Contactează-ne

Actualitate

Vlad Angheluță, manager ApaServ: „Ar trebui făcute investiții pentru schimbarea tuturor rețelelor de aducțiune a apei uzate fizic și moral”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Problemele legate de alimentarea cu apă a localităților din județul Neamț au determinat întrunirea comitetelor locale pentru situații de urgență, dar și a celui județean, pentru luarea unor măsuri în vederea asigurării lichidului vital, în condițiile unor perioade de secetă pedologică, care au afectat grav și România, o țară cu importante resurse de apă din Europa.

În Neamț, localitățile cu mari probleme legate de deficitul de apă au fost cele din zona Roman și Târgu Neamț. Directorul ApaServ, Vlad Angheluță, a explicat măsurile luate la nivelul operatorului regional de apă și canalizare, în vederea ameliorării situației.

„Este știut faptul că, de-a lungul întregului an, s-a manifestat o secetă prelungită, care a condus la scăderea dramatică a debitelor din captarea de la Pildești-Simionești – Zona Est – Roman. În aceste condiții, au existat perioade de timp în care debitul din conducta ApaVital, firma de la Iași, a scăzut foarte mult, la 30% sub capacitatea normală în condițiile în care noi luăm aproximativ 800 mii metri cubi pe lună.

Urmare a acestor realități a fost convocat la Roman, Comitetul Local pentru Situații de Urgență și, ulterior, Comitetul Județean pentru Situați de Urgență, unde s-au luat o serie de măsuri comune cu cei de la Apele Române, pentru a aduce, din nou, apa în zona de amonte, din captarea de la Pildești – Simionești.

După cum se știe, acolo au existat o serie de praguri pe fundul albiei râului Moldovei, care s-au deteriorat în timp și apa s-a retras în altă zonă. Acum lucrează acolo utilaje care execută o serie de lucrări necesare refacerii pânzei freatice. Trebuie spus că s-a reamenajat partea din avalul râului Moldova, cu eforturile exclusive ale companiei ApaServ. Acest lucru a adus o îmbunătățire a situației din teren, în ceea ce privește debitul râului Moldova.

În continuare, însă, cantitatea de apă extrasă depinde de nivelul precipitațiilor din fiecare zonă”, a explicat directorul general al companiei ApaServ, Vlad Angheluță. Acesta susține că în Roman apa se întrerupe, în continuare, pe timp de noapte în intervalul 22.00 și 06.00, dar pot exista, în funcție de situația punctuală și alte întreruperei care vor fi comunicate consumatorilor. Lungimea totală a rețelelor de distribuție a apei din Roman este de 95.591 metri, din care peste 50% au durata de viață expirată, teoretic o rețea trebuind să fie înlocuită la 38 de ani.

Managerul general al ApaServ Neamț, Vlad Angheluță, vorbește și despre nevoia urgentă de investiții serioase în domeniu, în condițiile în care apa devine o problemă la nivel global. În condițiile în care toată lumea vorbește de pierderi de 70% și despre investițiile necesare în domeniu, trebuie precizat că e vorba de necesitatea unor programe complexe, de master-planuri,  care presupun foarte multe resurse financiare, pe care niciunul din decidenții locali nu le au, în momentul de față.

„La modul ideal ar trebui făcute investiții pentru schimbarea tuturor rețelelor de aducțiune a apei, care-s uzate fizic și moral. În afara programului cu fonduri europene – POIM resursele la nivel local sunt limitate”, a concluzionat managerul Angheluță. A mai anunțat că în zona Târgu Neamț, sistemul de alimentare cu apă a fost reechilibrat, urmare a precipitațiilor din ultima vreme, reușindu-se aprovizionarea fără probleme a zonei:

„Au fost reactualizate documentațiile în vederea suplimentării debitului de apă primit din captarea de la Preotești. Așteptăm răspuns privind sursele de finanțare”. De altfel, un raport al Națiunilor Unite avertizează despre o criză globală a apei care se profilează și un „risc iminent” de penurie din cauza consumului excesiv și a schimbărilor climatice. Lumea „merge orbește pe o cale periculoasă” de „supraconsum și supradezvoltare vampirică”, se arată în raport.

Problema accesului la apă va fi gravă mai ales în zonele urbane, din cauza risipei, a consumului excesiv și a schimbărilor climatice, se arată în cel mai recent raport realizat de UNESCO și UN Water. Raportul a fost publicat în martie 2023 și, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, se dorește a fi „un ghid de supraviețuire”. În momentul de față, la nivel global, două miliarde de oameni (26% din populație) nu au apă potabilă și 3,6 miliarde (46%) nu au acces la canalizare.

Aceste crize se vor agrava în următoarele decenii, în special în mediul urban, în cazul în care cooperarea internațională nu se va consolida, mai arată raportul. Între două și trei miliarde de oameni se confruntă cu deficit de apă timp de cel puțin o lună pe an, cu riscuri grave pentru calitatea vieții, în special în ceea ce privește securitatea alimentară și accesul la electricitate. Se estimează că populația urbană globală care se confruntă cu deficitul de apă va crește de la 930 de milioane în 2016 la 1,7–2,4 miliarde de oameni în 2050.

Incidența tot mai mare a secetelor extreme și prelungite stresează, de asemenea, ecosistemele, cu consecințe grave atât pentru speciile de plante, cât și pentru animale. Există suficientă apă pe planetă, se mai arată în raport, doar că resursele vor trebui gestionate cu mai multă atenție în viitor. Pentru asta, e nevoie de noi modele de guvernanță, de finanțare, de utilizare și reutilizare a apei. Tehnologia și inovația vor juca un rol foarte important în analizarea modului de gestionare a apei și în utilizarea ei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending