Contactează-ne

Politica

Votul nemţenilor, analiza primarilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rezultatele alegerilor de duminică i-au luat pe actorii politici prin surprindere ■ cel mai mult a uimit ascensiunea USR-PLUS şi declinul accentuat al PSD ■ la Neamţ, social-democraţii se pot consola cu locul I pe judeţ, dar liberalii au cîştigat şi în comune fiefuri PSD ■

Cu un scor de 22,65% obţinut la euroalegeri la nivel de municipiu, Dragoş Chitic, primarul de Piatra Neamţ a ţinut să mulţumească electoratului a doua zi după scrutin. El a remarcat rezultatul slab al PSD (20,32%) în urbea de sub Pietricica, unde cel mai bune scor l- a avut, totuşi, USR (23,76%). „Mulţumesc miilor de pietreni care au arătat că le pasă de ţara lor şi au dat dovadă de responsabilitate, ieşind duminică în număr mare la vot. Piatra Neamţ a demonstrat încă o dată că este un oraş european, un oraş de dreapta, alăturîndu-se astfel marilor oraşe din România. Prin votul exprimat ieri (duminică, n.r.), PSD a primit şi la Piatra Neamt o lecţie meritată, fiind trimis pe a treia poziţie. E timpul României!“, a precizat primarul Dragoş Chitic. În comunele din jurul municipiului Roman, s-a votat după trendul de susţinere a celor două formaţiuni de dreapta, PNL şi USR. Primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, membru PNL, a declarat că la vot lumea s-a prezentat conştiincios, votînd aşa cum le-au cerut-o rudele plecate la muncă în străinătate. „La închiderea urnelor, după numărarea vorurilor PNL a cîştigat alegerile cu aproximativ 40%. A urmat USR cu 21-22% şi PSD cu 20%. Prezenţa la vot a fost sub nivelul naţional, dar a fost, totuşi, o prezenţă bună, dat fiind că foarte mulţi locuitori sînt plecaţi la muncă, în străinătate“, a declarat primarul Adrian Ciobanu. În comuna Doljeşti, un fief PSD, liberalii au fost învingători, cu 750 de voturi, urmat de PSD cu 560 voturi şi USR cu 310 voturi. „Lumea a votat conform conştiinţei fiecăruia, dar şi influenţaţi de rudele plecate la muncă în străinătate“, explică primarul Iosif Şoican. La Ion Creangă, în schimb, unde primarul Petrică Prichici e membru PSD, lumea a votat cu social-democraţii. „Pentru PSD au vota 42,67%, PNL – 30,59% şi USR – 7,4%. Pentru Referendum s-a votat cu 10 procente mai puţin“, a declarat primarul Petru Prichici.

Surprinşi de rezultatele alegerilor

Rezultatele europarlamentarelor au provocat emoţii în zona Tîrgu Neamţ, unde unii politicieni au avut motive de bucurie, iar alţii au fost dezamăgiţi. La nivelul oraşului, PSD s-a clasat pe primul loc, cu 32,05% din voturi, pe locul secund a ajuns PNL, cu 21,10%, iar poziţia a treia a revenit USR, cu 17,09%. „Sîntem pe locul întîi pe judeţ, la nivel de oraşe şi Colegiul 7 este de asemenea pe primul loc pe judeţ. Dacă vorbim de Tîrgu Neamţ, mă aşteptam la 10 procente mai mult, dar aşa au ales cetăţenii şi trebuie să respectăm votul lor “, a spus primarul oraşului Tîrgu Neamţ, Daniel Harpa. Numărătoarea voturilor a adus în schimb bucurie celor de la USR. Profesorul Gheorghe Sauciuc, liderul organizaţiei orăşeneşti, a declarat: „Pentru mine, rezultatele sînt mai mult decît mulţumitoare. Sînt surprinzătoare. Cred că o parte din aceste voturi au venit de la tinerii care au nişte aşteptări vizavi de dezvoltarea durabilă în ce priveşte investiţiile pentru societate“, a fost de părere Gheorghe Sauciuc. În majoritatea comunelor din zonă, clasamentul final i-a arătat cîştigători pe social democraţi, cele mai multe voturi pentru PSD, respectiv 53,98%, fiind înregistrate la Grumăzeşti. Dar au fost şi cîteva localităţi unde liberalii au obţinut un scor mai mare (Drăgăneşti – 47,61% sau Pipirig – 35,78%). La Răuceşti, PSD a primit 33,29% din voturi, iar PNL, 25,20%. „Prezenţa la urne a fost bunişoară, de peste 40%. Alegătorii şi-au exprimat votul aşa cum au dorit. Au votat şi cu PNL, şi cu PSD, şi cu USR, cu toate partidele care au fost pe buletinul de vot. Este alegerea cetăţeanului şi eu le respect tuturor opţiunea. Eu sunt în slujba cetăţeanului. Asta a decis, înseamnă că asta trebuie să fie“, a conchis Dumitru Bălăjel, primarul PNL al comunei Răuceşti.

Pe Valea Muntelui, „regrete eterne“ pentru Dragnea

Electorii Văii Muntelui au optat la euroalegeri pentru candidaţii PSD, pe prima treaptă a podiumului, urmaţi în preferinţe de liberali. „Prezenţa la vot a fost mulţumitoare, iar ca o constatare, majoritatea membrilor partidelor au fost la vot pe maximul de interese. Referitor la Referendum, oamenii n-au fost informaţi. Cei cu care m-am întîlnit cînd ieşeau de la votare îmi spuneau că au votat, dar nu erau lămuriţi ce au ales. Pentru viitor îmi doresc ca agresivitatea liderilor de partide să dispară din comportamentul electoral“, a declarat Dana Ursache, primarul comunei Taşca. „La Poiana Teiului a fost ordine, linişte, oamenii văzîndu-şi de treabă. Au votat, pe primul loc situîndu-se PSD-ul, aşa că sînt mulţumită de comportamentul electoratului şi rezultatele zilei“, a menţionat Ana Ancuţa, primarul comunei Poiana Teiului. Colegul ei de partid, Anton Covasan, primarul comunei Dămuc a fost drastic tăios în comentarii: „Personal, m-am implicat la maximum în campania electorală. La Dămuc situaţia a decurs conform aşteptărilor, ceea ce nu s-a întîmplat la nivel naţional. Dacă s-a petrecut aşa, vinovat se face liderul Dragnea şi bîlbîielile de la nivel de partid. Acest lucru mă doare foarte mult“. Primarul comunei Borca, Ovidiu Geo Niţă a concluzionat plastic: „La nivel de ţară s-a întîmplat ceea ce trebuia să se întîmple. Cînd te crezi Dumnezeu, te costă. Mă refer la liderul Dragnea, ce s-a crezut «dumnezeul» PSD-ului. La noi rezultatul scrutinului de duminică a făcut ca primele trei locuri să fie cîştigate de PSD, PNL şi ALDE. Asta a vrut electoratul şi noi acceptăm situaţia ca atare. Nu sînt supărat. Era de aşteptat. S-a văzut că nu poţi prosti lumea“.

Advertisement
Trending