Contactează-ne

Prima pagină

Vestigii arheologice de mare valoare au fost descoperite pe șantierul Spitalului Precista Mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul de reabilitare a „bolniței” presupune o investiție de aproximativ 37 milioane de euro ■ clădirea Spitalului „Precista” datează din 1872 ■ a funcționat neîntrerupt de la inaugurare până în anul 2000, clădirea fiind retrocedată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în 2003 ■ după demararea lucrărilor de modernizare a fost descoperit un sit medieval ■ acesta conține morminte, veșminte, podoabe și monede, obiecte valoroase care trebuie valorificate din punct de vedere muzeistic ■

Una din investițiile de mare amploare câștigate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului este cea de reabilitare și extindere a Așezământului spitalicesc „Precista Mare”, investiție pentru care s-a obținut finanțare prin Hotărâre de Guvern încă din 10 martie 2021, în valoare de 175.646.000 de lei inclusiv TVA (din care construcții și montaj 90.023.000 de lei), adică circa 37 de milioane de euro, proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții.

Conform descrierii de pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului investiția menționată vizează protejarea imobilului monument istoric, situat în strada Speranței nr. 11-13, fiind unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, singurul monument de mare anvergură din municipiul Roman, care nu a făcut obiectul unor lucrări de restaurare completă.

Clădirea Spitalului „Precista” datează din 1872 și a fost ridicată în stil neoclasic romantic, cu funcționare neîntreruptă din momentul inaugurării până în anul 2000, clădirea fiind  retrocedată Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în anul 2003. În toată această perioadă, instituția bisericească a făcut numeroase demersuri către forurile responsabile în vederea reabilitării, consolidării, modernizării și utilării așezământului spitalicesc.

Astfel, în baza Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere Așezământ spitalicesc Precista, municipiul Roman, județul Neamț”, situate în strada Speranței, nr. 11-13., județul Neamț, realizat prin Compania Națională de Investiții.

Finanțarea acestui obiectiv se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației(MDLPA), în limita sumelor aprobate anual cu această destinație și din venituri proprii ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și din alte surse de finanțare, legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Sumele necesare rebilitării și modernizării spitalului  au fost obținute încă din luna aprilie 2019, lucrările fiind scoase la licitație publică.

Contractul de „Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții Reabilitare și extindere Așezământ Spitalicesc Precista Municipiul Roman, județul Neamț”, scos la licitație de CNI, a fost câștigat de o asociere formată din firmele Katar Conneg, Consola Grup Construct, Stood Project, Conedil Iași și Abral Art Product, la o valoare totală a achiziției (fără TVA) de 99.908.923 de lei, durata de realizare a investiției fiind de 31 de luni (cinci luni proiectare și 26 de luni execuție lucrări), conform e-licitatie.ro.

„Bănuim că acest cimitir al Bisericii Precista va depăși 1.000 de morminte”

După demararea lucrărilor de modernizare, în momentul descărcării de sarcină arheologică, s-a descoperit un sit medieval deosebit de valoros, conținând morminte, veșminte, podoabe, bijuterii și monede, obiecte care trebuie valorificate din punct de vedere muzeistic. „La începutul lunii iunie 2024 am reluat săpăturile arheologice preventive de la Spitalul Precista pe care sperăm să le finalizăm până la sfârșitul anului, în condițiile în care anul trecut aceste lucrări au durat aproximativ 7 luni.

Majoritatea lucrărilor vor avea loc în afara zidului de incintă doar într-o singură latură, spre nord, foarte aproape de turnul clopotniță. Cimitirul medieval pare a avea peste 800 de morminte și bănuim că acest cimitir al Bisericii Precista va depăși 1.000 de morminte. În timpul săpăturilor am dat peste importante dovezi de locuire. Trebuie spus că în perioada medievală locuirea venea foarte aproape, chiar lângă zidul de incintă.

Deci locuitorii nu erau speriați că în apropiere există un cimitir. Pe lângă locuințe am dat peste cuptoare, peste vetre. Foarte interesant este faptul că zilele acestea am descoperit un cuptor de ars ceramică, cu vase întregi și fragmente care se pare că ar fi de secol XV. Credem că toată această zonă, dintre zidul de incintă și până la clădirea Spitalului va fi fost o zonă locuită. Anul trecut am descoperit două gropi conținând coarne de cerb prelucrate.

Și anul acesta sperăm să descoperim locuința-atelier a meșterului care a prelucrat acele coarne”, a declarat arhelologul George Dan Hâncenu, de la Muzeul de Istorie Roman. Mai spune că important este faptul că beneficiarul investiției, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și-a manifestat intenția conservării acestui valoros sit arheologic, existând posibilitatea introducerii acestuia în circuitul muzeistic.

„Am speranța că 80-90% din acest sit arheologic, deosebit de valoros, va fi vizitabil după ce arhitecții și proiectanții vor materializa câteva proiecte conținând cele mai optime soluții de restaurare a acestor valoroase vestigii. În perioada sezonului rece, situl medieval va fi acoperit cu folie pentru a se evita degradarea lui”, a mai spus arheologul George Dan Hâncenu.

De reamintit faptul că, în timpul campaniei electorale a candidatului PSD, Lucian Micu, șantierul a fost vizitat de premierul Marcel Ciolacu, în cadrul vizitei pe care acesta i-a făcut-o IPS Ioachim, care l-a și însoțit pe șantier. Cu această ocazie înaltul prelat a subliniat necesitatea unei astfel de instituții medicale specializate în orașul Roman, care va fi destinată îngrijirii persoanelor vârstnice și cu venituri mici, oferind inclusiv îngrijiri paliative și servicii de recuperare neuromotorie.

Lucrările de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc Precista din Roman au început în luna ianuarie 2023 și se vor încheia, probabil, în 2026, dacă nu vor mai interveni alte probleme de ordin tehnic. Spitalul public (bolnița) Precista din Roman a fost înființată în timpul domnitorului Constantin Racoviță, cu binecuvântarea Episcopului Ioanichie Hasan al Romanului, în 1753, fiind al doilea spital public din Moldova, după cel înființat la Suceava de Mitropolitul Anastasie Crimca în 1619.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending