Contactează-ne

Actualitate

Veronica Micle, au trecut 131 de ani de la trecerea în veşnicie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Casa Memorială din Tîrgu Neamţ este deschisă celor interesaţi de viaţa şi opera muzei lui Mihai Eminescu

S-au împlinit, pe 3 august, 131 de ani de trecerea la cele veşnice a poetei Veronica Micle, muza lui Mihai Eminescu. Uşa Casei Memoriale din Tîrgu Neamţ este deschisă în continuare celor interesaţi de viaţa şi activitatea literară a poetei.

Expoziţia permanentă a fost reorganizată ultima dată în 2010. Prima încăpere cuprinde mai multe vitrine, obiecte personale şi panouri care prezintă biografia Veronicăi, prietenia dintre ea şi Eminescu, fotocopii după manuscrise, corespondenţă, documente şi cărţi, mărturii contemporane referitoare la personalitatea poetei, dar şi opinii privitoare la creaţia sa literară.

În cea de-a doua încăpere pot fi văzute piese de mobilier şi îmbrăcăminte, specifice celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, care ilustrează fidel ambianţa epocii, mai ales că unele au aparţinut familiei poetei. În a treia sală s-a recreat spaţiul de lucru al Veronicăi Micle, piesa de rezistenţă fiind chiar biroul la care ea a scris o parte dintre poeziile sale şi scrisorile către Eminescu.

Mai pot fi admirate aici şi alte obiecte de valoare: un suport de argint pentru cărţi, oglinda mare din cristal, piese de mobilier. Casa în care a locuit vremelnic Veronica Micle a fost construită în 1834 de călugării de la Mănăstirea Neamţ, fiind cumpărată de mama scriitoarei în 1850. Clădirea este construită din lemn şi cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, constituind o preţioasă relicvă a veacului trecut.

Poeta a primit-o ca dar de nuntă în 1864, cu prilejul căsătoriei cu Ştefan Micle, profesor la Universitatea din Iaşi, cu care a avut două fete. În 1872, la Viena, l- a cunoscut pe Mihai Eminescu, legîndu-se ulterior o afecţiune puternică care i-a marcat existenţa.

După moartea poetului, în 1889, s-a retras la Văratec şi a decedat în acelaşi an, în ziua de 3 august. Casa de la Tîrgu Neamţ a fost declarată monument istoric la iniţiativa preotului Constantin Mătasă, iar în 1982 a intrat în administrarea Complexului Muzeal Neamţ şi a fost restaurată după planul original, fiind deschisă publicului începînd cu 1984.

Advertisement
Trending