Contactează-ne

Prima pagină

„Vivat! Crescat! Floreat!”. Curs festiv al absolvenților de la Liceul „Melchisedec Ștefănescu”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cei 54 de absolvenți ai claselor a XII-a au susținut cursul festiv în penultima zi a lunii mai ■ la eveniment au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și ai Inspectoratului Școlar ■

Preot dr. Ionuț Amărinei, directorul Liceului  Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a anunțat pe pagina de Facebook a instituției faptul că ziua de 30 mai 2024 a fost una dintre cele mai emoționante din viața elevilor de clasa a XII-a, când s-a organizat în sala de festivități a unității școlare cursul festiv al promoției 2023-2024.

”Absolvirea elevilor claselor a XII-a din instituția romașcană de învățământ seminarial a fost marcată pe 30 mai 2024 printr-o activitate înscrisă, an de an, în cultura organizațională a unității. La eveniment au participat delegați ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Inspectoratului Școlar Neamț. Ceremonialul prin care un elev devine alumnus (mlădiță în limba latină, în sens figurat absolvent) al instituției de învățământ pe care o urmează are o tradiție îndelungată.

Citirea solemnă a catalogului, premierea șefului de promoție, transmiterea sugestivă a cheii școlii, intonarea străvechiului imn al educației Gaudeamus igitur, momente reproduse an de an în derularea tuturor festivităților de încheiere a unui ciclu de studiu, erau odinioară însoțite de o comunicare științifică de specialitate (cursul în sine), ce este susținut și astăzi în comunitățile academice.

Accesibilitatea informațiilor de specialitate a făcut ca, de regulă, astăzi, această secvență să fie exclusă, conservându-se însă celelalte momente, și mai ales emoția, exprimată adesea prin discursuri susținute de reprezentanți ai elevilor, ai profesorilor, ai părinților și ai autorităților prezente.

Absolvenții claselor a XII-a din promoția 2024 ai liceului nostru, coordonați de diriginții lor, au organizat această activitate numită generic <<curs festiv>>, la care, în prezența profesorilor și a părinților, s-au adresat discursuri, îndemnuri, povețe ziditoare, pentru tinerii aspiranți la promovarea examenului maturității în urma absolvirii unei școli teologice.

La eveniment a luat cuvântul doamna profesor Elena Amalia Antochi, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț precum și părintele profesor drd. Arhim. Nicolae Dănilă, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Chiriarhul Romanului și Bacăului, ambii invitați având o contribuție importantă la actul educativ al absolvenților în calitate de profesori în cadrul instituției”, a menționat pr.director Ionuț Amărinei .

A mai precizat și faptul că părintele arhimandrit Nicolae Dănilă a transmis asistenței binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, deopotrivă cu tradiționala urare ce se adresează în astfel de momente: „Vivat! Crescat! Floreat!”. De precizat și faptul că, anul acesta, au terminat clasa a XII-a 54 de elevi care au învățat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, la două specializări: teologie ortodoxă și ghid turism religios.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending