Contactează-ne

Actualitate

Verificări în domeniul forestier. Pentru ce deficienţe inspectorii de muncă au aplicat amenzi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea a avut loc în perioada 4 - 8 aprilie, grupul ţintă fiind format din firme din domeniul exploatării forestiere ■ au fost depistate numeroase nereguli ■

Funcţionarii din cadrul ITM Neamţ au efectuat verificări la firme din domeniul exploatării forestiere. S-a întîmplat în perioada 4 – 8 aprilie. cînd s-a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă la unităţile care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră (doborîre arbori, colectare şi transport masă lemnoasă).

S-a urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a relaţiilor de muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din  nerespectarea de către angajatorii de profil a prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a relaţiilor de muncă; identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate şi luarea măsurilor care se impun.

„Au fost verificaţi 11 angajatori. Inspectorii de muncă au constatat 19 neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au aplicat un număr de 15 sanţiuni contravenţionale din care 7 amenzi în cuantum de 39.000 lei şi 8 de avertismente contravenţionale“, a anunţat ITM Neamţ. La un angajator a fost identificată o persoană care presta muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii, acesta fiind sancţionat cu amendă  contravenţională.

Deficienţele constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în munc: nu erau utilizate de către lucrători echipamentele individuale de protecţie (cască de protecţie, pantaloni antilanţ), acordate de angajatori; lipsa trusei sanitare de acordare a primului ajutor la locul de muncă; nu erau desemnaţi de către angajatori lucrători care acordă primul ajutor la locul de muncă; nu erau realizate semnalizările de securitate şi sănătate în muncă în parchete şi platforme primare.

Probleme constatate în domeniul relaţiilor de muncă: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel tîrziu în ziua anterioară începerii activităţii; nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate de salariaţi; angajatorul nu a cuprins în contractul individual de muncă cu timp parţial repartizarea programului de lucru.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending