Contactează-ne

Prima pagină

Zece persoane decedate și pagube uriașe, bilanțul celor aproape 800 de incendii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadrele ISU Neamț au intervenit, pe parcursul anului trecut, la 792 de nedorite incidente ■ cele mai multe incendii au avut loc în mediul rural ■

Activitatea din anul 2024 a ISU „Petrodava” Neamț a vizat cu prioritate, așa cum se arată în bilanțul făcut public zilele trecute, trei dintre cele cinci domenii de acțiune esențiale în managementul situațiilor de urgență: prevenire, pregătire și răspuns, reușind să asigure monitorizarea cât mai eficientă a acestora, concomitent cu dezvoltarea capacității de răspuns.

În zona de competență a inspectoratului au avut loc 792 de incendii (inclusiv cele de vegetație uscată), din care 779 s-au produs pe teritoriul Neamțului, iar 13 în localități din județele Bacău și Iași, acolo unde subunitățile structurii nemțeane intervin deoarece sunt cele mai apropiate, pe baza unor planuri comune de intervenție.

„Numărul de incendii a crescut cu 6,88%, de la 741 în anul 2023, la 792 în 2024, după ce în anul 2022 fuseseră înregistrate 1.022 incendii (inclusiv vegetație uscată). Din cele 792 de incendii, 210 s-au produs în mediul urban (26,52% din totalul incendiilor) și 582 în mediul rural (73,48% din totalul incendiilor)”, se arată în bilanțul ISU.

Cele mai frecvente cauze de incendiu au fost: instalațiile electrice defecte – 115, coș, burlan de fum defect sau necurățat – 114 și acțiunea intenționată – 41. Din totalul celor 792 de incendii produse în zona de competență a ISU Neamț, 19 au fost stinse doar de către serviciile voluntare pentru situații de urgență și 2 de către populație înainte de sosirea serviciilor profesioniste.

În anul 2024, incendiile nu au produs doar pagube materiale ci și victime omenești: 10 persoane adulte au decedat (din care 1 în incendiu de vegetație uscată), 21 persoane au fost rănite iar 29 persoane au fost salvate, față de aceeași perioadă a anului trecut când 6 persoane adulte au decedat și 17 persoane adulte au fost rănite, iar 10 persoane adulte au fost salvate.

Pagubele rezultate în urma incendiilor au fost estimate la circa 13.390.000 lei, însă intervenția serviciilor profesioniste și voluntare a condus la limitarea pagubelor, fiind salvate bunuri în valoare estimată de cca. 73.663.000 lei. Cele mai grele intervenții au fost: pe 14.05.2024, la Piatra Neamț, pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament situat la etajul 10 al unui bloc. Alta a fost pe 20.08.2024, tot la Piatra Neamț – acoperiș bloc cu 4 etaje.

Pe 11 octombrie, s-a intervenit la un accident pe DN2-E85, între un autoturism și un autocamion, din care au rezultat 4 victime, 3 fiind încarcerate, toate din autoturism, șoferul și 2 pasageri. Conducătorul auto a decedat la scurt timp după extragerea acestuia, pasagerul dreapta față era decedat iar celelalte victime erau inconștiente. Intervenția a fost una dificilă datorită impactului emoțional asupra personalului de intervenție.

Pe 29.04.2024 un incendiu a izbucnit la două case monahale aparținând mănăstirii Văratec, comuna Agapia. La sosirea pompierilor incendiul se manifesta generalizat la o locuință fiind extins și la o a doua, existând posibilitatea propagării și la altele din vecinătate. Forțele de intervenție au acționat timp de 3 ore pentru localizarea și lichidarea incendiului, în urma căruia au ars cele două locuințe cu suprafața de 380 mp și bunurile din interior.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending