Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Viatã la granita disperãrii

Știre publicată în urmă cu

în data de

• în vîrstã si foarte bolnav, Avram Stefan Hodor, din comuna Piatra Soimului, îsi trãieste ultimii ani din viatã în singurãtate • s-a despãrtit de sotie, în urmã cu multi ani, iar copiii i-au plecat în strãinãtate • bãtrînul ar trebui internat într-un azil, însã autoritãtile ridicã din umeri, neputincioase •

Monitorul de Neamt a relatat, în urmã cu cîteva luni, situatia unui cetãtean din comuna Piatra Soimului. Ajuns la vîrsta de 70 de ani, foarte bolnav si aproape singur, locuind într-o casã izolatã, Avram Stefan Hodor trãieste o adevãratã dramã. Timp de 30 de ani, el a lucrat ca pompier pe Platforma Chimicã Sãvinesti. Nu a apucat sã se bucure de pensie pentru cã, în urmã cu aproape 5 ani, boala l-a lovit nemilos. Paralizat pe jumãtate, a ajuns în imposibilitatea de a se descurca singur. Are patru copii – doi bãieti si douã fete – însã acestia au plecat cu totii la muncã, în Italia. Împinsi de greutãti, avînd si ei copii la rîndul lor, nu au mai avut grija pãrintilor. Avram Stefan Hodor s-a despãrtit de sotia sa, Maria, în urmã cu multi ani. Nu au divortat, dar au continuat sã trãiascã separat. De cînd s-a îmbolnãvit, Maria Hodor i-a mai purtat de grijã, i-a fãcut mîncare, focul, ceea ce se putea face pentru un om într-o asemenea situatie. Multã vreme, a avut grijã si de mama sa, dar aceasta a murit în urmã cu circa o lunã. Femeia se gîndeste, acum, sã plece la copii, în Italia. De bãtrînul nenorocit de soartã se mai îngrijeste un vãr, Constantin Hodor, însã acesta nu poate sta mereu cu el. Marele risc este cã majoritatea caselor din apropierea adãpostului sãu au rãmas pãrãsite, iar altele sînt locuite de vãduve. Dacã i se face rãu, Stefan Hodor nu are pe cine chema în ajutor. I s-a întîmplat, cu o iarnã înainte, sã cadã si sã nu se poatã ridica. A strigat dupã ajutor, dar nimeni nu l-a auzit. Putea muri înghetat. Mai mult, casa în care locuieste este grav avariatã, are crãpãturi vizibile în pereti si s-ar putea prãbusi peste el. În caz de incendiu, pompierilor le-ar fi aproape imposibil sã ajungã la el. Fiind semiparalizat, ar rãmîne sub dãrîmãturi. Camera în care stã îi serveste nu doar ca dormitor, ci si ca bucãtãrie si WC. Într-o noapte, a fost jefuit. Un hot a dat buzna peste el în casã, stiind cã-i singur si bãnuind cã are bani. I-a pus lanterna în ochi si i-a cerut sã-i dea bani. Infractorul a furat ce i-a cãzut la îndemînã – un cleste pentru cuie, o hainã de pompier, o cutie cu piese de sah si… un sul de hîrtie igienicã. Asta s-a întîmplat vara trecutã. Vãrul sãu, Constantin Hodor, a venit la redactia ziarului, solicitîndu-ne sã îl sprijinim în gãsirea unei solutii pentru acest nãpãstuit. „A avut indemnizatie pentru handicap de gradul doi. A fost expertizat si i-a fost anulatã si aceastã încadrare. Nu înteleg de ce, pentru cã acest om nu se poate deplasa, nu se poate descurca singur. Am apelat la seful Directiei Generale de Asistentã Socialã, dar acesta mi-a spus cã sînt multi oameni care asteaptã sã fie internati în azile. Sotia sa vrea sã plece în Italia. Omul acesta va rãmîne singur. Nu va mai fi cine sã i poarte grija“, a spus Constantin Hodor.

Autoritãtile nu stiu cum sã rezolve acest caz

Reprezentantii Primãriei Piatra Soimului sustin cã existã o solutie: încadrarea lui Avram Stefan Hodor în gradul I de handicap, cu însotitor. „Acest om are nevoie de însotitor, pentru cã nu se poate descurca si deplasa singur. Prima datã, comisia l-a încadrat în gradul II, iar acum i l-a luat si pe acesta. Nu întelegem de ce. Dacã ar avea dreptul la însotitor, asistentul personal ar fi angajat cu carte de muncã si i-am asigura salarizarea. Multe persoane din comuna noastrã s-au arãtat disponibile, dar numai prin aceastã solutie de angajare. Ar fi sigure pe salariu si le-ar merge vechimea“, a declarat Georgeta Puicã, referent în cadrul Primãriei Piatra Soimului. Mihai Hanganu, directorul Directiei Generale de Asistentã Socialã, a sustinut cã institutiile de asistentã socialã continuã sã fie supraaglomerate si cã Stefan Hodor este un caz deosebit, dar cã existã multe altele cu adevãrat disperate. „Stefan Hodor are, totusi, o familie, iar abandonul familial este pedepsit prin lege. Stiu cã este despãrtit de sotie, dar nu sînt divortati, au copii care îi pot fi sprijin. Sînt în asteptare peste 100 de cazuri pentru internarea în centre de asistentã socialã. Problema ar putea fi rezolvatã chiar pe plan local. La nivelul fiecãrei comune ar putea fi gãsite încãperi care ar putea fi amenajate si folosite pentru îngrijirea celor aflati în situatii speciale. Forta de muncã ar putea fi gãsitã chiar din rîndul beneficiarilor de ajutoare sociale. Eu voi mai discuta cu vãrul sãu, Constantin Hodor, si vom cãuta o solutie“, a declarat directorul Mihai Hanganu. (FOTO: Stefan Hodor nu se poate descurca singur)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending