Actualitate
Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Iată ce spectacole sînt cuprinse în programul zilei de astăzi, 7 iulie
■ manifestările debutează la ora 18:00 cu un concert susţinut de violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga ■ de la ora 21.00, la Curtea Domnească va fi un spectacol al ansamblului Athenaeum Brass Quintet ■
Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ continuă şi azi, 7 iulie 2022, iar manifestările debutează cu începere de la ora 18:00. În sala Calistrat Hogaş a Consiliului Judeţean Neamţ va avea loc concertul Romania Universalis, susţinut de violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga. În program vor fi lucrări compuse de George Enescu, Walter Mihail Klepper, Eugen Doga, Hida Jerea, Theodor Rogalski, Mihail Jora, Alfonso Castaldi, Bela Bartok şi „Elegia“ (versiune pentru vioară şi pian de Diana Jipa şi Ştefan Doniga).
Cei doi formează unul din cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală. În cinci ani de colaborare, cei doi tineri muzicieni au publicat două compact discuri şi au prezentat peste 250 de concerte în 20 de ţări de pe 4 continente şi 40 de oraşe din România, au organizat mai mult de 25 de turnee şi proiecte comune şi au publicat în mediul virtual peste 50 de materiale, de la videoclipuri la lung metraje, toate axate în promovarea muzicii clasice româneşti.
Numai în ultimii 2 ani, aceste proiecte au totalizat peste 2,5 milioane de vizualizări pe platformele social-media şi au atras o serie de compozitori care creează lucrări special pentru cei doi muzicieni. Diana Jipa, prezentă pe scena unor importante festivaluri Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute la o vîrstă fragedă, debutînd ca solistă la doar 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov.
A devenit în scurt timp o prezenţă constantă pentru majoritatea scenelor de concert din România. A susţinut concerte şi recitaluri în numeroase ţări din Europa şi Asia, iar în anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles, cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgarie la Uniunea Europeană. Diana Jipa a fost prezentă pe scena unor importante festivaluri muzicale.
Între ele Festivalul Muzicii Româneşti – ediţia a XVI-a, alături de Filarmonica Moldova din Iaşi, Festivalul Internaţional George Enescu – ediţia a XVIII-a, de asemenea alături de Orchestra Filarmonicii ieşene, precum şi în ediţia din 2019, împreună cu pianistul Ştefan Doniga. Diana Jipa este doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, instituţie la care a obţinut diplomele de licenţă şi de master cu tema Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugene Ysaye, la clasa reputatului violinist şi professor Florin Croitoru.
Ştefan Doniga, un muzician al premierelor
Pianistul Ştefan Doniga a colaborat cu cele mai importante instituţii muzicale din România şi a susţinut conecerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. În parteneriat cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi cu Orchestra Filarmonicii Janacek din Ostrava (Cehia), a realizat, pentru casa olandeză de discuri Brilliant Classics, prima înregistrare mondială a conecretelor pentru pian şi orchestră numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor.
Alte premiere, de astă dată pentru scenele din România, au fost reprezentate de înregistrarea live a integralei mazurcilor pentru pian, de Alexandr Skribian, de interpretarea şi imprimarea versiunii complete a Suitei a II-a pentru pian, de Remus Georgescu şi de realizarea,împreună cu violonista Diana Jipa, a unui compact disc cu compoziţii semnate de Dinu Lipatti. A realizat imprimări în compania Orchestrei de Cameră Radio precum şi ca invitat al cvartetului slovaco-finlandez Tangazzi, pentru producţia unui disc dedicat creaţiei lui Astor Piazzolla.
În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărîndu-se realizarea unor cicluri de emisiuni muzicale pentru posturile culturale naţionale de radio şi tv, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, concepere de scenario de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic precum şi o bogată activitate managerială care include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu şi coordonarea de proiecte culturale în România şi peste hotare.
Athenaeum Brass Quintet, în Piaţa Turnului
În program sînt lucrări ale compozitorilor Georges Bizet, J. Strauss, Paul Desmond, Carlos Gardel, Lew Pollack, Leroy Anderson, Freddie Perren, Leslie Pearson, Astor Piazzola, Henry Mancini, Michael Jakson. Este o formaţie camerală înfiinţată în anul 2003.
Ansamblul este unul special şi interesant în care stau alături instrumente de suflat din alamă – trompetă, corn, trombon şi tubă – pe care le mînuiesc, cu talent, vituozitate, sensibilitate şi umor, instrumetişti din Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, din Orchestra Naţională Radio şi de la Opera Naţională din Bucureşti. Athenaeum Brass Quintet abordează un repertoriu foarte bogat şi divers, care cuprinde partituri de la baroc la jazz şi pop, desigur rearanjate pentru cvintet de alamă.
Muzicienii au susţinut numeroase concerte camerale atît în ţară cît şi în străinătate. Athenaeum Brass Quintet a participat în diverse proiecte educative, cum au fost concertele educative organizate la Bucureşti (Clasic e fantastic la Ateneul Român). În 2017, formaţia a lansat primul CD care conţine colinde româneşti şi internaţionale, intitulat The Magic of Christmas. Trei ani mai tîrziu, în 2020, ansamblul muzical bucureştean a lansat un nou album intitulat Classical Treasures.
-
Actualitate12 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Prima pagină2 săptămâni,
Călător(ie) la 1900, la Castelul Sturdza. Istoria zbuciumată a unui palat de poveste
-
Prima pagină2 săptămâni,
Segregarea, avertismentul Inspectoratului Școlar. A fost și o anchetă a ministerului
-
Prima pagină2 săptămâni,
Caz uimitor cu un urs și un nemțean curajos. Animalul a fost împușcat după prinderea într-un coteț
-
Prima pagină2 săptămâni,
„S-au reunit legendele!”. Adi Minune, Florin Salam, Monik, Jamarr, Julia și Axinte, show la Piatra Neamț
-
Prima paginăo săptămână,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Actualitate2 săptămâni,
O pagină din istoria urbei – Hala Centrală. Dreptul la neuitare