Contactează-ne

Actualitate

Zilele Colegiului Naţional Ştefan cel Mare Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ între 25 şi 28 mai sunt planificate diferite activităţi festive ■ în program sînt menţionate simpozioane, concursuri, ateliere de lucru, expoziţii şi altele ■

Colegiul Naţional Ştefan cel Mare Târgu Neamţ se pregăteşte să marcheze, în intervalul 25-28 mai, sărbătoarea anuală a instituţiei. Cu acest prilej va fi dezvelit bustul lui Ştefan cel Mare şi placa de recunoaştere a stejarului secular ca monument al naturii. Startul Zilelor Colegiului va fi dat de cursul festiv al absolvenţilor, promoţia 2022, evenimentul urmînd să fie găzduit, începînd cu ora 12.00, de Casa Culturii Ion Creangă.

Pe 26 mai, după flash-mob-uri tematice în curtea interioară va avea loc deschiderea oficială a sărbătorii Colegiului Ştefan cel Mare, în sala de festivităţi a instituţiei. Alături de directoarea Adina Margine se vor afla oficialităţi locale şi judeţene, precum şi directorii celorlalte instituţii de învăţămînt din oraş, care vor rosti mesaje de felicitare la zi aniversară. În aceeaşi zi, la ora 13, va fi deschisă pentru vizitatori expoziţia culinară intitulată Chimie în bucătărie.

Pe 27 mai programul va începe la ora 09.00, simultan urmînd a se desfăşura mai multe activităţi. În sala de festivităţi se va derula cea de-a şasea ediţie a simpozionului Identitate şi spiritualitate românească, dedicat elevilor şi profesorilor umanişti. Liviu Apetroaie, muzeograf la Muzeul Literaturii din Iaşi, va susţine prelegerea Ştefan cel Mare şi biografii săi. În acelaşi cadru vor fi premiaţi elevii participanţi la concursurile simpozionului şi va fi prezentată revista Foaia literară a Catedrei de Limba şi literatura română.

Într-un alt spaţiu a instituţiei se va desfăşura simpozionul Omul fiinţă raţională, dedicat profesorilor şi elevilor de la profilul real, aflat la a XII-a ediţie. Programul dedicat Zilelor Colegiului va mai cuprinde expoziţii de animale de companie, de plante şi flori, iar elevii sunt aşteptaţi şi la concursuri de abilităţi digitale şi de cultură generală, dezbaterea Peer education.

Educaţia nonformală, Memorialul Gheorghe Cobrea, este o competiţie sportivă dedicată unui fost profesor al instituţiei şi o reuniune naţională a cluburilor de robotică. Va mai fi organizat spectacolul Ştefan are talent, cu parada Ecomoda, precum şi un concurs de desene şi fotografie şi o reprezentaţie a trupei de teatru a colegiului. Banchetul promoţiei 2022 şi reuniunea de 20 de ani a promoţiei 2002 vor completa programul acestor zile festive.

Aproape o viaţă de om s-a scurs de cînd s-a înfiinţat prima clasă de liceu la Tîrgu Neamţ, dar anii au trecut cu folos, fiindcă dăruirea dascălilor şi performanţele deosebite ale elevilor au făcut ca numele instituţiei să se transforme în renume, devenind motiv de mîndrie pentru toate generaţiile care au învăţat „La Ştefan“, unii absolvenţi ajungînd să ocupe funcţii importante în diverse domeniile de activitate. La 15 septembrie 1951 a început cursurile prima serie, formată din 52 de elevi, care au absolvit în 1954.

În 1961, instituţia şi-a luat numele de Liceul Industrial Ştefan cel Mare, pînă în prezent înregistrîndu-se peste 60 de promoţii de absolvenţi. Din septembrie 1990 pînă în octombrie 2003, unitatea a funcţionat sub denumirea de Liceul Teoretic Ştefan cel Mare, avînd clase cu profil real, respectiv umanist şi specializări diverse: matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale, filologie. Tranformarea Liceului Teoretic în Colegiu Naţional s-a produs în octombrie 2003, prin fuziunea Şcolii Mihail Kogălniceanu cu liceul, cele două instituţii devenind una singură, cu un trecut istoric comun.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Este oferită o dobîndă generoasă la titlurile Tezaur. Statul împrumută, din nou, bani de la populaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pentru investiţia de un an se oferă o dobîndă de 8,25% ■ titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate pînă la finalul lunii august 2022 ■

Statul are visteria cam goală şi, din nou, împrumută bani de la populaţie. Oferă o dobîndă ce nu poate concura cu cele acordate de băncile comerciale, iar pentru investiţia de un an ea este de 8,25%. Titlurile de stat Tezaur pot fi achiziţionate de cei care au ceva economii cu începere de la data de 8 august 2022. Au maturitate de un an, valoare nominală de 1 leu şi sînt în formă dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 8 – 26 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice, care sînt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual. Operaţiunile ce pot fi realizate online sînt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi GhidTezaur online şi Tezaur online; în perioada 9 – 29 august titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului; în perioada 8 – 26 august 2022 în mediul urban şi 8 – 25 august 2022 în mediul rural, titlurile de stat pot fi achiziţionate prin subunităţile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română SA.

Dobînda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sînt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate face una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sînt eligibile persoanele fizice care au împlinit vîrsta de 18 ani la data subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sînt neimpozabile.

Fondurile obţinute de emitent vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Titlurile de stat sînt o formă de finanţare a bugetului, prin care statul se împrumută de la cetăţenii pentru o perioada clară de timp, între 1 şi 3, ani, iar dobînda este anunţată înainte de emiterea titlurilor. Este una dintre cele mai sigure investiţii, iar banii obţinuţi cu titlu de dobîndă nu sînt impozabili.

Citește știrea

Actualitate

Primăria, mulţumită de succesul cinema în aer liber. „Cîrcotaşii“: „Ce ziceţi de proiecţia Apă non-stop la robinete?“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aleşii locali au aprobat cheltuirea a 12.000 lei pentru două seri de cinema în aer liber ■ „cîrcotaşii“, exasperaţi de desele avarii la apă, spun că asemenea acţiuni fac parte din seria „chelul şi tichia de mărgăritar“ ■

Primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, se arată încîntat de reuşita organizării, în aer liber, a două seri de proiecţii cinematografice, vineri, 5 august şi a doua zi. A spus că serile de film organizate în Parcul Municipal, au fost un real succes. Proiecţiile au adus împreună sute de romaşcani, într-o atmosferă relaxantă, vehiculîndu-se aproximativ 700 de spectatori pe seară.

„Mă bucur că am reuşit să diversific paleta de activităţi, în primul rînd pentru romaşcani, în această perioadă a concediilor, în care cu toţii dorim să strîngem amintiri frumoase, alături de familie şi prieteni. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi participat împreună cu cei mici la proiecţia dedicată lor.

Dar şi în seara următoare, la proiecţia dedicată publicului general. Vă asigur că, în curînd, la Roman, vom avea şi alte evenimente frumoase, care să ne aducă împreună, fiind convins că acestea sînt benefice comunităţii noastre“ se consemnează pe pagina de Facebook a primarului Leonard Achiriloaei .

Cum postarea a apărut după seria de avarii la apă, spiritele s-au încins, din nou, pe pagina de socializare, existînd păreri pro şi contra unor astfel de manifestări. „Ce ziceţi de proiecţia Apă non- stop la robinete? Sigur ar fi o încîntare pentru toţi cetăţenii Romanului, fiind pe gustul tuturor. Ar fi un real succes!“ e de părere Nicoleta Lucia.

Vero Vero crede că e păcat, deoarece pentru a putea viziona un film romaşcanii trebuie să meargă la Bacău, pentru că din trei săli de cinema, autorităţile nu au fost în stare să modernizeze măcar una. John Gabriel e de părere că trebuiau mai multe scaune pentru că multă lume a fost nevoită să stea în picioare (în seara cînd s-a proiectat filmul de desene animate Luca – n.r.).

Există şi cîrcotaşi care susţin că 12.000 lei pentru două seri de proiecţie înseamnă enorm de mult, în condiţiile în care nu există o prioritizare a investiţiilor şi edilii „aruncă cu banii pe Apa Sîmbetei“. Asta în condiţiile în care ar trebui să se strîngă ban peste ban, pentru a rezolva problema apei la Roman, cînd de la o lună la alta sutele de kilometri de conducte, unele din perioada antebelică, ca cea din Smirodava, cedează unele după altele.

Este criticat şi fostul primar Lucian Micu, care din împrumutul bancar a trecut la schimbarea pavelelor. La fel de criticată este şi decizia actualului edil şef, care a scos din centru arborii de tuia şi i-a înlocuit cu salcîmi ornamentali şi rulouri de iarbă, deja distrusă în cîteva locuri. Unul din „avizaţi“ anunţă deja că municiplaitatea intenţionează să „arunce iar bani publici“ pe organizarea Zilelor Diasporei, la sfîrşitul lunii august.

Citește știrea

Actualitate

Tîlhari mici, la drumul mare. Patru adolescenţi au la activ două infracţiuni de tîlhărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru adolescenţi cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, au găsit alt mod de a-şi petrece vacanţa de vară şi în decurs de cîteva zile, au prădat două persoae. Au fost identificaţi recent, fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Anchetatorii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, pe 8 august 2022, de către o femeie de 36 de ani, din judeţul Bacau, cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de tîlhărie. Din cercetările efectuate pînă în prezent a reieşit că infracţiunea a fost comisă pe o stradă din Piatra Neamţ.

„În urma activităţilor investigative efectuate de poliţişti, au fost identificate patru persoane, cu vîrste cuprinse între 14 şi 17 ani, din Piatra Neamţ, bănuite de comiterea faptei. Victima ar fi fost ameninţată cu acte de violenţă, fiindu-i sustraşi 50 de lei“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Cercetarile efectuate au relevant faptul că, la data de 27 iulie 2022, în jurul orei 21:30, aceleaşi persoane ar fi exercitat ameninţări cu acte de violenţă asupra unui bărbat de 40 de ani, din Piatra Neamţ, pe care l-ar fi deposedat de o borsetă.

În acesta erau documente persoanele şi un telefon mobil. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor, iar în baza probatoriului administrat, au fost reţinute pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tîlhărie calificată. Urma să fie sesizată Judecătoria Piatra Neamţ, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Citește știrea
AdvertisementTrending