Contactează-ne

Actualitate

Vremuri noi, hibe vechi în Sănătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ridicarea restricţiilor pandemice, medicii nu mai eliberează reţete online ■ la 31 martie expiră contractul pe care medicii îl au cu CNAS ■ doctorii sînt nemulţumiţi pentru că că se intenţionează introducerea unor noi servicii la cabinetele medicilor de familie ■ acestea nu ar fi necorespunzător remunerate ■

După ridicarea restricţilor impuse de pandemia de coronavirus s-a revenit la starea anterioară în sistemului de sănătate publică, dar ar fi probleme.

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, Angela Bica, explică ceea ce se întîmplă.

„Acum s-a revenit la normal, în sensul că medicii de familie şi specialişti nu mai sînt obligaţi să trimită pacientului reţete online. Asta însemnă că pacienţii  trebuei să se prezinte fizic la cabinete unde vor fi consultaţi, evaluaţi şi li se vor elibera reţetele.

În aceste condiţii, se vor relua termenii contractuali de dinainte de pandemie. În schimb,  în situaţiile în care pacienţii sînt nedeplasabili se va proceda, ca şi pînă acum, medicul de familie se va deplasa la domiciliu. Pe cale de consecinţă şi farmaciile vor trece la eliberarea reţetelor gratuite sau compensate, tot după formularul eliberat de medicul de familie pe o lună, două sau trei.

De la 1 aprilie sîntem în aşteptarea nolului contract, pe care patronatele îl negociază cu reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate. Vom vedea ce va fi, pentru că ştim de la colegii negociatori că reprezentanţii CNAS doresc introducerea unor servicii  noi de sănătate, în condiţiile în care patronatele susţin că se va munci mai mult, pe bani mai puţini“, a declarat Angela Bica.

Vicepreşedinta PMF Neamţ spune că se intenţionează ca la cabinetele de familie să se facă electrocardiograme, măsurători spirometrice, pansamente ale plăgilor operate, injecţii, care să degreveze spitalele de aceste servicii:

„Măsura pare a fi bună, dar trebuie ţinut cont de faptul că medicii de familie sînt din ce în ce mai puţini şi în unele localităţi lipsesc. E greu de presupus că pentru bani mai puţini aceştia sînt dispuşi să facă muncă mai multă.

Mai trebuie spus şi faptul că se preconizează ca după desfiinţarea centrelor speciale de vaccinare anticovid, imunizarea cu aceste seruri să se facă tot în cabinetele de familie. Un alt element de noutate pe care l-am primit este acela că nu se mai dau concedii medicale pentru persoanele carantinate, ci numai pentru cele izolate, stare care apare la orice boală contagioasă şi e firesc să se întîmple aşa“.

Medicul citat a confirmat însă dezinteresul românilor pentru vaccinarea anticovid, susţinînd că la cabinetul său are încă doze de vaccina Jonson& Jonson, care expiră pe 23 aprilie. Că s-a revenit la „starea naturală“ a sistemului de sănătate, Angela Bica o demonstrează prin faptul că vaccinurile de programele naţionale de imunizare a copiilor împotriva bolilor contagioase cînd se găsesc, cînd nu se găsesc.

Elementul cel mai important al situaţiei din sistem este şi cel legat de cardul de sănătate, care şi el funcţionează ca înainte de pandemie, avînd perioade lungi de timp în care se blochează. Pe de altă parte, din lipsa doctorilor de familie s-a ajuns ca unul de medicină primară să aibă pe listă mii de pacienţi.

„Eu am pe lista mea, la cabinetul din Ion Creangă, 2.500 de pacienţi, din care doar 1.700 asiguraţi, pentru restul trebuind să fac muncă patriotică“, a mai spus Angela Bica.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending