Contactează-ne

Actualitate

Verificări la constructori. Cazuri de muncă la negru şi amenzi de peste 100.000 lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea de control a avut loc la începutul acestei luni ■ inspectorii de muncă au găsit cinci „negri” şi au depistat multe abateri de la legislaţie ■

Funcţionarii din cadrul ITM Neamţ au luat în vizor firmele care au ca obiect de activitate contrucţiile şi au efectuat verificări în perioada 5 – 10 octombrie 2022, în cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea angajatorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul menţionat.

S-a urmărit identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatori, determinarea patronilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare de a le înregistra în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi de a le transmite la inspectoratul.

S-a mai urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, plus diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative ce derivă din nerespectare de către angajatorii care desfăşoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

„Au fost verificaţi 42 de angajatori. Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost dispuse 46 de măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 24 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 100.900 lei”, conform unui comunicat ITM Neamţ. La un număr de cinci angajatori, inspectorii au identificat tot atîtea persoane care prestau muncă fără a avea încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă.

Alte deficineţe au fost: primirea la muncă a unei personae fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii; nu era stabilit salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cuantum de 3.000 lei lunar, pentru salariaţii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor şi nu era respectată obligaţia de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending