Contactează-ne

Actualitate

„Zbor deasupra unui cuib de cuci“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doamna Senator PSD de Neamţ, Emilia Arcan, a demisionat recent din partid, pe motiv de Cuc. Nu este vorba despre pasărea migratoare numită „Cuculus canorus“, care-şi depune câte un ou prin cuiburile altor specii înaripate, aruncându-le jos câte un ou de al acestora, pentru a compensa la număr.

Până şi puiul de cuc eclozat împinge jos din cuib fraţii de alianţă, pentru a rămâne sigur şi singur pe toată hrana cărată de gazdele credule. Nu din cauza unui astfel de cuc, a declarat doamna senator că şi-a dat demisia din Partidul Social Democrat, ci din cauza apucăturilor acestei păsări migratoare, care s-au transferat la oameni, ca şi coronavirusul de la lilieci, via pangolin.

În speţă este vorba despre deputatul PSD Răzvan Cuc, fost secretar de stat vreo şase luni de zile în Guvernul Ponta (noiembrie 2015 – mai 2016) şi ministru vreo 17 luni în guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă (ianuarie – octombrie 2017 şi februarie – noiembrie 2019), la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

După ce şi-a tot schimbat cuibul politic în Giurgiu, de la Partidul Social Democrat la Partidul poporului – Dan Diaconescu şi invers, între 2009 şi 2012, Răzvan Cuc a fost preluat în custodia mult prea mediatizatului Nicolae Bădălău, care i-a ţinut scara să urce în cuibul său. A venit o vreme când lui Bădălău i s-a părut că, din cuib, Cuc îl priveşte cam de sus şi dă semne de prea multă independenţă.

Rezultatul, Bădălău l-a abandonat pe Cuc, lăsându-l să-şi caute cuib aiurea, unde să-şi etaleze priceperea. În februarie 2019, postul de ministru al Transporturilor devenise vacant, şi la târguiala din faţa lui Dragnea s-au contrat doi titani, ca să-şi plaseze fiecare omul. Cei doi titani, Bădălău de la Giurgiu şi Ionel Arsene de la Neamţ, şi-au împins oamenii din spate ca să ocupe scaunul.

Omul lui Bădălău era un giurgiuvean. Omul lui Arsene era tot un giurgiuvean, respectiv Răzvan Cuc. Omul lui Dragnea era Arsene, aşa că Răzvan Cuc a ajuns ministru în Guvernul Dăncilă. De Arsene se lipise mitul că pe cine împinge el în faţă, ministru ajunge. Bădălău a capitulat, aruncând peste umăr afurisenia „să-şi asume propunerea Partidul Social Democrat Neamţ“. Ulterior, Bădălău a recunoscut că pentru PSD Giurgiu, Cuc nu reprezintă decât o pierdere numerică, nu plânge nimeni după el.

De la moţiunea din octombrie 2019, Răzvan Cuc nu mai fost ministru, fiind doar deputat. Acum, Cuc vrea un nou mandat de deputat. Şi poate de ministru, dacă Partidul Social Democrat câştigă alegerile pe ţară, şi are cine să-l împingă din spate. Emilia Arcan a fost avertizată să-şi ia oul din cuibar, dacă vrea să nu fie aruncat jos, fiindcă în locul lui va fi pus oul lui Cuc.

Desigur, se poate presupune că în spatele demisiei doamnei senator se ascunde o mare frustrare. Aceea că nu va mai figura pe nicio listă la alegeri. Dumneaei este ferm convinsă că zicalei „Nimeni nu este de neînlocuit“ nu ia venit încă rândul să i se aplice. Aşa că Emilia Arcan îşi croieşte propriul drum spre o listă electorală, migrând spre Pro România, unde Ponta a primit-o cu braţele deschise. Emilia Arcan îl anunţă pe Ionel Arsene că ea va fi coşmarul vieţii lui, deoarece va candida pentru şefia Consiliului Judeţean, rupând voturi de la Partidul Social Democrat.

Este prea posibil să se ajungă în situaţia în care, când doi se bat, să câştige un al treilea. Şi la Bucureşti, Victor Ponta este decis să se bată cu Gabriela Firea, pentru a ieşi primar general Nicuşor Dan. Ponta are vocaţia îngropării Partidului Social Democrat încă de la Moţiunea de cenzură din 10 octombrie 2019, când voturile Pro România au fost decisive în dărmarea Guvernului Dăncilăă. Vrea să îngroape Partidul Social Democrat, să-l deshumeze, să-l resusciteze, să-l bage în ring şi cu care să se bată de la egal la egal, uimind lumea că vine tare din urmă, umăr la umăr cu viitorul aliat.

Viaţa bate filmul

„Zbor deasupra unui cuib de cuci“ este filmul de Oscar al lui Miloş Forman din 1975. Acţiunea romanului omolog se petrece într-un ospiciu, în a cărui atmosferă găsim cu uşurinţă paralelisme în zilele noastre.

În ospiciu, personajul principal este un oportunist, nebun închipuit, care devine liderul nebunilor reali şi evadează împreună cu ei. La finalul acţiunii, personajul este supus îndobitocirii prin lobotomizare, fiind plasat astfel în rând cu lumea reală a ospiciului. Şi în ospiciul politic al zilelor noastre, bântuie o mulţime de politicieni închipuiţi, care se cred mesianici. Cum de fiecare dată se dovedeşte, aceştia sfârşesc la lada de gunoi a istoriei, fiind puşi acolo unde le este locul.

După demisia sa, Emilia Arcan şi-a motivat gestul printr-un rechizitoriu tăios la adresa conducerii Partidul Social Democrat Neamţ, în care a atins două teme de mare actualitate, privind promovarea şi oportunismul în partid. Aceasta a declarat că:

„Nu este normal ca organizaţia municipală să nu promoveze un om din Piatra Neamţ; nu pot asista la promovarea unor personaje care văd organizaţia fie ca un colac de salvare, fie ca o trambulină spre propăşire materială… care văd în organizaţia judeţeană o vacă bună de muls“.

Cele două teme trebuie să constituie un semnal de trezire la realitate a liderilor politici, de la toate nivelele şi din toate partidele. Pentru ca acest articol al meu să nu declanşeze satisfacţii în celelalte tabere politice locale, precizez că temele respective sunt la fel de actuale şi pentru acestea.

Promovarea în Partidul Social Democrat este politica exclusivă a Şefului

Politica de cadre în Partidul Social Democrat a fost confiscată de Liviu Dragnea, după un model patentat de acesta, asupra căruia acum reflectează cu amărăciune tardivă, după cum s-a văzut într- un recent interviu.

Modelul lui Dragnea a fost preluat în teritoriu de către oamenii de casă ai acestuia, şefi locali sau judeţeni ai Partidului Social Democrat. În interviul pomenit mai sus, Dragnea s- a dezis de unii dintre oamenii lui de casă, printre care şi de Ionel Arsene, despre care nu a catadicsit să vorbească, pentru că nu îl consideră un subiect de interes.

La vremea lui, nici Adrian Năstase nu îndrăznise să meargă aşa departe cu politica de cadre, fiind anihilat la timp şi coborât multe trepte mai jos, chiar de oamenii de casă ai acestuia. Astăzi, în Partidul Social Democrat, promovarea se realizează fie prin migranţi utili de import, fie prin incompetenţi locali. Şi aici nu mă refer în mod special la funcţii doar din ministere şi parlament, ci şi la funcţii din partid.

Promovarea din rândul migranţilor locali sau de import, dar şi a incompetenţilor, nu dovedeşte că există un deficit de cadre şi de competenţe în Partidul Social Democrat, ci doar că se respectă aforismul „La umbra stejarului nu creşte nimic“.

Sau nu trebuie să crească ceva, trebuie să crească doar Şeful. Atât Dragnea cât şi oamenii săi de casă, au fost fideli acestui aforism, pentru a-şi conserva poziţiile sau dorinţa de mărire şi propăşire.

Migranţii – pepiniera de partid

Exemple elocvente în acest sens, de migranţi de import la Neamţ, au fost Ilan Laufer, Răzvan Cuc şi Cătălin Zamfira. În data de 17 iulie 2017, Ilan Laufer era băgat pe uşa din dos în PSD Neamţ, pentru a deveni ulterior, ceea ce presa a definit un „Ministru playboy“. Preşedintele Arsene motiva atunci că a realizat „o achiziţie importantă“.

Atât de importantă, că ia promis ca bonus şi funcţia de vicepreşedinte. Speranţele lui Arsene vizau contribuţia lui Laufer în promovarea unui parc industrial în judeţ, a cărui mare investitor nu a mai ajuns niciodată la Neamţ. În martie 2019, Laufer mulţumea public lui Arsene, că a intervenit pe lângă Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu, pentru a i se acorda conducerea unui departament din Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat.

Aflat pe această poziţie, Laufer a făcut obiectul unui dosar penal deschis de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice în cazul Adamescu. Reevaluându-l, Arsene a propus înlocuirea lui Laufer din Guvernul Dăncilă, cu Dănuţ Andruşcă. Astăzi, Laufer anunţă că şi-a tras un nou partid, PSL (Platforma Social Liberală).

În februarie 2019, Răzvan Cuc a fost transferat urgent de la organizaţia Giurgiu, la organizaţia Neamţ, Arsene susţinându-l pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Dragnea nu l-a putut refuza pe Arsene, vrând astfel să-i umple golul lăsat de remanierea lui Dănuţ Andruşcă, care făcuse furori în opinia publică. Astăzi, lui Răzvan Cuc i se asigură primul loc pe listă la Camera Deputaţilor, prilej de nemulţumire în Partidul Social Democrat Neamţ.

Cătălin Zamfira, deputat PSD de Ilfov, din anul 2016, are o traiectorie de migrant notabilă. În anul 2012 a candidat la Senat din partea Partidul Poporului – Dan Diaconescu Gorj şi a fost urmărit penal pentru mită electorală. Nu s-a ales atunci în Senat, dar candidează în 2016 la Camera Deputaţilor din partea Partidul Social Democrat Ilfov. În noiembrie 2018 a demisionat din Partidul Social Democrat, revenind în februarie 2019.

Victor Ponta şi Gabriela Firea în faţa testelor

Recunosc că am fost, sunt şi voi rămâne constant om de stânga. Dar nu-mi este indiferent ce fac cu votul meu din patru în patru ani şi cine se foloseşte de el. De-a lungul istoriei noastre postdecembriste, s-a împământenit obiceiul, ca odată cu apropierea perioadelor electorale să înceapă şi migrarea de la un partid la altul. Migrează consilierii, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene şi parlamentarii, după cum bate vântul sondajelor de opinie.

În decembrie 2016, Partidul Social Democrat realiza scorul de 46 % la alegerile parlamentare, obţinând 210 mandate de parlamentari. La alegerile din 2020, un Partid Social Democrat singur poate conta doar pe 140 de parlamentari, cu tot cu redistribuiţi. Asta înseamnă că 70 de mandate, vor fi preluate de celelalte formaţiuni, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România sau Pro – România.

Migraţia candidaţilor pentru noul Parlament, a început deja, printr-o mişcare browniană. Victor Ponta, preşedintele Pro – România, se vede pe cai mari şi pentru a intra într-o alianţă preelectorală cu Partidul Social Democrat cere de la acesta 40 de locuri eligibile pe liste. O alianţă Partidul Social Democrat – Pro -România ar putea fi creditată cu un 37%, adică 180 de mandate, cu tot cu redistribuiri. Cedând 40 de mandate lui Ponta, Partidul Social Democrat rămâne curat cu circa 140 de parlamentari, într-un scenariu optimist.

Acum, Ponta şi Partidul Social Democrat negociază, miza pe masă fiind Gabriela Firea. Dacă PSD ignoră pretenţiile lui Ponta, pierde funcţia de Primar General, aceasta fiind singura şansă a lui Nicuşor Dan de a câştiga alegerile la Capitală. PSD este în dilema de a alege între două rele. Dacă cedează în faţa lui Ponta, Partidul Social Democrat câştigă Primăria Capitalei. Dar nu garantează nimeni că Ponta va renunţa la vocaţia lui de trădător.

Dacă Partidul Social Democrat nu cedează, Ponta, voluntar sau involuntar, va asigura victoria lui Nicuşor Dan. Varianta optimă, pe termen lung, ar fi ca Partidul Social Democrat să nu cedeze în faţa lui Ponta, lăsându-i acestuia să decidă viitorul relaţiei lui cu Partidul Social Democrat şi implicit viitorul stângii în România. Este un test pentru Ponta.

Dacă Ponta pică testul, Gabriela Firea ar trebui să se retragă din competiţie. Este testul lui Firea. În acest caz, ambiţia lui Ponta de salvator al stângii este compromisă definitiv.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Emilian Barbu

    23 iulie 2020 at 4:08 AM

    Dezamagire totala:nimic despre Klaus ?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending