Contactează-ne

Actualitate

Verificări în şcoli de frica unor incendii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt verificate centralele termice şi instalaţiile electrice ■ în Neamţ, procentul şcolilor autorizate pentru securitate la incendiu e de peste 45% ■

Inspectorii se află toată săptămîna în şcoli, pentru o inspecţie legată de pregătirea întoarcerii la cursuri a copiilor şi cadrelor didactice, începînd de luni, 8 februarie. Avînd în vedere tragedia de la Institutul Matei Balş, unde numărul persoanelor decedate a ajuns la 10, inspectorii şcolari verifică aspecte ce ţin de existenţa autorizaţiilor de securitate la incendii. Dacă la nivel naţional doar 15% din şcoli au asemenea autorizaţii, în judeţul Neamţ procentul este de 45%.

„Printre obiectivele pe care le au aceste inspecţii se află şi cele legate de verificarea autorizaţiilor pentru securitate la incendii. Am văzut că la nivel de ţară procentul este de doar 15%. Noi, la Neamţ, stăm din acest punct de vedere mai bine, în sensul că din 154 de unităţi şcolare, 69 au autorizaţii de la ISU, ceea ce înseamnă că 45% deţin aceste documente foarte importante“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general.

Acesta a spus că inspectorii verifică şi documentele legate de revizia tehnică a centralelor termice, pentru a se evita orice posibilitate de incendiu, în aşa fel încît elevii să fie în siguranţă. De reamintit faptul că 6 februarie 2020, cinci copii dintr-o clasă de la Şcoala Gimnazială Petru Vodă s-au intoxicat cu monoxid de carbon, de la o centrală termică pe lemne, neverificată de persoane de specialitate. Inspectorii reverifică şi autorizaţiile eliberate de Direcţia de Sănătate Publică, plus dacă stingătorele de incendiu sînt funcţionale în toate şcolile.

În acest moment există doar patru şcoli neautorizate de DSP, din cauza faptului că nu au instalaţii de apă şi canalizare. Inspectorul general a recomandat directorilor să apeleze la autorităţile publice locale, cele care administrează şcolile, pentru a putea rezolva, punctual, problemele de verificare a instalaţiilor electrice din şcoli, care trebuie făcute numai cu firme autorizate.

„Inspectorii şcolari se vor asigura că nu există săli în care prizele să fie smulse, în care să fie folosite instalaţii electrice improvizate. Se ştie că dispozitivele electronice folosite în şoli nu sînt mari consumatoare de energie, dar trebuie luate toate măsurile de verificare a instalaţiilor electrice, pentru a nu pune în pericol viaţa copiilor în cazul unor scurtcircuite la instalaţii“, a mai spus profesorul Obreja.

În general, în judeţul Neamţ, primăriile au acordat sprijin şcolilor în ceea ce priveşte verificarea instalaţiilor electrice din unităţi, prin alocări de fonduri de la bugetul local şi sprijin în angajarea unor firme autorizate, care să intervină în instalaţiile electrice sau termice. Directorii şcolilor cu personalitate juridică sînt ordonatori terţiari de fonduri, avînd finanţare, atît de la Ministerul Educaţiei, pe parte de salarizare, cît şi de la primării pe parte de investiţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending