Contactează-ne

Prima pagină

Valul nemulțumirilor sindicale a ajuns și în administrația publică locală. Este posibilă o grevă generală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicatele din administrația publică locală propun Guvernului reducerea numărului de consilieri locali și județeni, cu 13.000 ■ aplicarea unei asemenea măsuri ar avea, în opinia sindicaliștilor, același impact bugetar ca și desființarea celor mai mici 500 de comune din România ■

Guvernul Ciolacu se confruntă cu un val fără precedent de nemulțumiri ale angajaților din cele mai diverse domenii de activitate. A venit rândul salariaților din primăriile rurale să-și exprime nemulțumirile legate de salarizarea necorespunzătoare și de neaplicarea Legii 153/2017. Astfel, în ultima zi a lunii ianuarie peste 400 de angajați din 27 primării ale județului au participat la o grevă de avertisment.

Ea s-a desfășurat între ora 11.00 și 13.00. O parte din aceste primării sunt din Zona Metropolitană a municipiului Roman. E vorba de primăriile din Horia, Sagna, Dulcești, Doljești, Boghicea, Bâra, Secuieni, Gâdinți, Stănița, Trifești, Valea Ursului, Ion Creangă și Bozieni. Lidera Sindicatului Angajaților din Primăria Gâdinți, Silvia Crăciun, a explicat natura revendicărilor.

„Sindicatul nostru este afiliat la Federația Columna SCOR, federație care cuprinde salariații din administrația publică locală. În cursul zilei de 31 ianuarie și angajații Primăriei Gâdinți, înscriși în sindicat, au încetat activitatea între ora 11.00 și 13.00. Problemele noastre, ca și ale altor categorii sociale, țin de faptul că prevederile Legii 153/2017, privind salarizarea din sectorul bugetar, nu au fost aplicate corect niciodată.

Retribuțiile personalului angajat în primării a rămas la nivelul anului 2021. Finanțarea primăriilor nu se face conform prevederilor legislației, și nu ne referim aici doar la salarizare, ci și la fondurile necesare dezvoltării unităților administrative. Noi atragem atenția și asupra faptului că aplicarea proiectului de reorganizare administrativă, de care se tot vorbește în România, trebuie făcută potrivit realităților din teritoriu.

Salariile angajaților din unitățile administrative teritoriale se calculează în raport cu indemnizația viceprimarilor. În jumătate din primăriile comunale din România indemnizația netă a viceprimarului este mai mică decât salariul net al municitorului necalificat din construcții. Prin urmare toți salariații acelor primării, cu studii superioare și vechime, sunt salarizați mai prost decât muncitorul necalificat din construcții”, a declarat Silvia Crăciun.

Aceasta a ridicat și problema reorganizării unităților administrativ teritoriale, sindicatele venind cu soluția reducerii numărului de consilieri locali și județeni. „Dacă în unitățile administrativ teritoriale din România s-ar reduce numărul de consilieri locali și județeni cu 13.000 la nivelul întregii țări, măsura ar avea același impact bugetar ca și desființarea celor mai mici 500 de comune.

În România există 41.360 de consilieri locali și județeni, care încasează o indemnizație lunară egală cu 10% din indemnizația primarului sau a președintelui de Consiliu Județean”, a mai adăugat Silvia Crăciun. În condițiile în care Guvernul nu va găsi soluții de rezolvare a revendicărilor angajaților din administrația publică locală ar urma ca, începând cu data de 5 februarie, să se declanșeze greva generală, pe termen nelimitat.

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Un.prost

    3 februarie 2024 at 10:42 AM

    Nu numai consilierii locali, ci si postul de viceprimar la comunei mici…ard gazul degeaba.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending