Contactează-ne

Politica

Viaţa politică nemţeană în perioada interbelică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Participarea României la Primul Război Mondial a avut importante consecinţe şi asupra locuitorilor din Neamţ.

În timpul conflagraţie, judeţul, la fel ca întreaga Moldovă, a trebuit să facă faţă unor cerinţe care depăşeau cu mult posibilităţile de aprovizionare a frontului şi a populaţii cu cele necesare.

Potrivit dării de seamă întocmite de prefectul Panaite Criveţ, în 1919 „Pagubele pricinuite de război în averea publică a locuitorilor se ridică la 54 milioane lei. Invalizii de război sunt 650, orfani de pe urma tăzboiului avem 3.300. La acestea se adaugă numărul celor căzuţi şi dispăruţi în urma suferinţelor. Populaţia totală este de 170.000 de suflete“.

Reforme înfăptuite după război au dat societăţii româneşti un caracter mult mai dinamic, au schimbat în mod radical structurile sociale şi politice, dând naştere unei Românii foarte deosebite de cea veche. Schimbarea se face simţită şi pe plan local.

Prin Reforma Agrară din 1918-1921, potrivit aceleaşi dări de seamă despre starea judeţului, s-a trecut „în stăpânirea ţăranilor 32.000 hectare care împreună cu cele 40.000 cât aveau înainte de expropiere face la un loc 72.000 hectare cultivat aflat în mâna ţăranilor, iar proprietarilor mari rămânându-le 8.000 hectare care împreună cu livezile şi păşunile se ridică la 15.000 hectare“.

Adoptarea votului universal, care înlocuia vechiul sistem cenzitar, a însemnat „pulverizarea vieţii politice, fragmentarea spectrului politic până atunci stabil şi dominat de numai două partide, cel conservator şi cel liberal“. El a avut drept urmare o participare mult mai largă a cetăţenilor la viaţa politică şi în al doilea rând o creştere însemnată a numărului formaţiunilor politice care apar pe scena politică.

Vechea dualitate a celor două partide care alternau la putere a fost înlocuită printr-o înmulţire de partide „din care singurul cel naţional-liberal cu puternica lui organizaţie s-a pututu menţine în fruntea războiului şi după ea, iar partidul conservator reprezentat prin câteva vechi figuri politice dispăru aproape cu desăvârşire.

Au rămas în faţă Partidului Naţional Liberal, partidele care aveau să profite de curentele democratice ivite după război. Apărură astfel gruparea ţărănistă, partidul poporului, manifestaţiile mai accentuate ale grupării d-lui prof. Nicolae Iorga ca şi rolul partidului naţional transplantat din Ardeal prin noua configuraţie a României Mari“.

Regimul democratic instaurat după 1918 începea să caracterizeze treptat şi viaţa politică din această regiune. Rivalităţile dintre partide, campaniile electorale cu toate framântarile lor şi polemicile dintre lideri au dat o notă aparte vieţii politice de pe întinsul Neamţului. Ion Costinescu, Gheorghe Măcărescu, Ion Matasă, Ernest Kirculescu, Nicu Ioaniu, Dimitrie Sturdza, Panaite Criveţ, Leon Mrejeriu, Leon Pşepelinschi sau Alexandru Comăniţă au condus destinele acestui judeţ sau au reprezentat interesele acestuia în Parlament.

Unii dintre ei au trecut de la un partid la altul din dorinţa de a face carieră politică şi atunci disputele au devenit mai interesante şi larg comentate de presa locală. Ziarul Biruinţa subliniază faptul că: „au trecut atâţia ani după război şi totuşi ţara noastră nu a intrat încă în periada de linişte şi muncă, iar între oamenii politici e o dihonie cum rar s-a văzut, nu sunt doi şefi de partide să se poată înţelege între ei şi mai ales să lucreze“.

Un exemplu grăitor este avocatul Ion Matasă care mărturisea că „am încercat să intru în PNL. Influenţat de scrierile poetului Mihai Eminescu, nu simpatizam acest partid dar credeam că-mpreună cu alţii, vom forma stânga acestui partid“. A renunţat la liberali şi a fost unul din fondatorii organizaţiei Neamţ a Partidului Ţărănesc.

Peste câţiva ani, în timpul guvernării liberale 1934-1937, îl găsim printre menbrii PNL, membru în delegaţia permanentă, despre care spunea că este singurul pe care se poate bizui ţara iar „la baza acestuia stau idei care nu se schimbă după bunul plac al şefilor ori după bătaia vântului“. După război, liberalii au continuat să joace un important, reprezentând cea mai puternică formaţiune a perioadei interbelice.

Influenţa pe care a avut-o „e datorată rolului pe care l-a jucat în opera înfăptuirii României Mari, fiind acela care a început şi condus războiul nostru. În acelaşi timp el, prin acordarea votului universal şi prin reforma împroprietăririi ţăranului, graţie principiului exproprierii, s-a pus în fruntea celor mai înalte curente democratice, aşa că nu numai că a stat în curentul vremii dar a depăşit în unele privinţe cele mai înaintate curente ale vremii noastre.

De acum încolo prin PNL ca şi prin celelalte partide, viaţa noastră politică nu poate să evolueze decât numai în sfera celei mai largi şi sincere democraţii“. Liberalii au condus aproape neîntrerupt din 1914 până în 1918. După o perioadă de reorganizare şi extindere a organizaţiei, liberalii au revenit la putere între 1918-1919, 1922-1926, 1933-1937.

Aceleaşi etape le putem urmări şi în Neamţ. După 1918, organizaţia Neamţ şi-a întărit rândurile, a devenit mai puternică, obţinând un prim succesl în timpul alegerilor din noiembrie 1919. Pentru Adunarea Deputaţilor au fost admişi candidaţii de pe lista PNL: Dr. Alexandru Comăniţă, Dr. Ion Costinescu, Leon Pşepelinschi şi Leon Mrejeriu, iar pentru Senat, Ştefan Potop.

Chiar ei mărturiseau că: „Îndărătul ordinii păstrătoare de echilibru, îndărătul liniştii ce dă posibilităţi de progres, am fost şi suntem pionierii tuturor ideilor înaintate, pentru a asigura înlăuntrul graniţelor noastre naţionale progresul şi dreptatea socială“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Unii candidaţi la primărie sunt în… „chinurile facerii“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Piatra, Andrei Carabelea e „alesul“ PNL, Liviu Harbuz la PRO România, Bogdan Gavrilescu la PMP, Marius Irimia la USR, Ciprian Enache la ALDE şi Răzvan Cuc la PSD Neamţ ■ la Roman, PNL şi PSD încă n-au anunţat candidatul, dar ar putea fi chiar Lucian Micu şi Alin Antochi ■ USR-PLUS perge pe mîna lui Radu Samson, iar Împreună pentru Moldova cu jurnalista Teodora Baciu ■

Pe la mai toate partidele lucrurile sînt clare în ceea ce priveşte candidaţii propuşi să participe la alegerile în care se vor stabili primarii din cele mai mari oraşe ale judeţului, Piatra Neamţ şi Roman.

În urbea de sub Pietricica, Andrei Carabelea este candidatul PNL, anunţul fiind făcut de cel în cauză sîmbătă, 1 august. „Este o onoare imensă şi o responsabilitate uriaşă pe măsură. Şi mi le asum pe ambele cu aceeaşi seriozitate cu care m- am implicat în comunitate de mai bine de 12 ani. Sunt un om simplu, născut şi crescut în Piatra Neamţ, cu aşteptări, aspiraţii şi dorinţe pentru comunitate.

M-am implicat şi dedicat unor cauze: ecologia şi promovarea spiritului civic. Voi rămâne acelaşi om activ şi dedicat să facă bine comunităţii şi din postura de primar. Vom discuta, vom dezbate, vom construi împreună. (…). Totul va fi bine!“, a sunat anunţul postat pe Facebook prin care Andrei Carabelea şi-a anunţat candidatura. Decizia liberalilor privind stabilirea candidatului pentru Primăria Piatra Neamţ s-a lăsat destul de mult aşteptată.

Actualul primar liberal, Dragoş Chitic, a sperat că instanţa de judecată va da un verdict în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă. Solicitarea lui era de rejudecare, iar un răspuns afirmativ din partea instanţei i-ar fi permis să candideze. Numai că judecătorii au mers din amânare în amânare şi un nou termen e stabilit în septembrie. Adică în luna în care au loc alegerile.

Alte nume înscrise în cursă sunt Liviu Harbuz, propus de PRO România, Bogdan Gavrilescu, PMP, Marius Irimia, USR, Ciprian Enache, ALDE, şi Răzvan Cuc, importat de PSD Neamţ. Acesta din urmă şi-a motivat intenţia de a candida şi pe internet, deoarece a observat că Perla Moldovei mai trebuie „şlefuită“. „Sînt o persoană activă şi implicată, care vrea mereu mai mult. Mai mult pentru mine înseamnă mai mult pentru comunitatea pe care o reprezint. Şi înseamnă mai mult pentru România. Perioada în care am fost ministru nu poate fi decât un avantaj. Am gestionat proiecte importante pentru ţară, am demonstrat că pot, iar acum a venit momentul să mă dedic unor proiecte pentru Piatra Neamţ“, susţine deputatul ales în Giurgiu, şi „mazilit“ de acolo de fostul ministru Niculae Bădălău, preşedintele formaţiunii.

La Roman e mai complicat

Lucrurile-s ceva mai complicate după ce mandatul primarului Lucian Micu a încetat, prin ordin al prefectului George Lazăr, pe motiv de incompatibilitate, fostul edil al Romanului fiind creditat cu cele mai mari şanse la viitoarele alegeri. Şi încă e suspans dacă va mai candida sau nu.

Şeful de partid al acestuia, deputatul Laurenţiu Leoreanu, a ţinut să sublinieze că ar exista o nuanţă între incompatibilitatea cauzată de incoerenţa legislativă şi corupţie, care ar motiva oarecum menţinerea acestuia pe lista de potenţiali candidaţi.

„În partid mai avem încă dezbateri, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, în ceea ce priveşte numele candidaţilor cu care vom ieşi în campania electorală pentru locale. Aşteptăm să vedem ordinul prefectului George Lazăr, privind demiterea primarului Lucian Micu, şi, aşa cum v-am spus şi altă dată, vom respecta deciziile Justiţiei şi ale altor instituţii ale statului. În momentul în care va apărea ordinul de prefect şi primarul va părăsi instituţia, viceprimarul Roxana Iorga va prelua atribuţiile.

Sîntem o echipă şi e important acest lucru. Lumea trebuie să înţeleagă şi să ştie că în interiorul PNL nu a fost vorba de acţiuni de corupţie şi infracţionalitate , ci doar de incompatibilitate, creată de incoerenţa legislativă“, a declarat deputatul Leoreanu, preşedintele PNL Roman, care nu s-a sfiit să-l critice pe prefectul „apolitic“, George Lazăr, pentru întîrzierea emiterii ordinului de eliberare din funcţie a primarului: „Prefectul a emis acest ordin pe care, sincer să fiu, nu ştiu de ce nu l-a emis mai demult, dacă tot a trebuit să fie demis.

Ar fi putut să-l emită după o zi, două, trei, după o săptămînă, pentru a ne lăsa timpul fizic de analiză şi decizie a lucrurilor şi pentru toate celelate demersuri legate de depunerea candidaturilor.Pe mine mă interesează ca lucrurile să meargă bine pentru PNL şi pentru romaşcanii mei“.

Mai marele peste liberalii romaşcani susţine că această săptămînă e decisivă, una în care se fac ultimele analize interne, scopul fiind de a păstra funcţia de primar. Deputatul Leoreanu a înaintat trei nume de candidaţi la primărie şi nu lipseşte nici numele edilului recent îndepărtat din funcţie. Şi la PSD mai există încă sondaje interne şi, conform senatorului Dan Manoliu, la sfîrşitul acestei săptămîni se va şti ceva.

Pentru primărie, în cursă s-ar afla avocatul Alin Antochi şi protopopul Dragoş Munteanu, dar care a infirmat zvonul potrivit căruia ar accepta să lase sutana pentru costumul de edil. Printre formaţiunile care şi-au anunţat candidaţii se numără Alianţa USR- PLUS, care la Roman şi-a desemnat candidatul încă de anul trecut, fiind vorba despre Radu Samson. Şi Partidul Împreună pentru Moldova şi-a anunţat candidatul, respectiv jurnalista Teodora Baciu.

Citește știrea

Actualitate

Cu masca reciclabilă învingem coronavirusul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Guvernul acesta nu reuşeşte să ne facă a înţelege de unde contractăm în mod real coronavirusul şi cum îl pierdem, de-l preiau alţii. Este o harababură de nedescris, din meandrele căreia guvernul nu ne descâlceşte cum să ieşim.

Noroc cu înţeleptul nostru preşedinte Klaus Iohannis, care joi 30 iulie ne-a scos din rahatul ,,meandrelor concretului”, schimbând medicaţia prezidenţială bazată pe mască, distanţarea socială şi spălatul pe mâini. Noua medicaţie propusă de preşedinte, este ca atunci când ne vom îndrepta spre urnele de vot, să nu dea dracul să introducem vreun vot pentru PSD.

Masca antivirus va fi înlocuită cu masca anti–PSD, distanţarea socială va fi  convertită în distanţare politică, iar spălatul pe mâini se va limita la spălarea de toate păcatele a guvernului condus de Orban.

Concluzia prezidenţială este că ,,Guvernul şi-a făcut treaba, Preşedintele şi-a făcut treaba, iar PSD nu a produs decât vid legislativ şi, precum zidarul nu poate construi fără mortar, iar tâmplarul fără cuie, aşa nici „guvernul nu poate lucra fără legi”. Din cauză de PSD, guvernul nu a avut legi, dar ,,şi-a făcut treaba”, reuşind să înnebunească populaţia cu fractura asta logică.

Aplicând noua medicaţie prezidenţială, poate scăpăm de ,,ciuma roşie”, dar sigur nu scăpăm de coronavirus. Priorităţile Preşedintelui Iohannis sunt acum la fel de transparente ca şi la debutul pandemiei. Votul este soluţia universală pentru orice pandemie.

Masca, principala barieră în faţa coronavirusului

 După aproape cinci luni de pandemie, cei cărora ne pasă, suntem convinşi că purtatul măştii este principala barieră între noi şi coronavirus.

Primul lot masiv de măşti, pe care guvernul a permis să fie importate de excroci, s-au dovedit neconforme în proporţie de 90%. Campania publicitară a guvernului ne sfătuia la început să refolosim măştile, dezinfectându-le prin fierbere şi călcare. Mai târziu, când piaţa a fost invadată de măşti de unică folosinţă, de provenienţă chinezească, guvernul a redus întreaga campanie publicitară doar la obligativitatea de a folosi masca în diferite împrejurări.

Pe ambalajele marii majorităţi a măştilor se menţionează expres faptul că este interzisă refolosirea lor. Persoane cu ştaif medical mai scăpau câte o avertizare, că masca se aruncă după două ore de folosire. Guvernul ne-a solicitat public imediat să le aruncăm doar ,,în coşuri cu capac”, dar nu a explicat şi cât timp să le folosim înainte să le aruncăm. Urmărind noul val al pandemiei, nu ne putem reprima întrebarea, dacă populaţia utilizează corect masca?, ţinându-se seama de durata limitată a utilizării acesteia.

Există în comerţ şi măşti reutilizabile, mai scumpe, dar în nicio campanie publicitară guvernul nu ne explică cum se utilizează acestea.

Guvernul cheltuie o groază de bani cu susţinerea campaniei publicitare privind doar fixarea măştii pe faţă. Dar guvernul nu se sesizează deloc despre faptul că mulţi, prea mulţi oameni, au transformat măştile de unică folosinţă în măşti reciclabile, nu atât din comoditate, cât din neştiinţă sau calicie.

Categoria românilor nevoiaşi, care nu-şi pot permite să consume nici o mască pe săptămână, cu atât mai puţin o mască la două ore, este imensă, constituind un important focar de transmitere comunitară, pe care guvernul îl ignoră.

Autorităţile guvernamentale se miră ca proasta în târg, când constată explozia reinfestăriii cu coronavirus. Legea privind asigurarea gratuită a măştilor pentru categoriile nevoiaşe a rămas doar literă de lege. Klaus Iohannis ne spune că El şi Guvernul îşi fac treaba, numărând doar infestaţii şi morţii şi căutând vinovaţi aiurea.

Unde sunt milioanele de măşti destinate gratuit nevoiaşilor, şi durata lor de utilizare, rămân mistere ascunse după perdeaua acuzării PSD–ului.

Un pensionar îmi relata că a primit prin cutia poştală o mască de unică folosinţă. Cinismul guvernamental indescriptibil nu poate fi descifrat nici de către Klaus Iohannis. A primi o singură mască gratis, pentru un om nevoiaş echivalează cu arestul la domiciliu sau cu reciclarea acesteia la nesfârşit.

Masca din gunoi

 Zilele trecute am fost martorul unei scene cutremurătoare. Unul din căutătorii de prin coşurile de gunoi stradale colecta măştile aruncate acolo, pe care le îndesa într-o pungă de plastic. L-am urmărit, văzându-l că s-a oprit la următorul coş pentru aceeaşi operaţie.

Medicul timişorean Virgil Musta preciza că majoritatea cazurilor de infectare cu virusul buclucaş provin din mediul rural.

Ca orice om normal, mai merg pe la casa părintească de la ţară, adică din mediul rural. Am observat cu atenţie, în ce măsură populaţia rurală utilizează masca. Se încearcă un simulacru de respectare a prevederilor de protecţie, scoţându-se de prin buzunare o mască, mototolită de atâta refolosire, doar atunci când se intră în primărie, în vreo farmacie sătească sau în vreun autobuz cu şofer prea conştiincios.

Am întrebat o vecină, mai în glumă, mai în serios, dacă are mască. Mi-a răspuns că are una, pe care i-a adus-o feciorul mai demult, de la târgul comunal, unde unul vindea măşti, strigând din toţi rărunchii ,,Ia masca neamule, spaima covidului!”. Le dădea ieftin, cu trei lei bucata, că erau călcate.

Astăzi guvernul este nedumerit de amploarea infectărilor, autorităţile recunoscând că au pierdut controlul asupra pandemiei.

Guvernul îşi face treaba, Preşedintele îşi face treaba, populaţia nevoiaşă reciclează măştile de unică folosinţă, iar opoziţia pesedistă este vinovată.

Citește știrea

Actualitate

Andrei Carabelea, candidatul PNL la Primăria Piatra Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Andrei Carabelea este candidatul PNL la Primăria Piatra Neamț.

“Dragi prieteni,

Vă anunț oficial ca sunt candidatul PNL pentru Primăria Piatra Neamț.

Este o onoare imensă și o responsabilitate uriașă pe măsură. Și mi le asum pe ambele cu aceeași seriozitate cu care m-am implicat în comunitate de mai bine de 12 ani. Sunt un om simplu, născut și crescut în Piatra Neamț, cu așteptări, aspirații și dorințe pentru comunitate. M-am implicat și dedicat unor cauze: ecologia și promovarea spiritului civic. Voi rămâne același om activ și dedicat să facă bine comunității și din postura de Primar.

Sunt mult de spus despre ce îmi doresc pentru comunitatea noastră. Vom discuta, vom dezbate, vom construi împreună.

Acum, cu emoție și entuziasm, va spun doar atat: prioritatea mea este să facem din Piatra Neamț un oraș atractiv, respectând temeinic Prioritatea mea este să consolidez principiile dezvoltării durabile: oameni, economie, mediu.

Haideti alături de mine pe acest drum! Pentru că succesul proiectului nu va fi doar al meu și nici ține nu doar de mine: ci de noi toți!

Mulțumesc Președintelui PNL Ludovic Orban, Președintelui PNL Neamț Mugur Cozmanciuc pentru susținere și încredere! De asemenea, mulțumesc pentru susținere tuturor colegilor din organizație. În mod special apreciez sustinerea și mulțumesc Primarului în funcție Dragoș Chitic și colegului meu Vasile Panaite!

Și multumesc vouă, celor care ma susțineti. Urmează două luni nebune, dar binele comunității merită orice sacrificiu. Totul va fi bine! #SePoate” este anunțul făcut în urmă cu cu puțin timp de Andrei Carabelea.

Citește știrea

Trending