Contactează-ne

Actualitate

Vaccinarea profesorilor, ore online sau faţă în faţă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 317 şcoli, învaţă în scenariul faţă în faţă 195 ■ 122 de unităţi se află sub pragul de 60% şi studiază on-line ■ la Roman, toate şcolile învaţă cu elevii în bănci, în timp ce în zona Piatra Neamţ doar jumătate ■ în privinţa vaccinării elevilor, sindicatele ameninţă cu ieşirea în stradă ■

După cîteva zile de la reluarea cursurilor, după vacanţa forţată de două săptămîni, decizia privind scenariul de funcţionare a şcolilor a fost luată tot la nivel local, de către consiliile de administrare a unităţilor, aceasta depinzînd în mod exclusiv de gradul de vaccinare al personalului, care trebuie să fie de peste 60%.

„Vineri, 12 noiembrie, s-a realizat o nouă analiză în şcoli privind rata de vaccinare a cadrelor didactice, funcţie de care s-au luat deciziile privind scenariul în care vor funcţionae în săptămîna 15 – 22 noiembrie. Analiza s-a realizat la nivelul fiecărei unităţi şcolare, indiferent dacă aceasta are sau nu personalitate juridică, ceea ce înseamnă că există mai multe care vor funcţiona cu elevii în bănci.

În judeţul Neamţ, din 317 unităţi şcolare, 195 depăşesc pragul de 60% rată de vaccinare a personalului şi doar 122 de unităţi se află sub pragul de 60%. Ceea ce vă pot spune acum este faptul că la nivelul municipiului Roman toate şcolile vor învăţa cu elevii în bănci, acesta fiind un lucru de apreciat.

Singura unitate şcolară din Roman unde există un prag de vaccinare sub 60% este Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă unde există o excepţie şi vor lucra tot în regim de învăţămînt faţă în faţă. Sperăm ca exemplul Romanului să fie luat şi de alte şcoli din judeţ şi lumea să fie conştientă că este necesar să se imunizeze. Este spre binele elevilor să avem cît mai multe şcoli cu elevii în bănci. În continuare avem zone, mai ales pe Valea Muntelui, dar şi în zona Piatra Neamţ – Roznov unde se învaţă tot on-line, din cauza faptului că procentul de vaccinare este sub 60%.

În Piatra Neamţ, în jumătate din şcoli se învaţă cu elevii în bănci şi în cealaltă jumătate on-line. La nivelul judeţului nu există nici o şcoală care să fi cerut trecerea în on-line din cauza infrastructurii şi de asemenea nu avem nici o şcoală în care să se ceară trecerea în on-line pe motiv de îmbolnăvite a cadrelor didactice“, a declarat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Acesta spune că în Neamţ nu au ajuns încă testele rapide, care vor fi distribuite de către DSP cu ajutorul ISJ, urmînd a afla cine le va administra copiilor. În acest timp, reprezentanţii sindicatelor din învăţămînt ameninţă cu ieşirea în stradă.

„Această nouă sarcină băgată pe gît personalului didactic nu are nici o legătură cu profesia. Ne opunem vehement ca dascălii să administreze aceste teste. Noi nu dăm soluţii, dar ar fi poate mai bine ca ele să fie date acasă părinţilor. Nu este exclus să ne vedeţi în stradă pe această chestiune.

O altă problemă e şi aceea a timpului necesar administrării acestor teste. Se încearcă să se ascundă sub preş ceea ce se întîmplă de ani de zile: subfinanţarea sistemului de educaţie, unde a fost distrusă şi reţeaua de medicină şcolară. Nici în şcolile unde există cabinete şcolare e evident că un asistent medical, îmbrăcat corespunzător în echipament de protecţie, nu va putea administra testele la sute de elevi pentru că nu există timpul necesar“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending