Contactează-ne

Actualitate

Viceprimarii de Piatra? La Tribunal, mon cher!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ instanţa de judecată va decide dacă viceprimarii de Piatra au fost aleşi legal sau nu ■ pe tema aceasta a fost “circus maximus” în CL Piatra Neamţ ■ cei de la PMP şi PSD au boicotat, alianţa majoritară a votat proiectele ■

“Circus maximus” în Consiliul Local Piatra Neamţ, joi, 25 februarie, aşa cum mulţi anticipau. Motivul? Discuţiile pe marginea legalităţii sau ilegalităţii în care se scaldă alegerea viceprimarului Alin Lehăduş.

După ce prefectul de Neamţ, George Lazăr, a anunţat miercuri că instituţia pe care o reprezintă a formulat procedură prealabilă împotriva alegerii viceprimarului Lehăduş, pe motiv că Liviu Harbuz nu ar fi trebuit să voteze întrucât şi-ar fi înregistrat demisia, joi era de aşteptat reacţia primarului şi secretarului municipiului.

Aceştia aveau două variante: fie erau de acord cu Prefectura şi puneau pe ordinea de zi un proiect de revocare, ceea ce au cerut, mă rog “somat”, şi consilierii de la PSD şi PMP, fie aveau altă opinie şi lucrurile ajungeau în instanţă. A fost aleasă varianta a doua şi de aici a început circul.

Liderul PMP, Bogdan Gavrilescu, şi liderul PSD, Florentina Moise, au pornit la atac şi au acuzat ilegalitate pe toată linia. De la alegerea viceprimarului, la prezenţa în consiliu a lui Liviu Harbuz, la proiecte de hotărâre iniţiate de viceprimarul Lehăduş, etc. Susţinuţi, evident, de colegii de partid. Au curs termenii duri sau mai puţin duri, mai coloraţi sau mai puţin coloraţi, mai inspiraţi sau mai puţin inspiraţi, gen nebuloasă, obrăznicie, indecenţă şi presiune. Mă rog, circ maxim, după cum spuneam.

În concluzie, a rămas că PSD şi PMP boicotează tot de acum înainte, iar după vreo 40 de minute de scandal s-a trecut şi la votarea proiectelor de pe ordinea de zi. Alianţa, încă alianţă şi încă majoritară, a funcţionat şi au fost 12 voturi pentru. Reamintim că în CL Piatra Neamţ sunt 23 de consilieri, “dispuşi” astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, 2 PRO România şi 2 ALDE. Deci PNL+USR+PRO România (“aripa” Liviu Harbuz) nu ştim dacă egal love neapărat, dar sigur egal 12, majoritate simplă.

“Fineţuri” juridice

Prima parte a articolului reprezintă o prezentare în termeni simpli a ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de joi a CL Piatra Neamţ. Pentru pasionaţii de “fineţuri” juridice, ar mai fi de spus că secretarul municipiului a menţionat că nu ţine cont de ce a spus Prefectura pentru că, pentru cunoscători, nu se pot revoca nişte acte administrative – gen, actul prin care a fost ales viceprimarul –dacă au intrat în circuitul civil – adică, înţelegem noi, dacă viceprimarul a ajuns viceprimar – şi a produs efecte juridice.

Şi ce efecte şi nu numai juridice, zicem iarăşi noi, deşi nu prea înţelegem cum “devine” asta: adică un act administrativ, chiar ilegal, dacă intră în circuit şi produce efecte nu mai poate fi revocat?! Curat stat de drept, dacă e aşa cum am înţeles noi.

Oricum, cei de la PSD au dat dovadă că nu au apetit pentru “fineţurile” juridice şi au zis că prefectul a dat “ordin” şi că trebuie respectat, probabil reminiscenţă de la şedinţele de partid în care, dacă Ionel Arsene spune ceva, chiar şi „prealabil“, musai e ordin şi trebuie executat.

Preşedintele de şedinţă a punctat că prefectul nu a ordonat nimic, a făcut doar o “procedură prealabilă”, adică nu e obligatoriu să fie pusă în aplicare, iar Liviu Harbuz, cel de la votul căruia a pornit toată această nebunie politică, dar cu accente juridice, a pus cireaşa pe tort sau dacă vreţi bomboana pe colivă şi a a precizat că el nu a înregistrat la secretarul municipiului o demisie, ci o “intenţie” de demisie.

E clar că e încurcată rău tare situaţia, cel puţin din punct de vedere juridic, şi pare că doar instanţa de judecată va mai putea descâlci lucrurile. Deci… la Tribunal, mon cher, la Tribunal.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending