Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Viceprimarul democrat Ouatu sponsorizeazã construierea monumentului eroilor neamului

Știre publicată în urmă cu

în data de

• acesta a promis veteranilor de rãzboi din Piatra Neamt cã va sustine financiar lucrãrile, în totalitate • se doreste amplasarea sa în centrul localitãtii, posibilele variante fiind insula din sensul giratoriu din Piata Stefan cel Mare si zona în care este amplasatã troita eroilor revolutiei din 1989, de lîngã Palatul Administrativ • „noi sperãm cã va fi inaugurat pe 25 octombrie, de Ziua Armatei“, a declarat generalul (r) Neculai Pruteanu, presedintele filialei Neamt a ANVR •

Dupã o lungã perioadã de tatonãri, discutii si demersuri fãrã finalitate, veteranii de rãzboi din Piatra Neamt vor avea, în sfîrsit, în capitala judetului, un monument închinat eroilor neamului. Este rodul unei initiative a viceprimarului democrat Vasile Ouatu care, recent, a promis cã va sustine integral, din punct de vedere financiar, construirea unui asemenea edificiu care nu ar trebui sã lipseascã din peisajul unei localitãti cu o viatã culturalã aparte.

„Diplomã de Excelentã“ pentru „întreaga activitate depusã si sprijinul deosebit acordat“ veteranilor de rãzboi

Recent, la Piatra Neamt s-a desfãsurat Conferinta Judeteanã anualã a Asociatiei Veteranilor de Rãzboi. La manifestare au participat membrii Consiliului filialei Neamt a ANVR, presedintii subfilialelor din judet, membri ai legislativului nemtean, primari, viceprimari si secretari de primãrii din mediul rural cu atributii în problematica veteranilor de rãzboi, reprezentanti ai societãtilor de transport în comun si ai institutiilor descentralizate. Asociatia Nationalã a Veteranilor de Rãzboi din România a fost reprezentatã de presedinte, generalul de armatã (r) Marin Badea-Dragnea, si de colonelul (r) Florin Negru. Întrunirea, la care au participat circa 120 de persoane, a fost gãzduitã de Restaurantul „Unic“ si sponsorizatã de viceprimarul democrat de Piatra Neamt, Vasile Ouatu. Un moment aparte a fost cel al decernãrii „Diplomei de Excelentã“ a Asociatiei Veteranilor de Rãzboi pentru „întreaga activitate depusã si sprijinul deosebit acordat“, distinctie care a fost acordatã viceprimarului Vasile Ouatu. Prilejul a fost folosit de reprezentantul administratiei locale pentru a-si face publicã intentia de a-i sprijini pe veteranii de rãzboi din Piatra Neamt în a construi un monument dedicat eroilor. „Am avut mai multe discutii, pe aceastã temã, cu generalul Neculai Pruteanu, presedintele filialei Neamt a Asociatiei Veteranilor de Rãzboi. Distinctia pe care am primit-o mã obligã cu atît mai mult sã îmi onorez promisiunea fãcutã. M-am angajat sã suport în întregime cheltuielile cu realizarea monumentului, indiferent de valoare. Conducerea asociatiei se va ocupa de celelalte demersuri – pentru cã eu nu am timpul necesar. Ne dorim sã îl amplasãm în zona centralã a municipiului. Urmeazã sã promovez un proiect de hotãrîre de Consiliu Local“, a declarat viceprimarul Vasile Ouatu. Dorinta initiatorilor este ca acest monument sã fie amplasat pe insula din sensul giratoriu din Piata Stefan cel Mare, ori lîngã Palatul Administrativ, pe locul în care se aflã troita dedicatã eroilor revolutiei din 1989. Dar, decizia finalã va apartine oamenilor de culturã si responsabililor cu urbanismul. „Începînd din 1992, am tot încercat sã obtinem sprijinul autoritãtilor pentru construirea unui monument al eroilor la Piatra Neamt. Dar, am fost dusi cu vorba. Ne bucurã faptul cã am gãsit, în sfîrsit, un om de încredere. Domnul viceprimar Vasile Ouatu ne va sustine financiar în realizarea acestei lucrãri. Pentru alegerea unui model dupã care va fi realizat monumentul de la Piatra Neamt, voi merge la Bucuresti, unde existã numeroase albume, voi consulta literatura de care dispunem. Noi sperãm cã va fi inaugurat pe 25 octombrie, de Ziua Armatei“, a subliniat Neculai Pruteanu, presedintele filialei Neamt a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Rãzboi.

Demersuri pentru promovarea patrimoniul cultural

Punerea în valoare a monumentelor istorice si culturale din Piatra Neamt si promovarea acestora reprezintã o dorintã mai veche a viceprimarului Vasile Ouatu. Acesta a avut ocazia sã participe la un congres, organizat în Anglia, fiind impresionat de maniera occidentalã de tratare a patrimoniului. Recent, acesta a început sã facã demersuri – contactîndu-l, în acest sens, pe noul vicepresedinte al CJ Neamt, Romicã Rotaru – pentru constituirea, la nivel judetean, a unei comisii pentru patrimoniu cultural. „În tãrile occidentale, asemenea comisii au o foarte mare importantã. Consider cã în orice oras cultural care se respectã – iar credinta mea este cã si Piatra Neamt se numãrã printre ele – nimeni nu poate sta pasiv în fata a ceea ce au lãsat înaintasii. Monumentele trebuie puse în valoare, acestea atrag turistii. Pentru Piatra Neamt, pentru judetul Neamt, turismul reprezintã o sansã sigurã de dezvoltare. Am luat legãtura cu noul vicepresedinte al CJ, Romicã Rotaru, cãruia i-am propus înfiintarea unei comisii pentru patrimoniu, iar ideea mea a fost îmbrãtisatã. Aceasta ar trebui sã rãspundã de toate monumentele, de muzee, cãminele culturale din judet. Oamenii de culturã si specialistii în urbanism, exponentii administratiilor locale si judeteanã care se ocupã de probleme culturale ar trebui sã facã parte din aceastã comisie. Aceasta ar trebui sã se ocupe de elaborarea unei strategii viabile pe linie de patrimoniu, gãsirea celor mai potrivite modalitãti de punere în valoare a acestuia. De asemenea, menirea sa ar fi si de luare a unor decizii privind construirea unor noi edificii, cum este si acest monument al eroilor, pe care intentionãm sã îl ridicãm la Piatra Neamt“, a afirmat viceprimarul Vasile Ouatu. Ce oferã municipiul Piatra Neamt? Un lant de muzee, un teatru care are renumele de organizator al unor manifestãri cu rezonantã nationalã si internationalã, festivaluri muzicale si de traditii populare, o activitate expozitionalã vie sînt componente ale unei oferte culturale cu care Perla Moldovei ar putea face fatã cu succes oricãror pretentii. Însã, în opinia sa, nu este suficient de bine promovatã: „La congresul la care am participat în Anglia, am auzit spunîndu-se: sînt destepti românii, însã nu stiu sã facã bani“. Existã, însã, si exceptii… Viceprimarul pietrean a subliniat cã intentioneazã sã participe la manifestãrile care vor fi organizate la Sibiu, oras declarat Capitalã a Culturii Europene în 2007. „Ar fi interesant sã vedem ce înseamnã un oras românesc de talie culturalã europeanã. Cred cã am avea multe de învãtat si de aplicat la Piatra Neamt“, a conchis viceprimarul Vasile Ouatu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending