Contactează-ne

Actualitate

„Z“ – Zeul ruşilor pentru războiul din Ucraina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Istoria universală ne-a furnizat, odată cu evenimentele  consemnate, şi o listă lungă de zeităţi, a căror nume diferă de la o seminţie la alta, deşi domeniul preocupării acestor zeităţi era acelaşi.

Zeii războiului au fost unii din principalii zei din panoplia politeistă, deoarece predominau luptele pentru căpătuială, expansiune sau apărare, după caz. Pentru a face faţă provocărilor războaielor, omenirea oportunistă a născocit doi zei la care să se închine, pentru scopuri aflate în antiteză. Un zeu nemilos, aducător de haos şi unul înţelept, urmând a se închina la cel mai  potrivit momentului. Grecii se închinau la doi zei ai războiului, la nemilosul şi  iubitorul de haos Ares, sau la înţeleapta Athena, după cum îşi alegeau conducătorii.

Romanii se închinau la Marte sau la Minerva, după cum bătea şi la ei vântul intereselor. La egiptieni erau Seth sau Sekmeth. Scandinavii se închinau lui Odin, care le promitea un loc în Valhalla, dacă mureau cu sabia în mână. Maica Rusia, veşnică de la Petru cel Mare, deşi era politeistă din născare, nu-l putea ţine în rol suprem pe zeul slav Rod. Mitologia slavă era un amalgam în care Rod  nu putea fi  asimilat ca zeu unic. Aşa că fiecare popor din Rusia îşi avea un zeu al său, funcţie de  originea beligeranţilor în război. În schimb, americanii nu au un zeu al războiului, în afară de dolar.

În războiul din Ucraina, Putin nu putea fi asimilat ca zeu al războiului, pentru că în mitologie zeii sunt nemuritori. Având nevoie de un zeu, pentru războiul din Ucraina, Putin a ales un simbol, care poate fi asimilat cu litera „Z“ din alfabetul latin. Acest însemn se găseşte pe toate tancurile şi  tehnica  mare de luptă, care au invadat Ucraina, dar şi pe cocardele purtate entuziast pe piept sau în alte locuri, de către ruşi. Aşa cum alţii poartă cocardele cu culorile Ucrainei.

Unii părerologi spun că semnul „Z“ nu poate fi decât acronimul lui Zelenski, preşedintele Ucrainei, declarat „inamicul public nr. 1 al Rusiei“. Alţi părerologi spun că Putin s-a inspirat din mitologia americană care, începând cu primul Război din Golf, din 1991, şi-a ales un zeu, simbolizat prin litera „V“, dar întoarsă cu fundul în sus. Acel simbol a fost pictat pe tancurile americane, pentru ca niciunul din cei 34 de aliaţi ai SUA să nu le bombardeze din confuzie.

În cele două invazii din Irak, SUA a bombardat Irakul, care îi fusese aliat, pentru că acesta invadase Kuweitul în 1990, pentru a-l anexa, dar şi pentru că ar fi deţinut arme de distrugere în masă. Operaţiunea americană din 2003, sub numele de cod „Furtună în deşert“, s-a finalizat  cu moartea a 135.000 de irakieni şi 4.500 de soldaţi americani. Al Doilea Război din Irak s-a dovedit ulterior că a fost o parodie a democraţiei occidentale, motivată cinic de americani pe baza unui „fake news“ servit de CIA preşedintelui Bush, precum că irakienii ar deţine arme chimice şi bacteorologice. Care n-au fost descoperite niciodată.

În 2021, sub conducerea lui Donald Trump, SUA a început cea de a doua retragere din Irak, dovedind eşecul şi inutilitatea invaziei. Semn că acel zeu „V“, desenat  cu fundul în sus, nu a fost de bun augur pentru americani. Precedentul, cu zeul simbolic american, ar putea fi repetat şi în cazul zeului simbolic „Z“ rusesc. Dacă zeul american a rezistat în Irak doar 17 ani, este posibil ca zeul rusesc să aibă viaţă şi mai scurtă în Ucraina. Inscripţionându-şi tehnica de luptă cu litera „Z“, ruşii şi-au proiectat un zeu duplicitar.

Pe de o parte, zeul îi ajută pe ostenii ruşi să-şi deosebească tehnica de cea a ucrainienilor, deoarece toate tancurile sunt de aceeasi provenienţa rusească. Pe de altă parte, având tancuri şi tehnică de provenienţă rusească, simbolul „Z“ îi ajută pe ucrainieni să şi le protejeze pe ale lor, neconfundându-le cu cele ale ruşilor. Statistica pierderilor o confirmă. Un lucru este cert însă. Dacă simbolul zeului rus al războiului actual ar fi litera „Z“, aceasta  nu ar putea fi  decriptată, nici de ruşi, nici de  ucrainieni, deoarece în grafia lor nu există.

Din această perspectivă, simbolul „Z“ nu poate fi considerat  acronimul vreunui nume ucrainean sau rusesc, decât dacă imaginea este destinată celor cu grafie latină, cărora nu le sugerează de altfel mare lucru. În cazul ucrainienilor, aceştia au respins latinizarea alfabetului lor chirilic, deşi fac eforturi să convingă UE că sunt europeni şi nu au nicio  tangenţă cu Rusia, de care se dezic.

Să fie oare „Z“ simbolul unei noi zvastici?

În legătură cu războiul din Ucraina, excesul de scenarită este o consecinţă a lipsei de comunicare din partea Rusiei. Datorită comunicării deficitare a Rusiei, nu avem la dispoziţie vreo explicaţie privind simbolul „Z“, tras cu bidineaua pe tancuri şi tehnica aferentă invaziei. Privind la acest simbol „Z“, eşti ispitit să încerci  fel de fel de asocieri, care să-ţi satisfacă bruma de curiozitate.

Cea mai izbitoare asociere a lui „Z“ este cu o zvastică (sau svastică), căreia îi lipseşte unul din braţe, lipseşte un „Z“ culcat. Zvastica este o cruce cu braţe egale, ambele frânte spre dreapta sau spre stânga. Zvastica nu este de provenienţa nazistă, dar a devenit cel mai detestat simbol din lume. La origini, zvastica este un simbol misterios, a cărui vechime este de circa 12 milenii. Cele mai vechi artefacte, cu însemne ale zvasticii, au fost  descoperite în Ucraina, dar şi în alte multe locuri din lume, situate între Imperiul roman şi Imperiul chinez.

În India, în sanscrită, zvastica reprezenta binele, veşnicia, puterea eternă. Ideologia nazistă a stabilit că  rasa ariană se trage din India şi pe cale de consecinţă germanii erau sortiţi să domine lumea. Astfel, naziştii au confiscat zvastica indiană, denaturându-i semnificaţia. Până şi Armata Rosie, înfiinţată de Lenin, a utilizat simbolul zvasticii până în 1921, după care a fost preluat de Germania nazistă.

Astăzi, nu numai în lume, dar şi în Ucraina şi în Rusia, neo-naziştii folosesc zvastica în simbolistica mişcării lor. Asimilarea simbolului „Z“ cu o jumătate de zvastică poate fi o pură speculaţie, dar sigur este semnul lipsei de inteligenţă a decidenţilor ruşi, tocmai în momentul în care şi-au propus ca obiectiv să elimine total „nazismul“ din Ucraina. Cert este faptul că după cum zvastica nazistă a devenit un simbol extrem de detestat în lume şi simbolul „Z“ va avea aceeaşi soartă.

Zeul „C“ al  războiului USR cu cultura

După 32 de ani de la abolirea totalitarismului în România, se trezesc nişte parlamentari USR, tăietori de frunză la câini, pentru a dezgropa mumia cenzurii, pe care o aşează în geamul de la stradă, ca să vadă românii că n-a murit şi poate fi utilă. Ca să nu se mire românii, ce-i cu arătarea din geam, dezgropătorii i-au pus mumiei pe piept şi un ecuson mare, cu litera „C“, însemnând cenzură resuscitată. Un senator USR, pe numele său Negoi Eugen Remus, care din 2019, când a ajuns senator, a deschis gura o singură dată, ca să tragă aer în piept pentru a rosti jurământul, s-a remarcat printr-o „prodigioasă activitate legislativă“.

Aceasta a constat în a-şi pune semnătura, alături de alţi salvatori ai României, pe 99 de trăsnăi legislative, dintre care doar cinci au văzut lumina tiparului. De când cu războiul din Ucraina, mintea cea de pe urmă a senatorului a devenit progresistă, ca rezultat a răscolirii neuronilor săi. Odată răscoliţi, neuronii senatoriali s-au  reconfigurat după alta schemă, inducând acestuia o epifanie. Ca în cazul războiului ruso-ucrainean, senatorul a descoperit că şi în România manipularea populaţiei este realizată în  plan ideologic. Că românii, mai ales „tinerii şi copii“, trebuiesc protejaţi de manipularea ideologiei totalitare, promovată prin „producţiile audiovizuale realizate în perioadele  totalitare“, după cum  motivează semidoctul senator.

Făcând trimitere la „regimurile totalitare“, este evident că senatorul  nu şi-a dat seama că nu se limitează doar la regimul comunist din România, din perioada 1948-1989, ci şi la regimurile din perioada 1938-1940, care nu au fost  mai puţin totalitare. Senatorul ne obligă să extindem lista şi la producţiile regimurilor totalitare din URSS, China, statele est europene, Cuba, etc., etc. Pentru prevenţia populaţiei, senatorul propune ca prezentarea unor astfel de „producţii audiovizuale“ să fie precedate de un anunţ scris sau vocal, formulat astfel „Această producţie a fost realizată în condiţii social-politice care nu permiteau libertatea de creaţie şi de exprimare“, însoţite de însemnul „C“, care trebuie să însemne CENZURĂ.

Este ştiut că useristii nu dau doi bani pe Constituţia României, care prevede expres că „este interzisă cenzura de orice fel“. Las deoparte cretinismul formulării anunţului, inutil pentru adulţi şi greu de decriptat de către copii, dar mă şochează faptul că senatorul ne consideră idioţi pe toţi. După mintea lui, pot fi vizionate doar filmele cenzurate „Mitrea Cocor“ sau „Război şi Pace“, dar pot fi citite la liber cărţile respective, fără bulina „C“. Unele producţii, precum filme, teatre, spectacole, au fost realizate  în „regimurile totalitare“, cu o pleiadă de artişti de marcă, unii de Oskar, dintre care mulţi nu beneficiază din partea societăţii, de vreo cotă ridicată de  recunoştinţă publică, de ordin material mai ales.

Vine acum senatorul lui peşte să acorde reparaţii, propunând ca toată activitatea acestor artişti să fie pusă sub index, aplicând ecusonul „C“ pe munca lor, fiind transformaţi explicit în paria, ca unelte ale „regimurilor totalitare“ instalate. În „Expunerea de motive“ a iniţiativei, senatorul precizează pueril, că opera lui nu vizează activitatea realizatorilor sau difuzorilor acelor producţii, pentru că au promovat împotriva voinţei lor ideile cosmetizate ale regimului totalitar. Prin aceasta, senatorul dovedeşte că nu este conştient cât de mult rău pricinueşte artiştilor care au dat viaţă personajelor, considerându-i probabil doar pierderi colaterale ale războiului său cu mumia totalitarismului apostaziat cu 32 de ani în urmă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending