Contactează-ne

Actualitate

”Zilele Municipiului” – excelență și eleganță

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ timp de o săptămână romașcanii s-au bucurat de manifestările organizate de Primărie, în cadrul celei de a XIV-a ediții a acestui eveniment comunitar de excepție ■ manifestările au inclus  acțiuni culturale, sportive, religioase, științifice, la care au participat sute de persoane ■ manifestările au fost organizate în perioada 15-21 mai n  romașcanii s-au bucurat și de spectacole de teatru și muzică populară, oferite de artiști profesioniști și amatori ■

”A căzut cortina” peste manifestările legate de cea de a XIV-a ediție a Zilelor Municipiului, care au fost marcate la Roman în perioada 15-21 mai, eveniment comunitar de excepție. Conform programului, miercuri, 15 mai a fost programată ”Ziua Excelenței Romașcane” , care a început la ora 12,00 cu tradiționala” Gală a excelenței romașcane”, un eveniment special dedicat premierii a 10 persoane, ONG-uri și societăți care s-au remarcat prin realizări deosebite în diverse domenii de activitate.

O comunitate de oameni excepționali

Cu aceeași ocazie conducerea administrației publice locale și-a exprimat recunoștința față de Cetățenii de onoare, declarați anul trecut.”Sunt profund impresionat să observ cum, an de an, comunitatea noastră se îmbogățește cu oameni excepționali care dedică timp, muncă și pasiune pentru a aduce schimbări pozitive în societatea noastră. Fie că vorbim de activități culturale, sociale, din domeniul sanitar, sportiv sau educațional, toți cei premiați astăzi au demonstrat un nivel înalt de excelență și implicare.

Felicitări tuturor celor premiați pentru eforturile lor remarcabile și pentru impactul pozitiv pe care îl au asupra orașului nostru. De asemenea, mulțumiri tuturor celor care au participat la eveniment și au venit să sprijine și să recunoască meritele acestor oameni deosebiți”, a subliniat primarul în exercițiu, Leonard Achiriloaei.

Au primit recunoaștere din partea autorităților locale la ediția 2024: Clubul Colegiului Național ”Roman-Vodă”-”Racing Dream”, care au înființat ”Raliul Romanului”; Echipa de robotică ”The Eagles” de la CNRV, din care fac parte 15 elevi și trei cadre didactice și care s-au numărat printre cei nominalizați în cadrul ”Galei excelenței romașcane”.

A mai fost premiată și conducerea SC ”Padem Construct” SRL Roman, societate care instalează terenuri de Padel și Tenis. Printre nominalizații acestei ediții se află și farmacista Magdalena Avădanei, vicepreședintă a Societății de Istoria Medicinii Roman. Au fost recunoscute și meritele părintelui Vasile Șerban Ghiniță, preot paroh la Biserica ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Printre nominalizații acestei ediții se numără și medicul stomatolog Silviu Ștefănescu, dar și cercetătorul dr. George Dan Hânceanu, de la Muzeul de Istorie Roman. Autoritățile locale au recunoscut buna colaborare cu noul președinte al Uniunii Elene, filiala Roman, Dan Dimitriu.

A fost premiat pentru activitatea depusă și Ansamblul de dansuri ”Areti”, coordonat de coregraful Mihai Păduraru și de către împătimita învățătoare Aurica Țura. Au fost recunoscute și meritele plutonierului adjutant șef Liviu Manolache, de la Detașamentul de Pompieri Roman.

Cu aceeași ocazie au fost reamintite personalitățile declarate în 2023 ”Cetățeni de onoare ai municipiului”, respectiv prințesele Maria Sturdza (1851- 1937) și Ecaterina Cantacuzino (1873-1922) ; profesorul Nicolae Grigore Stețcu (1910-1995), declarați Cetățeni de onoare post-mortem. Au mai primit acest onorant titlu și personalități în viață, rspectiv Alexandru Ionescu(n.1932), fost director al Bibliotecii Municipale ”George Radu Melidon” și artistul plastic Mircea Zaharia(n.3 VII 1949) care a realizat cunoscute lucrări de artă monumentală, care înfrumusețează atât municipiul Roman, cât și multe localități din Zona Metropolitană.

Memorie și tradiție

Joi, 16 mai 2024 s-au desfășurat ”Zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu” ajunse la ediția a XXIV-a, marcându-se 132 de ani de la moartea marelui episcop, manifestări ce au avut loc la Catedrala arhiepiscopală ”Sfânta Parascheva”.

În aceeași zi la sala ”Nicolae Manolescu-Strunga” din Primăria Roman între orele  10:00–15:00 s-a desfășurat Conferința Națională cu tema:”Divizia 7 Infanterie Roman: Onoare, Glorie și Jertfă. Tradiție și continuitate”, manifestare ajunsă la cea de a II-a ediție, care a fost organizată de Primăria Municipiului Roman, în colaborare cu Baza 3 Logistică ”Zargidava”și Muzeul Militar ”Ștefan cel Mare”-Filiala Moldova, Iași, cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, precum și cu Filialele Neamț și Subfilialele Roman ale Asociației Naționale a Cultului Eroilor „Regina Maria” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza”

.În Piața ”Roman-Vodă” a fost deschis „Festivalul Tradițional al Meșteșugarilor” și  Parcul de distracții. Pe terenul de sport al Colegiului Național ”Roman-Vodă”, de la ora 16:00 s-a jucat „Cupa Mușatinilor la Baseball 5” organizată cu sprijinul Asociației județene de baseball Neamț, la care au participat echipe de la: Liceul cu Program Sportiv Roman, Clubul Sportiv Școlar Roman, A.S. „Spartanii” Săbăoani, C.S. „Biruința” Gherăești, A.S. „Cutezătorii” Târgu-Neamț.

”Ziua Diplomației”

Vineri, 17 mai 2024  a fost  planificată și s-a desfășurat ”Ziua Diplomației” în ”Sala Unirii”. De la ora ora 11 conducerea administrației publice locale, consilieri locali și directori din Primăria Roman s-au întâlnit în cadrul manifestării  cu delegația din orașul Samothraki, Grecia.

”Speranță pentru mâine”

La Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon”de la ora 12:30 a avut loc festivitatea de premiere a participanților la Concursul de cultură generală pentru elevii liceelor romașcane, concurs intitulat ”Speranță pentru mâine”,  ediția a XX-a.

Festivalului de teatru „Dan Alecsandrescu”

La Casa de Cultură a Sindicatelor Roman de la ora 17,00 a avut loc deschiderea Festivalului de teatru „Dan Alecsandrescu”, care a inclus spectacolul de teatru ,,Ultima șansă” prezentat de Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman. De la  ora 19:00 a fost programat  spectacolul  ,,Se caută un mincinos”, prezentat de artiștii amatori ai trupei de teatru ,,REDOUTE” din Brașov.

În Piața ”Roman-Vodă”, de la  ora 18:00 a avut loc un spectacol susținut de Ansamblul „Plai Moldovenesc” iar de la ora 19:00 – spectacolul de divertisment, avându-i ”cap de afiș” pe:Adriana Gavrilă, Emilian,DJ Sava & Adriana Onci.

Sâmbătă, 18 mai 2024 în Piața ”Roman-Vodă”  de la ora 7:30 a avut loc concursul de șah „Roman 500”, organizat cu sprijinul C.S.M. Roman.

Ziua Internațională a Muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor a fost  un prilej pentru prietenii acestora de a vizita expozițiile  de bază și expozițiile temporare de la  Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe Naturale, Muzeul de Artă din Roman și de la ”Casa Hogaș” de pe lângă CNRV.

La Casa de Cultură Roman a continuat Festivalul de teatru ”Dan Alecsandrescu”, ediția a VI-a, de la  ora 11:00 copiii iubitori de teatru vizionând piesa ,,Pinocchio” interpretată de artiștii trupei ,,JOKER” a Casei de cultură ”IOAN N. ROMAN” a Primăriei Medgidia. De la ora 16:00 spectatorii au urmărit spectacolul de teatru „Certificatul”, prezentat de Trupa de teatru ,,PRO ACTORIA” din Mediaș.

La  ora 17:30 a fost programat spectacolul de teatru „Barca vine de pe lac” prezentat de Trupa de teatru ,,NOI ȘI …ATÂT” din Mediaș, iar de la  ora 18:30 – spectacolul de teatru „Nimic nu-mi scapă” care a fost prezentat tot de Trupa de teatru ,,JOKER” a Casei de cultură ”IOAN N. ROMAN”. La ora 19:30 a fost programată festivitatea de decernare a premiilor festivalului de teatru.

Mens sana in corpore sano

La bazele sportive ale municipiului Roman au fost planificate competițiile sportive din cadrul ”Cupei Roman-Mușat”, unde s-au desfășurat întreceri sportive la diferite discipline, la care au participat fete și băieți,întreceri organizate în colaborare cu C.S.M. Roman și A.C.S. Sporting Roman, cu participarea unităților de învățământ romașcane, după următorul program:11 mai – natație, șah;18 mai – fotbal, volei, baschet, arte marțiale;19 mai –  cros, atletism-viteză, tenis de masă, tenis de camp.

Dans și eleganță

În Piața ”Roman-Vodă” de la ora 18:00 romașcanii au urmărit spectacolul omagial „30 de ani de activitate al Ansamblului de dansuri- Aretti”, prilej pentru romașcani de a asculta muzică de calitate, interpretată de Corul ”Meandros”și de a urmări dansuri în interpretarea Ansamblului ”Areti”.De la ora 19:00 romașcanii au urmărit pe scena din Piața ”Roman-Vodă”spectacolul de divertisment la care au evoluat artiștii Cristina Ene, Cabron, Bibi.

Ziua Campionilor

Duminică, 19 mai 2024 s-a desfășurat ”Ziua Campionilor”, în cadrul căreia Box Club Municipal  a organizat Memorialul „Bardă Dumitru” la box, ediția a XI-a. De la  ora 13:00 a avut loc o demonstrație de karting, iar de la  ora 15:00 un show sportiv, în cadrul căruia au fost premiați sportivii de la  C.S.M. Roman. Tot cu această ocazie, sportivii de la Clubul Bao Roman au făcut o demonstrație de Qwan Ki Do, urmată de un show de powerlifting și fitness. Ziua de duminică s-a încheiat cu  un  spectacol de muzică populară, unde au evoluat artiștii:Laura Haidău, Ansamblul „Plai Bucovinean”, interpretul Ștefan Enășel Romașcanul și formația ”Lupii lui Calancea”. Manifestările s-au încheiat târziu, în noapte, cu un spectacol de artificii.

Luni, 20 mai 2024 la Casa Vârstnicului de la ora 9:00 s-a desfășurat ”Cupa Seniorilor la Șah”, iar de la ora 18:00 la Casa de Cultură a fost programată ”Seara Sergiu Celibidache” – spectacol de gală cu laureații olimpiadelor și concursurilor naționale de muzică clasică, unde au evoluat profesori și foști absolvenți ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”. De la ora 19:00 a fost programat un concert extraordinar  susținut de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău.

”Ziua Patronilor Municipiului Roman”- Sfinții Împărați Constantin și Elena

Marți, 21 mai 2024 a fost  programată ”Ziua Patronilor Municipiului Roman”- Sfinții Împărați Constantin și Elena, de la ora 9:00  fiind  oficiată o– liturghie la Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bulevardul Republicii. În aceeași zi, de la ora 11 în Sala ”Nicolae Manolescu Strunga” din Primărie  a fost programată ”Gala excelenței în educație”, în cadrul căreia au fost premiați olimpicii și profesorii lor coordonatori, care au obținut premii  la olimpiadele școlare naționale și internaționale, respectiv la campionatele sportive școlare internaționale. Cu această ocazie au primit recunoașterea muncii lor 36 de copii și cadre didactice. Au fost premiați și participanții la concursurile organizate de S.V.S.U. Roman în colaborare cu I.S.U. Neamț, dar și cei care s-au înscris la Concursul „ECO – Roman 2024”. De la ora 15,00 la Casa Vârstnicului a avut loc și festivitatea de premiere a participanților la ”Cupa Seniorilor la Șah”.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending