Arhivă 2005-2017
„Vînãtorul de nazisti“ a murit
• Simon Wiesenthal a decedat la vîrsta de 96 de ani
Simon Wiesenthal, supravietuitor al Holocaustului care si-a dedicat viata pentru a aduce criminalii de rãzboi nazisti în fata justitiei, a murit, marti, la Viena, la vîrsta de 96 de ani. „Simon Wiesenthal a fost constiinta Holocaustului“, a declarat rabinul Marvin Hier, decan si fondator al Organizatiei Neguvernamentale pentru Drepturile Omului. „Atunci cînd Holocaustul a luat sfîrsit, în anul 1945 si toatã lumea a încercat sã uite, el a fost singurul care a încercat mereu sã îsi aminteascã. El nu a uitat. El a devenit reprezentantul permanent al victimelor, determinat sã îi aducã pe cei mai mari criminali ai istoriei în fata justitiei. Sarcina aceasta a fost coplesitoare. Cauza lui a avut foarte putini prieteni. Aliatii se concentrau deja asupra Rãzboiului Rece, supravietuitorii încercau sã îsi reconstruiascã vietile rãvãsite, iar Simon Wiesenthal a fost singur“, a adãugat Marvin Hier. Simon Wiesenthal a fost unul dintre putinii oameni care au supravietuit lagãrelor de concentrare naziste, în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial. Spre deosebire de ceilalti supravietuitori, Wiesenthal nu s-a întors la profesia pe care o avea înainte de a izbucni rãzboiul, aceea de arhitect. Simon Wiesenthal a ajutat la prinderea a peste 1.100 de nazisti criminali de rãzboi, în fata justitiei. În noiembrie 1977, a fost fondat centrul Simon Wiesenthal. Unul dintre cele mai spectaculoase succese ale sale a fost ajutorul furnizat serviciilor secrete israeliene pentru descoperirea lui Adolf Eichmann în 1960, în Argentina. Eichmann, unul dintre principalii executanti ai „solutiei finale“ pentru a extermina evreii din Europa, a fost judecat si executat în 1961. În 2004, Simon Wiesenthal a devenit cavaler al Imperiului Britanic, în semn de recunoastere pentru o viatã „în serviciul omenirii“.

-
Prima pagină6 zile,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Actualitate6 zile,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitate2 săptămâni,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitate2 zile,
Și locuitorii din Pângărați refuză noi antene Digi
-
Actualitateo săptămână,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitateo săptămână,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitateo săptămână,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică