există şi un părculeţ de joacă pentru copii. Sperăm noi ca şi această zonă de agrement să îi atragă pe romaşcanii care să îşi găsească aici clipe de relaxare.

Încercăm să redăm oraşului cît mai mult spaţiu verde amenajat, este ceea ce ne dorim şi pe mai departe”, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Parcul Jora beneficiază de iluminat public şi iluminare ambientală, mobilier urban (bănci din lemn, coşuri de gunoi metalice stradale), terasamente, sistem de irigaţii şi reţele de apă-canalizare.

Marţi, 18 mai, a fost marcată „Ziua Internaţională a Muzeelor”, prin două manifestări: una organizată la „Casa Hogaş”, instituţie aparţinînd de CNRV, unde, în prezenţa primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei şi a unor sponsori, au fost marcaţi cei 10 ani de la înfiinţarea acestui centru cultural şi a 124 de ani de la construirea clădirii, care a fost locuită de marele scriitor, Calistrat Hogaş, fost director al Colegiului „Roman Vodă”, care, de altfel, şi-a găsit aici şi sfîrşitul.

„Au trecut deja10 ani de în înfiinţarea acestui centru cultural de excelenţă al Romanului, care este şi o bijuterie arhitecturală. Îi mulţumim doamnei Cornelia Jora, custodele muzeului pentru pasiunea şi dăruirea pe care a depus-o de-a lungul timpului pentru organizarea acestui lăcaş”, a spus primarul Leonard Achiriloaei şi el fost elev al instituţiei de învăţămînt.

Cu acest prilej au fost vernisate şi expoziţiile temporare dedicate profesorului Gh.A.M.Ciobanu şi boierului Constantin Vasiliu Bolnavu, unul din cei mai mari filantropi, care a cumpărat la Roman mai multe clădiri pe care le-a transformat în internate pentru elevii merituoşi, dar săraci, veniţi din zonele rurale ale ţării şi pe care i-a sprijinit cu burse de studii.

Cea de a doua manifestare culturală organizată în aceeaşi zi a fost cea de la Muzeul de Artă din Roman, unde a fost vernisată expoziţia personală a pictorului Viorel Maxim, realizată de neobosita muzeografă Mihaela Ciobanu. La ora 18.30 la Sala Polivalentă a fost organizată festivitatea de premiere a cîştigătorilor Competiţiei „Cupa Municipiului Roman 2021 la tenis de Masă”.

În perioada 17-18.05.2021, la Sala Sporturilor, a avut loc competiţia „Cupa Municipiului Roman – 2021” la tenis de masă, eveniment la care au participat 51 de copii, cu vîrste între 7 si 15 ani, toţi participanţii primind diplome, iar cîştigătorii diplome şi medalii, locurile de pe podium fiind recompensate şi cu seturi de palete de tenis de masă.

S-au reluat manifestările expoziţionale şi premierea excelenţei

În parcarea din faţa Colegiului Naţional „Roman Vodă” în perioada 19-23 mai Primăria municipiului Roman, în colaborare cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, au organizat un nou eveniment expoziţional: deschiderea Salonului Industriei Uşoare „Expofasion”. „Pentru noi, Romanul este ofertant în vederea organizării unor evenimente expoziţionale.

Am convenit încă de la începutul anului cu domnul primar, Leonard Achiriloaei, un calendar de evenimente pe care însă le vom reprograma în corelaţie cu relaxarea pandemiei. Ne aflăm în acestă perioadă la Roman cu 60 de agenţi economici, producători de îmbrăcăminte şi încălţăminte din: Bistriţa, Suceava, Covasna şi Neamţ care revin la Roman de fiecare dată pentru interesul pe care-l manifestă romaşcanii”, a declarat Mihai Apopei, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

La ora 17 la Restaurantul „Mariko Inn” a avut loc tradiţionala „Gală a Excelenţei Romaşcane” unde cel mai mare număr de sărbătoriţi au fost din domeniul medical, ca o recunoaştere a contribuţiei acestora în lupta cu epidemia de coronavirus.

„Este evenimentul cel mai important al Zilelor Municipiului Roman şi aceasta se datorează dumneavoastră, celor care, în ultimul an şi nu numai, aţi depus eforturi susţinute şi aţi contribuit la îmbunătăţirea vieţii comunităţii noastre, poate unii dintre dumneavoastră chiar v-aţi sacrificat, aţi renunţat la timpul petrecut cu familia, la multe dintre dorinţele dumneavoastră şi aţi făcut tot ceea ce aţi ştiut, atît profesional, cît şi uman, ca să ne ajutaţi.

Pentru acest lucru, administraţia publică locală poate să vă mulţumească din toată inima şi poate să vă aprecieze aşa cum o facem astăzi. Sîntem convinşi că doar împreună putem trece peste momentele mai grele, care iată că mai bine de un an de zile ne încearcă, şi cred eu că am reuşit, împreună, să le trecem cu succes. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru acest lucru”, a spus primarul, Leonard Achiriloaei, în cuvîntul său.

Au primit recunoaştere a activităţi lor: dr. Olga Arvătescu, în vîrstă de 86 de ani, fostă şefă a Secţiei OLRL, din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, mama dr. Dan Arvătescu. Din generaţia actuală de medici au fost premiaţi: dr.Maria Tălmăcel, medic coordonator CPU Roman, dr. Nicoleta Popescu, şefa Secţiei ATI Roman, dr. Lucia Gabriela Dămoc-CPU Roman şi dr. Liliana Alexa, medic coordonator al Centrului de vaccinare antiCovid Roman.

În cadrul aceluiaşi eveniment au mai fost premiaţi preotul Ioan Gherasimescu, de la Parohia „Sfîntul Gheorge” şi preotul Gabriel Roşu, coordonator al unui Centru de tratare a persoanelor depedente de consumul de alcool. Au mai primit premii şi: prefectul judeţului, George Lazăr, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu (în lipsă) şi omul de afaceri Sorin Chiriac.

Ziua de joi a început cu Gala Excelenţei în Educaţie la care au participat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu şi inspectorul şcolar general Mihai Obreja. Au fost premiate 12 dintre cele mai bune proiecte educaţionale realizate de elevii romaşcani în perioada pandemică, în ciuda faptului că elevii au învăţat o lungă perioadă în sistem on-line.

„Cînd Primăria este alături de şcoală sarcina celor care coordonează activităţile educative este mult uşurată. Este important că la Roman se va organiza un Centru Regional de Excelenţă, finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a spus inspectorul şcolar general, Mihai Obreja. Zilele Municipiului Roman s-au încheiat vineri, 21 mai, cu participarea la slujba prilejuită de sărbătorirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, patronii municipiului Roman şi cu festivitatea de premiere a cîştigătorilor competiţiei „Cupa municipiului Roman 2021 la nataţie”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending