Contactează-ne

Prima pagină

Vot pentru botniţă: În ce hal am ajuns. Şi i-am tras după noi şi pe copiii noştri

Știre publicată în urmă cu

în data de

În anii din urmă, după prima zi de şcoală, cei doi copii ai mei veneau acasă şi-mi povesteau, cu obrajii îmbujoraţi şi cu un zâmbet ce li se întindea pe toată faţa, cum a fost. Cu răsuflarea întretăiată, pentru că ar fi vrut să spună tot într-o singură propoziţie, mă trăgeau de mână să mă facă atent şi să îi aud povestind cum s-au întâlnit cu colegii, ce şotii au făcut, cum e doamna, cum sunt profesorii. Şi eu îi ascultam şi retrăiam cu bucurie emoţii bine puse la păstrare în memorie.

Anul acesta, întorşi acasă după prima zi de şcoală, mi-au evitat privirea şi abia după câteva ore au venit să-mi vorbească. Băiatul, cel mare, mi-a “raportat” cu o voce pe care încerca să şi-o îngroaşe a maturitate că: “în clasă sunt distanţate băncile, geamul e ţinut deschis pe toată durata orelor, toţi purtăm măşti şi stăm la distanţă unul de celălalt”. Iartă-mă fecior, îmi dau abia acum seama că eu te-am chinuit repetându-ţi zile întregi, înainte de începerea şcolii, să încerci să păstrezi distanţa şi să respecţi regulile de igienă şi cea legată de purtatul măştii. Am crezut că aşa sunt un părinte responsabil, dar de fapt… cred că ţi-am răpit o bucurie pe care eu am avut-o la fiecare început de an şcolar. Şi nu ţi-am oferit, nu am fost capabil să îţi ofer nimic în schimb.

Fata, cea mică, a fost mai sinceră. Mi-a povestit că unei doamne profesoare i s-a făcut rău din cauza măştii, “s-a înroşit la faţă, tati, şi abia a putut continua lecţia. Şi mie mi-a fost rău de la mască, dar am ajuns acasă şi mi-am revenit. Nu e chiar atât de rău. Oricum, după două săptămâni am să rămân eu acasă şi nu va mai trebui să port mască”.

Mi-au dat lacrimile. De neputinţă. Dar mai ales de ciudă. De ciudă că noi, cu toţii, am ajuns în halul în care am ajuns şi după noi i-am tras şi pe copiii noştri. Nu neg că e pandemie, că sunt vremuri grele, că trebuie să… fim responsabili şi să respectăm reguli. Dar nu pot să nu văd că am ajuns aici şi pentru că am tăcut atunci când ar fi trebuit să urlăm din toţi rărunchii pentru drepturile noastre. Când ar fi trebuit să urlăm din toţi rărunchii că vrem şi merităm o altă ţară. Să le spargem timpanele politicienilor. Oricum erau, sunt şi vor fi surzi la problemele noastre, dar măcar noi ne-am fi auzit urlând şi am fi conştientizat că… avem, că suntem o voce.

Ne pregătim să ne încolonăm şi să mergem la vot. O să votăm, cel mai probabil, chiar în clasele în care copiii noştri se sufocă având botniţe pentru a avea acces la educaţia care sperăm să le ofere o viaţă mai bună ca a noastră. Şi noi o să votăm tot cu botniţe. Înţeleg că şi cu pixuri aduse de acasă. Bine că nu ne-au pus să ne tipărim acasă şi buletinele de vot. În China înţeleg că plăteşte familia glonţul care curmă zilele unui condamnat la moarte…

Mergeţi la vot şi votaţi. Am să merg şi eu. Dar înainte de asta să ne uităm cu toţii în jur şi să conştientizăm cu toţii în ce hal am ajuns şi că îi tragem după noi şi pe copiii noştri, în iadul la care singuri ne-am condamnat prin aceea că am acceptat să fim minţiţi mereu de aceeaşi politicieni. Care nu au făcut nimic, eventual doar poze electorale lângă spitale nefuncţionale sau zâmbind fals în timp ce ne scoteau ochii cu drumuri asfaltate de cumătrii care îşi îngroşau conturile. Sau poate îi preferaţi pe politicienii care ne tot promit mincinos, de la începutul pandemiei, botniţe gratuite pentru fiecare dintre noi şi pentru copiii noştri. Nu au nevoie decât de un nou vot al nostru ca să ne aducă în situaţia de a ne cumpăra şi a ne pune noi singuri botniţe. Definitiv. Iar nepoţii noştri vor avea, cel mai probabil, botniţe din naştere.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Chefuri cu droguri, alte „note de plată“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cîteva săptămîni de la descinderile procurorilor DIICOT, petrecăreţii au fost amendaţi ■ este vorba de 114 de persoane care au fost depistate la petrecerile ilegale ■ în cauză, 10 persoane, între care şi cei doi patroni, au ajuns după gratii ■

Petrecerile cu droguri din cluburile Jazz City Café şi Chaplin’s Pub nu s-au lăsat numai cu 10 arestări, unele despre care a vuit tîrgul. De la data descinderilor oamenilor legii la chefurile ilegale pe timp de pandemie, în noaptea de 17/18 aprilie 2021, ancheta a continuat, iar între timp au fost identificate toate persoanele care au fost găsite în acea noapte la party.

Fiecare dintre participanţi a fost amendat, iar prime sancţiuni au fost anunţate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ într-un comunicat de pe 6 mai 2021. Atunci s-a anunţat faptul că oamenii legii au aplicat unui număr de 33 de persoane fizice tot atîtea sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public/privat pentru care au fost instituite interdicii sau restricţii, valoarea totală a amenzilor dispuse fiind de 51.000 lei. A doua zi, Poliţia Neamţ a revenit cu un alt comunicat şi a anunţat că a aplicat alte 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind protecţia individuală şi a celor privind libera circulaţie/deplasare.

Marea majoritate a acestor sancţiuni au fost pentru petrecăreţii din cele două cluburi, 114 persoane fiind sancţionate cu 110.000 lei. Reamintim că în urma descinderilor oamenilor legii din noaptea de 17/18 aprilie, 10 indivizi au fost arestaţi preventiv. Este vorba de patronii celor două cluburi, Constantin Cuejdianu şi Cristian Valentin Dobrea, precum şi celebrul hoţ Paul Bumberică, zis Orlando, Claudiu Constantin Enea, Mihai Pavel, Ştefan Gabăr, Ciprian Motoi, Florin Nicolae Rusu, Ioan Stan şi Alin Alexandrul Chiuariu. Toţii au contestat cătuşele la Curtea de Apel Bacău, dar nu au găsit înţelegere, astfel că au petrecut sărbătorile Pascale în arestul Poliţie Neamţ.

Conform datelor de anchetă, procurorii începuseră urmărirea penală încă din luna februarie a acestui an, iar pentru dovedirea făptaşilor au fost folosiţi lucrători sub acoperire. Aşa s-a aflat că la petrecerile din spatele uşilor închise se traficau droguri, preţul fiind de 100 de euro gramul de cocaină sau 50 de euro pentru un comprimat de ecstasy. Patronii cluburilor strîngeau comenzile de la clienţi, se pare şi banii pentru stupefiante, apoi chemau dealerii care aduceau ceea ce comandaseră clienţii. Petrecerile la care participau circa 50 de persoane aveau loc de regulă în noapţile de sîmbătă spre duminică şi se spărgeau în zori, în jurul orei 5 dimineaţa, cînd se ridicau restricţiile de circulaţie.

Citește știrea

Actualitate

Lupta doctorilor nu doar cu coronavirusul, ci şi cu ignoranţa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ medicul de familie Filip Panait face, din nou, un rechizitoriu al societăţi ■ acesta acuză comunicarea dezastruoasă a guvernanţilor pe teme de interes, cum e aceea a campaniilor de vaccinare ■ medicul crede că interesul politic este să ţină populaţia în ignoranţă ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, cunoscut ca unul dintre cei mai vocali oameni ai sistemului, este extrem de nemulţumit de atitudinea unor cetăţeni faţă de oamenii în halate albe, pornită adesea din mediul politic.

Acesta relatează o întîmplare de acest gen, care l-a pus pe gînduri foarte serios, în ceea ce priveşte misiunea medicilor de a se lupta nu numai cu bolile, dar şi cu ignoranţa. „«Doctorii omoară oameni!». Acestea au fost cuvintele unui tătic, cu aburii alcoololului în cap, după ce i-am vaccinat copilul acum un an. Părintele, cu un anumit grad de analfabetism şi sosit de prin Italia, cu doi copii destul de neglijaţi din punct de vedere medical şi nevaccinaţi la timp, a venit la mine la cabinet, împreună cu soţia, să se înscreie pe lista mea de pacienţi.

Le-am vorbit frumos şi le-am spus că unul dintre copii nu are vaccinurile de rutină efectuate. La ceva vreme au venit cu acel copilaş să-l vaccineze, copilul avînd atunci peste un an. După imunizare, aşa cum se mai întîmplă, a făcut o mică reacţie locală, cu durere şi o uşoară tumefacţie, a început să plîngă. M-a sunat tatăl spre seară, supărat şi mînios, că cel mic plînge. «Vă sau în judecată!. Doctorii omoară oameni», m-a ameninţat bărbatul. Am stat, l-am ascultat. Era vizibil că se afla sub influenţa consumului de acool. «Mă duc la spital!».

Am convenit să sune Ambulanţa şi să meargă la spital, deşi şi acolo tot doctorii îi tratau copilul şi nu i s-a făcut decît ceea ce-i recomandasem şi eu să facă. L-am lămurit că asemenea reacţii sînt normale după vaccinare şi i-am spus că, proprii mei copii au făcut reacţii mai severe. Atunci mi-am dat seama că în România la capitolul comunicare se stă extrem de prost, începînd de la secretarul de stat Raed Arafat şi continînd cu miniştrii Sănătăţii, de cele mai multe ori avînd conduita unui contabil bancar, ceea ce explică atitudinea agresivă a oamenilor, cărora le este greu să înţeleagă încrengătura de interese big-farma.

Cu o populaţie slab şcolarizată şi cu politicieni de proastă calitate este explicabil de ce s-a ajuns în acest punct“, este de părere medicul Filip Panait. Acesta este convins şi de faptul că vinile pot fi căutate şi în atitutudinea unor elite româneşti, inclusiv a celor din lumea medicală, politică sau oculte, care au contribuit din plin, la situaţia în care este ţara.

„O doamnă şi un lider de partid sînt cei mai buni vraci ai acestei naţii, care împreună cu şefii galeriiilor de fotbal vor transforma România într-un «paradis terestru»“, a conchis medicul. Acesta a mai precizat că a trecut un an de la întîmplarea cu nemţeanul venit din Italia, care cu întreaga lui familie a rămas pe lista sa de pacienţi, căpătînd încredere în sfaturile medicului lor şi nu în ceea ce auzise sau citise pe internet, cum că „medicii omoară pacienţi“.

Citește știrea

Actualitate

“Ultimatum” pentru Heidelberg Cement

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ APM a emis o notificare ce conţine o serie de “condiţii” ■ dacă acestea nu vor fi îndeplinite, ar urma sistarea activităţii ■

Heidelberg Cement a primit un “ultimatum” din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ. Acesta a îmbrăcat forma unei notificări emise joi, 6 mai, după ce Garda de Mediu a catadicsit să formuleze un comunicat de presă în care a menţionat amenda dată după poluarea cu amoniac din 3 mai şi reglementările legale încălcate.

Mult mai combativă, Agenţia pentru Protecţia Mediului i-a anunţat pe cei de la Heidelberg Cement, în curtea cărora a fost aruncat amoniacul ce a ajuns în pârâul Bicaz, că au termen până pe 17 mai să intre în legalitate. Dacă nu, se suspendă autorizaţia de mediu şi se sistează activitatea.

Ce a comunicat, în cele din urmă, Garda de Mediu, puteţi citi aici: https://monitorulneamt.ro/heidelberg-cement-amendata-cu-200-000-lei-pentru-poluarea-cu-amoniac/.

APM Neamţ, probabil constatând că Garda de Mediu nu a făcut decât “o frecţie cu oţet la un picior de lemn”, a trimis notificarea cu pricina în care, în rezumat şi în termeni pe care îi înţelegem cu toţi, a spus cam aşa: pentru că nu a a anunţat poluarea şi pentru că nu a luat măsuri să nu se întâmple poluarea “accidentală”, cei de la Fabrica de Ciment să facă bine şi să transmită un raport cum de a fost posibil să se întâmple ce s-a întâmplat şi să ia măsuri să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat.

Termenul limită? 17 mai. Dacă nu? Suspendarea autorizaţiei de mediu şi sistarea activităţii. Probabil că reprezentanţii Heidelberg Cement se vor conforma în termenul impus, nici nu ar trebui să fie greu, pentru că nu ar trebui decât să respecte legea, dar “tonul” celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pare a fi, în final, unul… normal într-o ţară anormală în care numai multinaţionalele o duc bine, iar cetăţeanul “autohton”, simplu şi amărât, o duce cum o duce. Şi mai respectă şi ultima literă din lege, că, dacă nu, plăteşte de îl ustură nu doar buzunarul. Cetăţeanul plăteşte, nu multi…

Citește știrea

Trending