Contactează-ne

Actualitate

Violator gerontofil şi ucigaş cu sînge rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Îi ţâşnea sângele de peste tot“, relata la anchetă Mihai Dulcescu, din Podoleni ■ cu 16 ani în urmă, el a violat şi ucis o consăteancă de 80 de ani ■ zilele trecute, el a fost iarăşi arestat, pentru că a siluit altă octogenară ■ au fost două violuri, care s-au petrecut la finalul lunii trecute ■

Un individ în vârstă de 38 de ani, din comuna Podoleni, a ajuns în arestul Poliţiei Neamţ în prima zi a acestei luni. „Locul“ nu-i este deloc străin, la fel şi penitenciarele, având un palmares infracţional destul de consistent. Cu ani în urmă, Mihai Duculescu a fost condamnat pentru furturi, dar şi pentru un viol urmat de o crimă oribilă, victimă fiind o bătrână.

După eliberarea din detenţie, în anul 2017, a stat o perioadă liniştit, dar recent, spre final de august 2021, a mai comis două infracţiuni de natură sexuală. Şi de această dată, tot o octogenară a fost siluită, astfel că despre Dulcescu se poate spune că este un violator gerontofil. Bătrâna a povestit cele întâmplate unor vecini, ei fiind cei care au sesizat autorităţile, ancheta concretizându-se cu o nouă arestare. Cât despre omorul comis, modul în care a acţionat făptaşul i-a îngrozit şi pe anchetatori.

Crima s-a petrecut în noaptea de 1/2 iunie 2005, dar a rămas cu autor necunoscut, iar după ani de căutări, interogatorii, declaraţii şi teste ADN, vinovatul a fost descoperit. Familia l-a suspectat că el este responsabil de moartea consătencei, dar nimeni nu a anunţat autorităţile, cu atât mai mult cu cât era în închisoare, fiind încarcerat la puţin timp după omor, pentru furturi. După ce Mihai Duculescu s-a întors acasă din penitenciar, în februarie 2008, tatăl nu i-a mai suportat comportamentul violent, dar nici nu a îndrăznit să-l reclame, fiindu-i frică.

A ales o cale ocolitoare, povestind ce credea prin sat, după care cineva a anunţat juciciariştii. Se întâmpla pe 30 iunie 2008. Au fost reluate audierile, iar criminalul însuşi le-a dat anchetatorilor suficiente detalii care să-i convingă că pe el îl căutaseră atâţia ani.

„S-au făcut eforturi uriaşe pentru depistarea autorului, dar fapta continua să rămână cu autor necunoscut. Am audiat zeci de persoane, vecini, rude, am avut un cerc de suspecţi, dar nici una din piste nu ne-a dus la adevăratul autor. În două rânduri, de la mai multe persoane s-au prelevat probe ADN, dar nu au corespuns profilului. Mergem pe această pistă şi am convingerea că Dulcescu este autorul“, declara procurorul criminalist Alexandru Togan, la data la care suspectul era audiat pentru prima dată.

Pe 3 iunie 2008, Lucreţia B., care avea 80 de ani, era descoperită în propria locuinţă, decedată. Corpul era pe jos, dezbrăcat complet, dar acoperit cu o pătură îmbibată de sânge. Faţa era zdrobită după o lovitură cu un tocător din lemn, toţi dinţii fuseseră expulzaţi, iar o mână îi era prinsă în uşa către o încăpere. La necropsie s-a constatat că toate coastele îi fuseseră rupte, bătrîna fusese violată. Cauza morţii a fost înecul cu sângele provenit din leziunile faciale, respectiv piramida nazală. În ziua uciderii octogenarei, făptaşul băuse peste măsură, un litru de votcă şi bere.

Seara s-a întâlnit cu victima, care îl chemase pentru a-i da nişte bani, deoarece fusese tocmit să presteze lucrări agricole. Dulcescu a declarat că bătrâna i-ar fi propus să întreţină relaţii sexuale, s-a enervat şi a bătut-o crunt, lovind-o repetat cu capul de tocul uşii. Apoi a întreţinut cu ea raport sexual. „La reconstituire ne-a arătat exact locul unde era poarta, zăvorul care la acea vreme era dintr-un cui îndoit, ne-a relatat chiar şi faptul că atunci poarta nu era vopsită. A precizat că la plecare nu ştia dacă victima era moartă sau nu, dar că îi ţâşnea sânge de peste tot.

De asemenea, a povestit că a lăsat victima jos, a acoperit-o cu o pătură şi i-a ridicat capul cu nişte lucruri. Exact aşa am găsit noi cadavrul a doua zi“, detalia procurorul Togan. În 2009, Dulcescu era condamnat pentru omor la doar 10 ani de închisoare, dar a avut de executat 13, pentru că i-a fost revocată o pedeapsă de trei ani de la o sentinţă anterioară, care fusese decisă de magistraţii de la Tribunalul Neamţ, pentru săvârşirea unor furturi în localitatea de domiciliu. A fost eliberat condiţionat din penitenciar în mai 2017, cu un rest de pedeapsă neexecutat de 721 de zile. Dacă va fi găsit vinovat de noile acuze, cele 721 de zile vor fi adăugate la sancţiunea pe care o vor dispune judecătorii. În cazul noului dosarul penal, cel în care este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi violare de domiciliu, victima a fost o consăteancă în vârstă de 86 de ani.

Bătrâna a relatat anchetatorilor că Mihai Dulcescu a intrat în casa ei, prima dată în noaptea de 23/24 august şi a violat-o. Scenariul s-a repetat în noaptea de 29/30 august. „(…) Admite propunerea având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Dulcescu Mihai. Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile (…), pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă continuată, două acte materiale şi violare de domiciliu în formă continuată, două acte materiale“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ. Decizia acestei instanţe nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Neamţ, dar până pe 1 septembrie 2021, acuzatul nu uzase de calea de atac pe care i-o conferă legea.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending