Actualitate
Victime ale câinilor agresivi, copii de şapte şi zece ani. Cazurile s-au petrecut la Borca şi Roznov

■ în ambele situaţii, poliţiştii au întocmit dosare penale ■ acuzaţia adusă este neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane ■
Două cazuri de copii muşcaţi de câini pe străzi s-au petrecut, recent, în tot atâtea localităţi din Neamţ. Incidentele au fost reclamate, iar proprietarii animalelor nesupravegheate au dosare penale. Ultimul astfel de incident nedorit a fost sesizat poliţiştilor pe 18 mai 2023.
Cea care a depus reclamaţie a fost o femeie în vârstă de 30 de ani, din comuna Borca. Aceasta a relatat oamenilor legii că, în jurul orei 09.00, fiul ei, un copil de 7 ani, a fost muşcat de un câine, suferind leziuni.
„Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit că, în cursul aceleiaşi zile, un minor de 7 ani care se juca pe un drum public, ar fi fost muşcat de un câine, aparţinând unui bărbat de 50 de ani, din localitatea Borca, lăsat nesupravegheat“, a declarat inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.
A fost întocmit dosar penal, ancheta vizând săvârşirea infracţiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. Fapta este prevăzută de OUG 55 din 2002, pedeapsa fiind închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Un caz similar s-a petrecut pe data de 9 mai 2023, în oraşul Roznov. De această dată, victimă a fost o fetiţă de 10 ani, care se deplasa pe stradă. În jurul orei 13.00, a fost atacată de un câine, fiindu-i provocate răni la gamba dreaptă. Copila a fost transportată de părinţi la spital. Dosarul întocmit vizează aceeaşi faptă penală.
Conform actului normativ menţionat, prin câini agresivi se înţelege orice exemplar care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. La fel sunt consideraţi cei care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Nu intră în categoria celor agresivi orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel animal. Excepţii sunt şi patrupedele folosite de Poliţie, Jandarmerie, unităţi militare, vamale sau de serviciile de protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, au atacat sau muşcat.
În România, fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar şi deţinerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condiţiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum şi lăsarea fără hrană şi adăpost, sunt sancţionate şi de alte legi.

-
Prima pagină5 zile,
Frizerul cu tricolorul în suflet. „Noi nu apreciem noțiunea de patriotism decât la zile festive. Foarte mulți nici nu știu ce înseamnă să fii român”
-
Actualitate5 zile,
De ce mai sărbătorim Ziua Națională?
-
Actualitate2 săptămâni,
La psiholog venim doar ”de bună voie și nesiliți de nimeni”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste de amploare la București și Bruxelles
-
Actualitateo săptămână,
Sătenii din Nemțișor se tem de efectele instalării antenei 5G
-
Actualitateo zi,
Și locuitorii din Pângărați refuză noi antene Digi
-
Actualitate6 zile,
Un proiect Erasmus pentru viitori asistenți medicali
-
Actualitate6 zile,
Ziua Naţională a României, manifestare organizată în parteneriat de Liceul de Arte Victor Brauner şi Colegiul Naţional de Informatică