Contactează-ne

Actualitate

Zilei Independenței Naționale a României va fi sărbătorită la Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este o zi cu multiple semnificații istorice, de la Independența Absolută a României la Ziua Regatului sau recunoașterea naționalității române în Imperiul Otoman ■

La 10 mai 2024, începând cu orele 10.00, Garnizoana Piatra Neamț va organiza ceremonia militară pentru marcarea Zilei Independenței Naționale a României. Acțiunea se va desfășura la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial – Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț, în prezența autorităților județene și locale.

În deschidere este programat salutul Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” și intonarea imnului național al României. Acestea vor fi urmate de oficierea serviciului religios, cuvântări ale înalților oficiali, depunerea de coroane la Monumentul Eroilor.

La final vor avea loc defilarea Drapelului de Luptă și a gărzii de onoare, constituită din militari ai Batalionului 634 Infanterie, Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

La 10 mai 1877, acum 147 de ani, Senatul României adopta declarația de independență a României, proclamată cu o zi înainte, pe 9 mai, în fața Adunării Deputaților de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu. Conducătorul statului de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamația „Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege.

Declararea Independenței României a avut loc într-un context deosebit de complicat pentru Europa, în care Marile Puteri luau act de decizia României, care a trebuit să își dea sângele pentru independență.

Idealul unei națiuni suverane și libere urma să se desăvârșească o generație mai târziu, în 1918, când s-a înfăptuit Marea Unire.

Ziua de 10 Mai înregistrează patru momente semnificative:

– 10 Mai 1866 – Ziua Monarhiei ( Principele Carol I depune jurământul ca domnitor al Principatelor Unite)

– 10 Mai 1877 – Ziua Declarării Independenței față de Imperiul Otoman

– 10 Mai 1881 – Ziua Regatului

– 10 Mai 1905. Sultanul Abdul Hamid ar fi semnat Iradeaua imperială prin care naționalitatea română era recunoscută ca atare în Imperiul Otoman la 9 mai 1905.Decretul imperial a fost publicat în dimineața zilei de 10 mai 1905.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending