Contactează-ne

Prima pagină

„Vacanțe Muzicale”, doar la Piatra Neamț. Nume mari vor concerta în Piața Turnului de la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ întrebată fiind de ce nu a solicitat și colaborarea municipalității romașcane, directoarea Centrului „Carmen Saeculare” a declarat că, anul acesta, au crescut costurile ■ reprezentanții Primăriei Roman declară că, dacă vor fi solicitați, ar putea iniția un proiect de hotărâre pentru asociere ■

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, instituție subordonată Consiliului Județean Neamț, a publicat programul celei de a 48-a ediții a Festivalului „Vacanțele Muzicale”, manifestare culturală de anvergură. Ediția din acest an a acestei prestigioase manifestări culturale, va conține șapte seri cu recitaluri și concerte, care se vor desfășura în Piața Turnului, din Piatra Neamț, începând cu ora 21:00.

Vor fi, de asemenea, trei seri camerale (marți, miercuri și joi, 4,5 și 6 iulie), care vor avea loc în sala „Calistrat Hogaș” a CJ Neamț, de la ora 18:00. Conform programului, „greutatea” programului va fi dată de Concertul simfonic care va deschide festivalul. Îi are ca soliști pe pianiștii Daniel Ciobanu și Ioana Andreescu, muzicieni care vor evolua alături de Orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” din Chișinău, la pupitrul dirijoral aflându-se Mihail Agafița.

Ediția curentă a „Vacanțelor Muzicale„ beneficiază de finanțarea CJ, a Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț. Solicitată  să spună de ce „Vacanțele Muzicale” nu au vreun spectacol și la Roman, directorul Centrului „Saeculare“, Carmen Năstase, a justificat cauzele pentru care nu se organizează măcar o reprezentație și în alte localități.

„Programul acestei ediții a fost gândit a fi doar la Piatra Neamț, strict din rațiuni financiare. Bugetul este alcătuit din 600 mii lei de la CJ, 30 mii de la CL Piatra Neamț și 40 mii de la Ministerul Culturii. La un moment dat, am avut astfel de manifestări la Târgu Neamț și Roman, atunci când am avut solicitări, dar de multe ori am fost refuzați, pentru că e vorba de bani”, susține Carmen Năstase, care spune că anul acesta au crescut substanțial cheltuielile la onorarii artiști, scenă, sonorizare, etc.

S-ar putea reveni asupra programului

Directorul Carmen Năstase susține că va avea în vedere solicitarea colaborării cu Romanul la „Neamț Art Festival”, care se va desfășura la toamnă: „La ora aceasta, programul Vacanțelor Muzicale este întocmit, afișele sunt realizate, hotărârile de asociere cu CJ și CL Piatra Neamț sunt trecute de votul consilierilor. Voi lua însă legătura cu domnul primar Leonard Achiriloaei, pentru a vedea dacă este dispus să ne asociem, eventual, pentru deplasarea la Roman a unui concert cameral”.

Șefa instituției organizatoare a mai declarat că la întocmirea bugetului a fost constrânsă și de prevederile unei recente ordonanțe de urgență, de reducere cu 10% a cheltuielilor materiale în instituțiile publice. Consilierul județean PMP, Sorin Dumitru Cazan, a declarat că proiectul referitor la asocierea CJ cu Centrul Saeculare a fost dezbătut într-o ședință on-line și a fost votat în unanimitate.

Consilierul a mai precizat și faptul că la obiecțiile sale, exact pe acest subiect, i s-a răspuns că nu au existat solicitări din partea Romanului pentru includerea zonei în proiect. Consilierul primarului de la Roman, Dragoș Toma, a spus că edilul șef este dispus la orice colaborare pentru activități de calitate.

„Domnul primar mi-a spus că  nu a primit nici o solicitare de colaborare din partea organizatorilor. A adăugat și faptul că, dacă va fi contactat de organizatori, este dispus să inițieze, în regim de îndată, un asemenea proiect, fiind convins că acesta va trece de votul celor 21 de consilieri locali, care, de regulă, când e vorba de proiecte de larg interes cetățenesc, le votează”, a precizat Dragoș Toma.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending