Contactează-ne

Prima pagină

Veteranii de război, din ce în ce mai puțini

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în România mai erau în viață, săptămâna trecută, 640 veterani de război ■ în Neamț există în evidența Asociației Naționale a Veteranilor de Război doar 62 de persoane ■ în Piatra Neamț mai trăiesc 2 veterani, iar în Roman 5 ■ majoritatea au vârste cuprinse între 97 și 98 de ani ■ sunt și 14 persoane care au peste 100 de ani ■

Luni, 29 aprilie 2024, a fost marcată la Roman și Piatra Neamț, prin ceremonii Ziua Națională a Veteranilor de Război care, de la o săptămână la alta, sunt din ce în ce mai puțini. Conform informațiilor primite de la  lt.col. (r) Gheorghe Filimon, președintele Filialei Neamț a Asociației Naționale a Veteranilor de Război Neamț, în România, săptămâna trecută, mai erau în viață 640 de veterani de război.

62 sunt în localitățile Neamțului, iar din ei 2 locuiesc în Piatra Neamț și 5 la Roman. Majoritatea veteranilor de război au vârste cuprinse între 97 și 98 de ani, dar în județul Neamț mai există încă 14 persoane care au peste 100 de ani. Primarul Romanului, Leonard Achiriloaei, a fost prezent la ceremonia ce a avut loc la Cimitirul Eternitatea alături de reprezentanții Bazei Logistice ”Zargidava”.

A avut loc o ceremonie religioasă oficiată de un sobor de preoți ortodocși și o paradă militară a reprezentanților Bazei Logistice ”Zargidava” Roman. ”Să nu-i uităm niciodată pe cei ce au luptat ca noi să fim liberi! Cinste și glorie eternă eroilor și veteranilor noștri! Participarea lor eroică a modelat cursul istoriei noastre și ne-a lăsat o moștenire de nezdruncinat. Ei nu au ezitat să își sacrifice viața pentru a apăra valorile, libertatea și demnitatea națională.

În această zi specială, să ne reînnoim angajamentul de a păstra vie memoria acestora. Să transmitem generațiilor viitoare nu doar poveștile lor, ci și semnificațiile profunde ale faptelor lor, curajul, sacrificiul și iubirea necondiționată pentru patrie”, a spus, printre altele, primarul municipiului Roman. Purtătorul de cuvânt al Bazei Logistice ”Zargidava”, lt.col. Cosmin Bibere, a subliniat pe pagina Facebook a instituției militare însemnătatea evenimentului.

”29 aprilie este ziua dedicată veteranilor de război, acești oameni minunați, acești oameni bravi și demni, care prin jertfa și sacrificiul lor, au contribuit semnificativ la asigurarea libertății, independenței și prosperității neamului românesc. Prin prezența efectivelor Bazei 3 Zargidava la Monumentul Eroilor din Roman, am rememorat și anul acesta, atașamentul profund față de țară al veteranilor de război, dârzenia, disciplina, puterea și curajul lor, manifestate pe câmpurile de luptă, în timpul celor mai devastatoare și violente conflicte militare din istoria lumii.

Le mulțumim astăzi veteranilor de război, le urăm viață îndelungată și le transmitem profunda noastră prețuire și recunoștință”, a precizat lt.col.Cosmin Bibere, care a punctat și faptul că, la sfârșitul săptămâni trecute, la unitate a avut loc o acțiune de distribuire de pachete cadou pentru veteranii nemțeni, cărora gestul militarilor activi le-a adus o imensă bucurie, poate ultima, ținând cont de vârsta înaintată a fiecăruia dintre ei.

”Cu gândul la trecutul glorios de luptă al înaintașilor noștri, ne-am alăturat și anul acesta campaniei Onor Veteranilor de Război, prin distribuirea de pachete cadou veteranilor din Neamț. Cu emoții greu de descris în cuvinte, militarii Bazei 3 Zargidava au mers din casă în casă, pentru a aduce în inima veteranilor un strop de bucurie și un semn că nu au fost uitați. Împovărați de ani dar cu chipurile luminoase, veteranii reprezintă în continuare expresia vie a onoarei și demnității Armatei României!”, a menționat lt. col. Cosmin Bibere.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending