Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Venitul minim garantat, cel mult 3,41 milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

Guvernul a aprobat, în ultima sedintã, normele metodologice pe baza cãrora populatia cu venituri mici va primi ajutorul social, în baza prevederilor Legii 416/2001. Acest sprijin va fi acordat în functie de veniturile nete realizate, dar si de bunurile pe care le detin persoanele singure sau familiile care solicitã sprijin financiar din partea statului. Ajutorul social se va acorda pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria rãspundere, însotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate în luna anterioarã depunerii cererii. Actele mentionate se înregistreazã într-un registru special la primarul localitãtii în a cãrei razã teritorialã are solicitantul domiciliul sau resedinta sau trãieste, în cazul persoanelor fãrã locuintã. Cererile se solutioneazã în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii. Pentru solutionarea cererii, primarul dispune, în mod obligatoriu, efectuarea unei anchete sociale, la domiciliul sau resedinta solicitantului ajutorului social. În cazul în care familia sau persoana care solicitã acordarea ajutorului social refuzã sã furnizeze informatii necesare întocmirii anchetei sociale, respectiva familie nu primeste ajutor social.

Banii de la stat – maximum 3,41 milioane de lei pentru cinci persoane

Potrivit prevederilor actuale, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 1,66 milioane de lei pentru familiile formate din douã persoane, 2, 31 milioane de lei pentru familiile formate din trei persoane, 2,87 milioane de lei pentru familiile cu patru persoane, 3,41 milioane de lei pentru familiile cu cinci persoane. Pentru fiecare altã persoanã peste numãrul de cinci persoane, care face parte din familie, se acordã cîte 230.000 de lei. Persoanele singure beneficiazã de un venit minim garantat lunar de 920.000 de lei.

Bunuri care permit primirea venitului minim garantat

Ajutorul social de la stat se dã în urma analizãrii bunurilor pe care le detin solicitantii. În lista bunurilor de strictã necesitate si care permit acordarea ajutorului se gãsesc: o masinã de gãtit, frigider si/sau congelator sau combinã frigorificã, o masinã de spãlat – automatã sau neautomatã, un aspirator, un televizor – color sau alb-negru, un telefon fix sau mobil, un calculator personal, terenul pe care se aflã locuinta, precum si cel care împrejmuieste imobilul, dar nu mai mult de 500 de metru pãtrati în zona urbanã si 1.000 de metri pãtrati în zona ruralã, animale, alte bunuri provenite din donatii sau ajutoare. Persoanele singure sau familiile care au în proprietate cel putin unul din bunurile care nu sînt considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale nu vor beneficia de ajutor social. În lista bunurilor care nu sînt considerate de strictã necesitate se regãsesc clãdiri sau spatii locative în afara locuintei de domiciliu, aparate de filmat, camere video, lap-topuri, tablouri si obiecte de artã, autoutilitare, autocamioane, salupe, tractoare, cazan de fãcut rachiu, precum si depozite bancare care depãsesc ca valoare nivelul venitului minim garantat, calculat pe un an de zile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending