Contactează-ne

Actualitate

Viceprimarul, cu atribuţii restrînse, spre… deloc. Consideraţiuni postate pe Facebook

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prin vot secret, viceprimarului Samson a rămas fără două din atribuţii, de coordonare a Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale şi a celei de Urbanism ■ PSD nu a fost dispus să se amestece în războiul altora ■

Într-o şedinţă maraton a Consiliului Local Roman, care a avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute, de departe cel mai „spinos“ din cele 28 de proiecte a fost cel legat de aprobarea funcţilor publice, a organigramei şi a statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al primarului.

Aşa cum se ştie, cu vreo săptămînă în urmă, a apărut, „pe surse“, organigrama primăriei, prin care vicelui Radu Samson i se ridicau atribuţiile de coordonare a trei direcţii. Era vorba de Taxe şi Impozite Locale, Urbanism şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS).

Prin procedura aprobată de aleşii locali, de a se vota la „secret“, ce a lăsat loc liber negocierilor, viceprimarului i s-au luat, pînă la urmă, doar atribuţiile de la Taxe şi Impozite şi Urbanism, motivat că între timp s-a aflat că în Regulamentul DAS aceste atribuţii revin prin lege vicelui. Proiectul de hotărîrea a trecut, cu 10 voturi, din cele 19 ale consilierilor prezenţi la şedinţă, respectiv opt ale PNL şi probabil alte două voturi negociate cu Pro România şi IPM.

„Noi, cei şase consilieri ai PSD, am dat clar un vot politic pentru că nu am vrut să ne amestecăm în această alianţă «năbădăioasă» de la început. De doi ani, PNL şi USR cînd se pupă, cînd se ceartă. Ori este clar că atunci cînd a acceptat funcţia de viceprimar, USR-ul ar fi trebuit să accepte noţiunea de «echipă» şi că ar fi trebuit negociate hotărîrile pe care le comunică public. Ca la Vatican, să iasă fumul alb, atunci cînd apar în faţa publicului. Păi, domnul Radu Samson, atunci cînd s-a propus şi aprobat votul secret, pe care acum am înţeles că îl contestă, de ce a votat pentru? Asta demonstrează că e vorba doar de joc politic şi nu de interesele romaşcanilor“, a declarat liderul consilierilor PSD, George Bălan, care nu a ascuns faptul că în situaţia în care la nivel central se va decide alianţă şi în plan local, ar putea accepta funcţia de viceprimar.

„Se limitează accesul meu direct la nişte «informaţii sensibile»“

Vicele Radu Samson, plecat pentru cîteva zile în concediu de odihnă, a consemnat pe pagina de Facebook despre cele petrecute. „Prin organigrama propusă de domnul primar, viceprimarul rămîne fără o parte din atribuţii. Prin restrîngerea atribuţiilor de coordonare a Direcţiei de Urbanism şi a Direcţiei de Taxe şi Impozite se limitează accesul meu direct la nişte «informaţii sensibile» legate de concesiuni, închirieri şi, foarte curînd, vînzări de terenuri ale primăriei. Astfel, nu o să mai particip la pregătirea documentelor şi la luarea deciziilor administrative în legătură cu aceste operaţiuni, ci o să le văd doar prezentate, sumar, cînd ajung pe masa CL. Şi de această dată, consilierii care au agreat cu domnul primar să îi aprobe proiectul au preferat să rămînă necunoscuţi. Votul a fost tot secret, pe hîrtie în cabina de vot, nu la vedere, cu mîna sus în faţa publicului care le-a oferit încrederea“.

Acesta a declarat, pentru Monitorul, că are nevoie de cîteva zile pentru a lua decizia de a contesta sau nu dispoziţia primarului. Acesta mai spune că în tipul şedinţei l-ar fi întrebat pe primar ce atribuţii intenţionează să-i delege şi a aflat că, pe lîngă Direcţia de Asistenţă, ar urma să primească ceva atribuţii cu salubritatea oraşului. Între timp, primarul a fost nevoit să dea ceva explicaţii atît în plenul CL cît şi la conferinţa de presă de vineri, 29 aprilie.

Întrebat de USR-istul Alin Buzdugan, dacă ridicarea atribuţilor s-a făcut în urma unei evaluări, Leonard Achiriloaei, care de mai multe ori în timpul şedinţei l-a acuzat pe adjunctul său de politicianism şi de afişarea unei atitudini de atoateştiutor, a explicat că nu a făcut o evaluare, din cauză că… vicele Radu Samson nu i-a prezentat un raport de activitate: „Nu i-am făcut o evaluare pentru că viceprimarul avea responsabilitatea de a-mi înainta un raport spre analiză, lucru pe care nu l-a făcut. Primarul este cel ales de cetăţeni şi are posibilitatea de a lua decizii, atunci cînd consideră că lucrurile pot fi îmbunătăţite. Am luat decizia de a modifica activitatea mai multor compartimente şi servicii“.

Primarul, la conferinţa de presă, a exemplificat faptul că adjunctul său a acţionat mai tot timpul împotriva deciziilor sale, ca în cazul împrumutului, al reabilitării Policlinicii şi a altor investiţii majore.

Despre împrumutul primăriei

Viceprimarul încearcă să explice ceea ce s-a întîmplat în şedinţa de CL, de joi, 28 aprilie: „Unor consilieri locali le este ruşine cu votul lor, aşa că preferă să fie secret. Împrumut de peste 5 milioane de euro, dar NU pentru PROBLEMA APEI. Prin vot secret, pentru că altfel le era ruşine să-şi asume la vedere, 13 consilieri locali au aprobat un împrumut de 27.290.351 lei, adică peste 5 milioane jumate de euro. Policlinica a dispărut de pe lista de finanţare din împrumut iar în legătură cu PROBLEMA APEI, nu sînt prevăzute investiţii în reţea din banii împrumutaţi… (…)

«Şmecherii» cu transportul public local.. o afacere de cel puţin 7-800.000 de EURO pe an. Jumătate din aceşti bani îi plăteşte primăria pentru abonamentele pe care le subvenţionează pentru şomeri, pensionari, elevi, persoane cu handicap, etc. Domnul primar propune scoaterea la licitaţie a traseelor de transport, pe bucăţi, cîte două, cu valoare estimată mică, pentru a se putea face licitaţie prin «procedură simplificată».

La procedură simplificată poate să cîştige contractul pentru transport public local şi o firmă înfiinţată ieri, cu un singur angajat, iar valoarea mică din anunţ descurajează firmele serioase. Ce trebuie să înţelegem cu toţii din ziua de azi este că PRIMARUL, oricare ar fi el, are puterea să învîrtă pe degete CL şi întreaga primărie, după cum are nevoie. Şi totuşi, pe domnul primar actual cine credeţi dumneavoastră că îl «învîrte»?“, întreabă retoric Radu Samson.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending