Contactează-ne

Actualitate

Vreme schimbătoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii, zilele ploioase vor alterna cu cele însorite ■ ziua vor fi cel mult 12 grade, iar minimele nocturne scad la 4 ■ spre jumătatea lunii noiembrie vine îngheţul ■

Începutul lunii noiembrie a adus vreme schimbătoare, iar în această săptămînă zilele însorite vor alterna cu cele cu cer acoperit şi ploaie. Termic stăm destul de bine, iar dacă în cea mai caldă zi se anunţă 12 grade, noaptea mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade.

Mai rece va fi în a doua săptămînă a lui Brumar cînd, cel puţin în zona noastră, regimul termic se depreciază şi spre jumătatea lui noiembrie se ajunge la maxime diurne de doar 4 grade, iar minima nocturnă ajunge la pragul îngheţului, 0 grade. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova, în intervalul 2 – 15 noiembrie 2020.

„În intervalul 2 – 5 noiembrie temperaturile maxime vor oscila uşor, în jurul mediei de 13 grade, iar pînă pe 9 noiembrie aceeaşi medie va fi de 10 – 11 grade.

Apoi, pînă la sfîrşitul celei de-a doua săptămîni, vremea se va răci treptat astfel încît pe 14 şi 15 noiembrie se va ajunge la o medie regională de 5 – 6 grade. Minimele nocturne vor creşte de la 3 grade în prima noapte, pînă la 7 – 8 grade în 4 noiembrie, după care se vor menţine între 1 şi 3 grade, iar la sfîrşitul celor 2 săptămîni vor coborî spre o medie regională de -1… 0 grade.

Ploile vor fi mai frecvente în perioada 2 – 6 noiembrie, iar ulterior vor mai fi precipitaţii slabe, pe arii restrînse, cu probabilitate mai mare după data de 10 noiembrie“, după cum rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pe 3 noiembrie, la ora 11, termometrele indicau 8 grade la Tîrgu Neamţ şi Roman, iar cel mai cald era la Piatra Neamţ unde se înregistrau 10 grade. La acelaşi moment, la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori pozitive, de 3 grade. Tot acolo este şi singurul loc din judeţ unde este strat de zăpadă de 7 centimetri. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că meteorologii au prognozat ceva ploi şi pentru 4 noiembrie, însă vor fi şi episoade cu soare.

Regimul termic este comparabil cu cel din ziua precedentă, iar la amiază maxima ajunge la 10 grade. Minima nocturnă va fi blîndă, de 5 grade. Tot 10 grade vor fi şi pe parcursul zilei de joi, 5 noiembrie, însă norii se regrupează şi se anunţă ploi slabe cantitativ. Mai scade niţel minima nocturnă care ajunge la 4 grade.

Revedem soarele cu începere de vineri, 6 noiembrie, însă se mai răceşte niţel, astfel că ziua vor fi cel mult 9 grade, iar peste noapte minima rămîne cantonată la 4 grade. Probabil ultimul week-end cu vreme spectaculoasă din această toamnă va fi cel care urmează. A

sta deoarece sîmbătă, 7 noiembrie, se anunţă cer absolut senin şi va fi mai cald, cu o maximnă diurnă de 11 grade şi o minimă nocturnă de 5 grade. Şi mai bine va fi duminică, 8 noiembrie, cer limpede, soare şi pînă la 12 grade Celsius.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending