Contactează-ne

Politica

Virusul anticipatelor, mai tare decât coronavirusul?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dacă primele informaţii despre coronavirus ne veneau prin decembrie 2019, dinspre Wuhan, capitala provinciei Hubei din China, primele informaţii despre virusul anticipatelor le avem de prin 2017, venite dinspre laboratoarele Cotroceniului, din Bucureşti, capitala României.

Diferenţa statistică dintre Wuhan şi Bucureşti este diferenţa dintre 11 milioane şi două milioane de locuitori, câţi are fiecare dintre aceste capitale. Diferenţa geografică e de vreo 7.500 km. Coronavirusul este mult mai rapid, decât virusul nostru autohton, purtător de anticipate.

Coronavirusul a ajuns în Europa, şi implicit în România, via Italia, într-un timp record, de circa două luni. În schimb, puturosul nostru virus cotrocenist, atât ca mobilitate, cât şi olfactiv, nu este menit să părăsească România, în nicio direcţie şi de mai bine de doi ani ne tot bântuie. Paradoxal, dar coronavirusul chinezesc, ca un activ promotor al economiei de piaţă, a reuşit să ne golească magazinele de ulei, zahăr, făină, cartofi şi mai ales de hârtie igienică, prevestind vremurile de rahat care ne aşteaptă.

Ce e drept, consumul exagerat de hârtie igienică se datorează mai mult guvernării minoritare a PNL, decât coronavirusului. Epidemia de coronavirus, înregistrată în China, a reuşit să declanşeze o isterie mondială, pe când epidemia virusului anticipatelor, se manifestă doar între graniţele României, proiectat să devină o pandemie naţională.

Dacă în combaterea coronavirusului se recomandă citirea instrucţiunilor de folosire a măştilor în public şi a săpunului acasă, pentru combaterea virusului anticipatelor se recomandă citirea Constituţiei. Atitudinea autorităţilor faţă de riscurile unor epidemii sau pandemii virusologige este diferită, de la caz la caz.

Autorităţile chineze s-au mobilizat în scurt, pentru blocarea infestării populaţiei cu coronavirus, şocând cu construirea unui spital de 1.000 de paturi, în doar 10 zile. Avem de ce să ne pară rău că nu construiesc şi autostrăzile noastre. Autorităţile române, recte preşedinţia şi guvernul, s-au mobilizat, pas cu pas, urmărind doar infestarea până la saturaţie a populaţiei cu virusul anticipatelor. Guvernul chinez şi guvernele statelor lumii fac eforturi remarcabile în eliminarea infestării cu coronavirus şi a efectelor acesteia. Guvernul nostru liberal şi preşedinţia sunt dedicate efortului de a propaga virusul anticipatelor, în toate straturile politice, sociale şi civice.

Dacă efectul coronavirusului, asupra României, este deocamdată neglijabil, efectul virusului anticipatelor se vrea să atingă cotele contagiunii majore. Pentru atingerea nivelului unei pandemii, privind alegerile anticipate, Klaus Iohannis consideră că nici un efort nu este prea mare.

Până acum, în România, coronavirusul nu a făcut nicio victimă, pentru a o zdruncina din punct de vedere demografic. În schimb, virusul anticipatelor, scăpat din laboratoarele Cotroceniului, este menit să zdruncine din temelii scena politică românească, cu efectele greu de evaluat ale schimbării polilor de putere.

Guvernul Cîţu – cioara vopsită desemnată de Iohannis s-o vedem ca porumbelul normalităţii

Ca oricărui popor, care cultivă respectul de sine, românilor le place să creadă că sunt greu de păcălit şi că se prind repede, ori de câte ori cineva umblă să-i păcălească cu cioara vopsită. De la Ion Creangă, când vindea pupăza în târg ca găinuşă, comerţul cu ciori vopsite, în mediul politic, este o practică mai veche, care nu este dejucată de români, decât în faţa urnelor de vot.

România traversează o criză politică, ca efect exclusiv al virusului anticipatelor, de a cărui paternitate nu poate fi scuzat Klaus Iohannis. Prima fază a crizei respective s-a consumat în 10 octombrie 2019 când Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiunea de cenzură, de inspiraţie liberală. Atunci a fost desemnat ca premier Ludovic Orban de către Iohannis, care a constatat că „s-a consolidat o nouă majoritate parlamentară“, respectiv de 238 parlamentari.

A doua fază s-a consumat când Guvernul Orban a fost demis pe 4 februarie 2020, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de PSD, împotriva practicii modificării legii alegerilor primarilor, prin asumarea răspunderii şi nu prin dezbatere parlamentară. Guvernul Orban a fost demis cu votul unei majorităţi, mult mai consistente, de 268 de parlamentari.

Această nouă majoritate a fost ignorată de Klaus Iohannis, care l-a desemnat premier tot pe Orban, a cărui majoritate de susţinere s-a pulverizat în cele trei luni de guvernare „progresistă“. Cioara vopsită a fost prezentă în peisaj, când PNL a stabilit pe 10 februarie că îl propune pe Orban ca premier, dar nu-l va susţine la votul din Parlament.

Pe 24 februarie, Curtea Constituţională a dejucat mascarada cotrocenisto-liberală, declarând ca ilegală nominalizarea unui premier din partea liberalilor, în condiţiile în care aceştia probează că nu au nicio şansă să coaguleze o majoritate, care să-l susţină. Propunerea PSD şi PRO România de premier tehnocrat, avansată la Cotroceni din partea „noii majorităţi coagulate“, a fost respinsă de Iohannis, care a taxat-o ca fiind conjuncturală. Şi majoritatea din 4 noiembrie 2019 a fost la fel de conjuncturală, dar PSD nu a blocat Guvernul Orban, demonstrând că respectă o astfel de majoritate.

Au existat voci excesiv partizane, care au criticat decizia CCR, acuzând-o că blochează atribuţiile preşedintelui, care trebuie să aibă libertatea să numescă premier pe cine vrea el. FALS! Dacă un preşedinte ar desemna ca premier pe oricine vrea el, consultarea constituţională a liderilor la Cotroceni devine inutilă.

Preşedintele e obligat să consulte liderii pentru a constata dacă există o majoritate din partea căreia să desemneze premierul, fără a-şi permite să ignore existenţa unei astfel de majorităţi. Altfel, preşedintelui nu i-ar trebui prea mult timp pentru a provoca alegeri anticipate, dacă aşa ar vrea muşchii lui. Ar putea desemna succesiv ca premier, pe clopotarul de la Cotroceni sau pe Cîţu Florian, pe care este convins că un Parlament responsabil ar trebui să-l respingă.

Lecţia administrată preşedintelui de către CCR a avut ca efect retragerea lui Orban din competiţie şi desemnarea, pe 26 februarie, a lui Cîţu Florian ca premier, stârnind un val de entuziasm debordant în România şi nedumerire în afara ei.

Retragerea mandatului lui Ludovic Orban a fost un fals semnal de normalitate şi de renunţare la anticipate

Retragerea mandatului lui Ludovic Orban, pe 25 februarie, a fost o fentă grosieră a preşedintelui, menită să păcălească românii de bunele sale intenţii, acelea de a se reveni la normalitatea constituţională.

A doua zi, pe 26 februarie, s-a dovedit că la Cotroceni cioara vopsită şi-a reintrat în rol, desemnarea lui Cîţu ca premier fiind dovada. Fostul ministru al Finanţelor, Cîţu Florian, are un palmares de neinvidiat. A colectat din partea majorităţii Parlamentului două avize negative în comisiile permanente şi o moţiune simplă în Senat.

Din această majoritate făcea parte şi PSD, care este paratrăsnetul de serviciu al furiei prezidenţiale. S-a dovedit că Iohannis avea nevoie de un premier care să cadă, ca şi Ludovic Orban, nu care să guverneze România. Nu găsea unul mai potrivit pentru o aşa cădere, decât pe Cîţu Florian.

Prin Cîţu Florian, a fost resuscitat virusul anticipatelor, care scăzuse sub 50% în pronosticul prezidenţial. Cu această mişcare s-a încheiat şi rolul ciorii vopsite, care nu mai poate fi folosită. De acum totul este la vedere, numai pot fi trase perdele de fum, după care să se poată vopsi ciori. Cîţu Florian este penultimul act al anticipatelor scris de Klaus Iohannis.

Cîţu Florian poate avea soarta lui Orban II, fără a i se mai înscrie în cartea de muncă funcţia de premier, sau poate fi respins, pentru a se trece la ultimul act al anticipatelor. Dar poate fi şi votat, lăsându-i PNL această povară, de a guverna ţara mai departe, sub bagheta lui Cîţu. E mai evident ca niciodată că preşedintele îl păstrează pe Orban pentru actul final, în care să conducă ultimul guvern liberal înainte de anticipate, pe care să le organizeze şi, bineînţeles, să le câştige.

Până atunci, Orban este scos pe tuşă, pentru a-şi recăpăta suflul necesar ultimului act. Orban va fi răzbunarea lui Iohannis împotriva PSD, care va fi pus în dilemă, între a-l respinge, provocând alegeri anticipate, sau a-l alege, anulând astfel anticipatele. Jocul lui Iohannis este astfel la mâna PSD, de a cărui soluţie depinde evoluţia rolului preşedintelui pe scena politică pentru următorii patru ani.

Dacă preşedintele Iohannis ar fi jucat „curat constituţional“ şi nu l-ar fi lăsat pe Orban să zburde precum cârlanul pe pajişti, astăzi Guvernul Orban şi-ar fi continuat misiunea până la finele anului şi România nu ar fi avut nicio criză politică. Dar în piesa lui Iohannis a fost inclusă şi scena cu ruleta rusească, la care Guvernul Orban nu a ratat primul glonţ, provocând o criză politică României.

Actualitate

Județul Neamț va avea centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Guvernul condus de prim ministrul Florin Cîțu, prin Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, derulează un proiect foarte important prin care sprijină autoritățile administrației publice din România, în vederea punerii în aplicare a Convenției de la Istanbul în România, pentru reducerea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor.

În cadrul acestui proiect a fost deschis primul centru de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale, aceasta la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, urmând ca în viitorul apropiat să fie deschis un centru similar și în județul Neamț.

Victimele violenței sexuale vor avea parte de sprijin multidisciplinar, din partea unei echipe formată din medic, asistent medical, medic legist, psiholog, poliţist şi asistent social. În cadrul centrului deschis la SUUB, victimele violenţei sexuale vor beneficia gratuit de următoarele servicii de suport: asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică şi juridică, sprijin pentru iniţierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistenţă socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.

“Ceea ce mă bucură foarte tare este faptul că un astfel de centru va fi deschis și în județul Neamț, la Piatra Neamț. Mă voi implica și voi susține realizarea acestui proiect ca deputat de Neamț.

Vreau să le felicit pe colegele mele Raluca Turcan – ministrul Muncii și Luminița Popescu – secretarul de stat al ANES pentru realizarea acestui centru, care vine să ofere suport real unor persoane care au nevoie de ajutor, în momente de cumpănă în viața lor.

Totodată, aș vrea să salut faptul că în perioada imediat următoare, la propunerea ministerului Muncii, va fi adoptat în Guvern un proiect de Hotărâre privind aprobarea ”Programului național integrat pentru protecția victimelor violenței domestice și a metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea rețelei naționale integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice”, a declarat Mara Calista, deputat PNL de Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Act reparator pentru urmașii militarilor căzuți la datorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele interimar al organizației PNL Neamț, este coinițiatorul unui proiect legislativ, depus în Senat, prin care indemnizația acordată urmaşilor militarilor căzuţi la datorie nu va mai fi condiţionată de veniturile familiilor acestora. Inițiativa legislativă prevede că urmașii militarilor decedați în acţiuni, misiuni şi operaţiuni militare în România sau în străinătate vor beneficia de o indemnizaţie lunară fixă, egală cu câştigul salarial mediu brut.

”Familiile militarilor care activează în teatrele de operațiuni sunt parte din efortul pe care aceștia îl depun pentru a-și îndeplini misiunile. Iar militarii trebuie să știe că, în cazul sacrificiul suprem, familiile lor vor fi protejate, indiferent de veniturile realizate ”, precizează senatorul Eugen Țapu-Nazare.

Inițiativa legislativă modifică o lege anterioară – 168/2020 – prin care doar urmașii militarilor decedați, cu venituri mai mici de 50% din salariul mediu brut, primeau o indemnizație lunară.

Printre ceilalți semnatari ai actului normativ se numără Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, și senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru Apărare.

Citește știrea

Actualitate

Manele, un deputat şi „Zi-le Loredana!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul nemţean Iulian Bulai a ieşit iar în evidenţă după o nouă postare controversată pe pagina de socializare ■ „extaziat“ de noua colaborare a Loredanei Groza cu nişte manelişti, parlamentarul nu a ezitat să-şi exprime admiraţia ■ deputatul a fost criticat nu doar de presă, ci şi de internauţi ■

Iulian Bulai, cel care-şi zice „Deputatul tău iubitor de oameni decenţi, doritor de schimbare, gata de implicare… Bicicleta e coloana mea oficială“ a ridicat, încă o dată, ridicolul la rang de artă, prin „măiestria“ de a „maneliza“ politica şi domeniul pe care-l păstoreşte, în calitate de şef al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

„Lory de la Oneşti“, după cum se autointulează, mai nou, Loredana Groza, a primit din partea preşedintelui Comisiei de cultură, un mesaj neaşteptat: „Muzica e fericire. Şi curaj să te reinventezi. Loredana a făcut-o de o mie de ori înainte. Acum ne scoate ipocrizia de sub preş şi prejudecăţile din minte Zi-le Loredana!“.

Postarea este urmare a succesului de care s-a bucurat Loredana Groza în urma semnării unui contract muzical alături de zece dintre cei mai cunoscuţi manelişti ai României, prin care joi, 22 aprilie, a fost lansat videoclipul piesei „Fericire“, alături de celebrii manelişti Florim Salam, Vali Vijelie, Jador, Jean de la Craiova şi Costi Ioniţă, clip care le-au adus acestora, în doar cîteva zile, peste un million de vizualizări, maneaua ajungînd în Top 8 melodii în plan mondial.

Iar prin România e o modă ca oamenii politici să se „lipească“ de vreun succes. Postarea deputatului Iulian Bulai, cel care după Revelion se arăta indignat de prestaţia grupului Vacanţa Mare la petrecerea dintre ani de la TVR, uitînd parcă faptul că atunci cerea demiterea conducerii postului de televiziune, a făcut acum un veritabil „laudatio“, care i-a adus, din nou, un „linşaj“ din partea presei şi a internauţilor, artista devenind şi ea victimă colaterală.

Furia postacilor se revarsă, însă, mai ales asupra politicianului. Iată cîteva comentarii apărute pe paginile de socializare sau la articolele de presă, care au publicat informaţia şi care-I iau peste picior pe politicianul „manelist“. „A cunoscut «frumuseţea» manelelor pe vremea cînd cerşea pe străzile din Oslo, iar aceste amintiri frumoase nu-l părăsesc nici astăzi. Înduioşător“, postează Tudor. „Mozart ar fi invidios pe acest succes muzical“, notează cu maliţiozitate un alt comentator.

„Pînă la urmă este dreptul tău de a fi şi puţin manelist“

Marius compune chiar şi o poezioară: „Sub valul nopţii, la Miami/ Sînt fericiţi americanii/ Au importat a noastră sursă/ Să dea valoare la… a lor bursă!/ Precum ei au agreat/ Sursa… uşor, s-a infiltrat/ Bursa… a devalorizat/ Şi recunosc la unison/ Că românii… sînt beton!/ Pînă ieri, erau «pe cai»/ Azi, de capu lor… e vai/eloc nu se lasă duşi/ Recunosc c-au fost seduşi/ Promit că în a lor cultură,/ La loc de cinste mereu va fi. /A noastră limbă română“.

Revenind la postarea politicianului nemţean e de remarcat că ea a generat peste 250 de comentarii, toate critice, unele chiar virulente, din care am mai selectat cîteva. „Nu ratezi nici un moment prin care să îmi arăţi că eşti piatra de moară agăţată de acest partid. Mulţumesc pentru sinceritatea involuntară, pînă la urmă este dreptul tău de a fi şi puţin manelist“, i-a reproşat un susţinător al USR-ului.

Altul, la fel de critic, îl întreabă: „Pe bune!? Crezi că dacă vă manelizaţi luaţi înapoi ceva mai multe voturi de la AUR?! La dat în gropi şi cu mucii-n fasole eşti campion mondial“. Ironia supremă e legată de gafa monumentală din luna ianuarie, Ziua Naţională Culturii, cînd Iulian Bulai, îl invoca pe Eminescu şi mai-mai să îi bage în buzunar carnetul de partid USR: „Eu sînt sigur că dacă marele poet Mihai Eminescu ar trăi, ar fi distribuit pe contul său de Facebook superba capodoperă muzicală a Loredanei, apoi ar fi asculat-o pe rap, în timp ce se iubea cu domniţa Micle, pe lîngă plopii fără soţ“.

Cunoscători în ale metehnelor politice dîmboviţene, unii n-au ezitat să interpreteze postarea politicianului în cheie electorală: „M-am trezit într-o dimineaţă şi am zis: «Băăă, Loredana are fani mulţi… hai s-o lăudăm puţin că poate ne mai cresc cifrele în sondaje!» Greşit! Şi anul trecut de Paştele Ortodox ai debitat numai prostii şi din acest motiv v-au depăşit cei de la AUR. Dacă vă închipuiţi că oamenii v-au votat ca să deveniţi penibili vă înşelaţi, domnule politician!“.

Culmea revoltei internauţilor rămîne însă un îndemn: „Jos labele de pe Lory!“. Contactat telefonic, deputatul Iulian Bulai a declarat că nu are nimic de adăugat faţă de ceea ce a notat pe Facebook. A spus că trăim în democraţie, una în care s-a cîştigat dreptul de a exprima, neîngrădit, opinii, de a asculta, la marile evenimente din viaţă, botez, nuntă, înmormîntare muzica ce-i place. Pe cale de consecinţă, principiul latin De gustibus non disputandum (Gusturile nu se discută) e de actualitate.

Citește știrea

Trending