Contactează-ne

Actualitate

„Vrem o ţară ca afară!“. „Văd la noi pămînt nelucrat, bălării, spini, gunoaie peste tot, curţi deplorabile, ceea ce n-ai să găseşti acolo“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lansată în spaţiul public, o dezbatere despre ce se întîmplă în alte ţări şi ce se petrece la noi stîrneşte multe opinii ■ se vorbeşte despre neputinţă, neştiinţă şi lipsa de interes a factorilor de decizie din România ■

Educatoarea pensionară Angela Tăbăcaru, membră a grupului de seniori romaşcani şi care este extrem de activă în ceea ce priveşte atitudinea faţă de problemele urbei natale, sugerînd diverse soluţii municipalităţii, s-a întors recent dintr-o vizită în Norvegia, unde locuieşte unul din cei doi fii. Vizibil impresionată de ceea ce se întîmplă în regatul nordici, aceasta a lansat o dezbatere publică gen „Vrem o ţară ca afară!“.

„Admir din tren frumuseţile naturii noastre şi mă întreb cum de se poate acolo, o ţară cu puţin peste 3% teren arabil şi nu se poate la noi,o ţară binecuvîntată cu toate formele de relief, cu un cernoziom pe care-l găseşti în puţine ţări şi o agricultură care, cîndva, hrănea şi alte ţări, fiind grînarul Europei. Nopţile albe din Norvegia, unde soarele asfinţeşte pe la 23,30 şi răsare în jur de 3,00 dimineaţa ajută la dezvoltarea plantelor văzînd cu ochii.

Nu zăreşti un metru de pămînt nelucrat în cîmp. Din tren, în drum spre Roman, văd la noi pămînt nelucrat, bălării, spini, gunoaie peste tot, curţi deplorabile, ceea ce n-ai să găseşti acolo. Armonia dintre construcţii, natura verde, apele Fiordului Oslo, respectul faţă de ceea ce au lăsat înaintaşii, comportamentul civilizat al norvegienilor şi implicarea lor în a duce mai departe ceea ce au primit şi au, te fac să te simţi în altă lume!“, susţine romaşcanca.

Aceasta vine şi cu alte exemple despre această ţară, ce poate fi luată drept exemplu, arătînd cum o biserică luterană de peste 100 de ani, care a ars în urma unui incendiu, provocat de inconştienţa unui tînăr, a fost refăcută în doar 4 luni, clopotul topit fiind transformat în piesă de muzeu:

„Multe case au acoperişul plin de verdeaţă (iarbă, flori), iar la această dată, pentru a fi apărate albinele, guvernul norvegian a recomandat ca în curţi, iarba să fie cosită mai rar, pentru a putea înflori şi hrăni insectele. Acolo se munceşte cu drag, se cîştigă bine, deşi totul este enorm de scump. Se trăieşte, însă, în normalitate, armonie, respect, într-o linişte impresionantă. Legile sînt respectate atît de cetăţeni, cît şi de politicieni. La noi… pe cînd o aşa schimbare!?“, întreabă retoric Angela Tăbăcaru.

Foarte mulţi concetăţeni, care îi răspunde pe pagina de socializare, vorbesc şi ei despre neputinţa, neştiinţa şi lipsa de interes a factorilor de decizie de la noi. Virgil Stan spune că o ţară ca Norvegia cu mai puţin de 5 miloane locuitori a reuşit să construiască viaducte ce străbat toată ţara, de la nord la sus, în timp ce la noi nu sîntem în stare să avem un drum accesibil pînă la Braşov. Maria Dima spune că în alte ţări, e vorba de oameni responsabili, educaţi acasă şi la şcoală, în timp ce la noi nu se vrea.

Daniela Gerner, romaşcană stabilită în străinătate, spune că de fiecare dată cînd revine în ţară, de peste 20 de ani de cînd a luat drumul pribegiei, constată că lucrurile merg din rău în mai rău, că şi ceea ce se mai face, în ritm de melc, nu este respecat şi păstrat, ci distrus cu obstinaţie. Unde te întorci vezi natura „garnisită“ de gunoaie şi mai spune că „manelismul“ predomină peste tot.

Şi este afişat ostentiv, de către mulţi, un lux deşănţat, într-o ţară cu majoritatea locuitorilor trăind la limita supravieţuirii. Fosta arhitectă şefă a oraşului, Ana Maria Alexe, pare să pună „punctual pe i“, vorbind de balcanisul care se reflectă în mentalitatea românilor, în timp ce Valerica Aifrincă concluzionează: „Educaţie, conştinţă civică, civilizaţie. La noi e dureros că nu mai avem nici speranţă că lucrurile se vor îndrepta curînd“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea
AdvertisementTrending