Contactează-ne

Actualitate

USR şi PLUS- ceata lu’ piţigoi, auziţi ce tărăboi!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Istoria se răzbună pe români necruţător. În anul 1996 se instala la putere Convenţia Democrată, o coaliţie între PNL, PNŢ-cd şi PD, care a dat primul guvern, condus de Victor Ciorbea, şi un preşedinte, în persoana lui Emil Constantinescu.

Guvernul avea să fie dinamitat din interiorul coaliţiei, de către PD, avându-l vârf de lance pe Traian Băsescu, ministru al Transporturilor. La sfârşitul mandatului, Emil Constantinescu declara că a fost învins de sistem. Adică de statul paralel.

Convenţia Democrată a administrat ţara cu trei guverne în patru ani, conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu, remarcându-se prininstabilitate politică şi regres economic. În ciuda afirmaţiilor fanfaronade ale lui Emil Constantinescu, că România va fi condusă exemplar, pentru că Convenţia dispune de o rezervă de cadre însumând 15.000 de specialişti, regimul a sfârşit lamentabil, pierzând alegerile din anul 2000.

Astăzi, istoria se rescrie în aceiaşi cheie. Coaliţia PNL, USR – PLUS şi UDMR, care a preluat puterea în 2019, după un an şi jumătate se dinamitează tot din cauze interne, cu singura deosebire, că locul PD-ului este luat acum de USR şi PLUS, iar locul lui Traian Băsescu l-a luat Dan Barna.

,,Guvernul Meu”, dinamitat din interior

În ziua de 14 aprilie 2021, Dan Barna, liderul USR şi vicepremier al României ne anunţa, plin de mare ofuscare, că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR şi PLUS şi, pe cale de consecinţă, Guvernul Cîţu stă să cadă. Ofuscarea lui Barna s-a declanşat atunci când acesta a aflat din presă că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu (PLUS) a fost demis de către premierul Cîţu, deşi primise asigurări de la Klaus Iohannis că nimeni nu se va atinge de vreun fir de păr din capul lui Voiculescu.

Demiterea lui Voiculescu nu face decât să confirme că moţiunea simplă, lansată în martie la adresa sa în Parlament, de către PSD, a avut motive serioase şi nu politicianiste. Dan Barna ieşise pe post, să-l susţină public pe mult hulitul Voiculescu, înfierând cu mânie neomarxistă ,,gestul iresponsabil şi lipsit de maturitate politică” a premierului Cîţu, de a-l demite pe Voiculescu, fără a-i cere lui aprobarea, ca lider al USR. Aprobare pe care Barna considera că ar fi un drept al lui, câştigat pentru faptul că este partener al coaliţiei, fără de care guvernul nu ar exista.

Plecând de la acest raţionament, Dan Barna gândeşte că responsabilitatea premierului, nu este cea scrisă în Constituţia României, ci în lozincile stradale ale ,,Reziştilor”, unde fiecare protestatar are în rucsăcel bastonul de premier. Dan Barna şi ai lui consideră că România este condusă de tot atâtea guverne, câte partide sunt în coaliţia de guvernare. În cazul lui Vlad Voiculescu, acesta făcând parte din guvernul USR- PLUS şi Dan Barna are dreptul să decidă dacă respectivul poate fi sau nu demis, chiar dacă vicepremierul nu are nicio responsabilitate în acest sens.

Cu ocazia dezicerii USR-PLUS de Guvernul Cîţu, această alianţă neoficială a venit şi cu o mare inovaţie, aceea de a declara grevă guvernamentală, adică de a nu mai participa la şedinţele de guvern,cu miniştrii pe care îi deţine. Refuzul de participare la şedinţele Guvernului, nu numai că denotă ,,iresponsabilitate şi imaturitate politică”, dar pune în evidenţă şi latura penală a acţiunii, prin abandonul guvernării, ca urmare a hachiţelor proverbiale ale acestei formaţiuni, specializată doar în vocalize stradale.

Deşi, Klaus Iohannis a fost până la urmă de acord cu demiterea lui Vlad Voiculescu, el ca preşedinte nu va accepta ieşirea USR şi PLUS de la guvernare, deoarece în acest caz ,,Guvernul Meu” ar ajunge dependent de susţinerea PSD-ului, dacă ar vrea să conducă România fără convulsii.

Dan Barna, într-un gest de iresponsabilitate totală, şi-a retras miniştrii din activitatea curentă, pentru a căuta noi căi de şantaj asupra liberalilor lui Orban, pentru a-i încăleca definitiv. Liberalii, cu Orban în frunte, nu au nevoie acum de un nou şantaj din partea ,,reziştilor”, după toate concesiile pe care le-au făcut acestora cu ocazia instalării Guvernului Cîţu. Un nou şantaj, nu va face decât să scadă imaginea PNL-ului şi imaginea USR- PLUS să crească.

În România normală, a lui Klaus Iohannis, am ajuns să trăim într-o ţară de nebuni, în care fiecare face după cât îl duce capul şi cei puşi să ne guverneze ajung să se acuze public, reciproc, de iresponsabilitate şi imaturitate, certându-se ca chivuţele cu poalele în cap, ziua în amiaza mare, în mijlocul târgului. Într-o Românie, în care preşedintele nu mai respectă Constituţia, iar primul ministru este la cheremul oricărui partener de coaliţie, care se ocupă mai mult de figuraţie, decât de guvernare.

În loc de a avea parte de o guvernare eficientă, după cum ni s-a promis, trebuie să suportăm ifosele unui Dan Barna, care se crede ,,Buricul pământului de la Delphi”, când în realitate este doar un vicepremier, tăietor de frunză la câini. Ca vicepremier, ce răspunde de ministerul sănătăţii, Barna consideră că este sub demnitatea lui să preia interimatul conducerii ministerului Sănătăţii, acuzându-l pe Cîţu de luarea unor ,,decizii unilaterale”, când acesta i-a stabilit să preia interimatul ministerului. După capul lui Barna, un prim ministru al acestui guvern de tip ,,rezist” trebuie să fie ca un balaur cu trei capete, care trebuie să participe cu toate la luarea deciziilor.

Deputatul USR, Iulian Bulai, unul din cei 15.000 de specialişti, rataţi de Convenţia Democrată

Despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, putem scrie cronica unui eşec anticipat. Ca orice peşte, care se strică de la cap, în cazul PNRR, eşecul porneşte de la Guvernele Orban şi Cîţu.

În plină campanie electorală, din noiembrie 2020, Guvernul Orban defila cu un PNRR, scris la beţie de aşa-zişii specialişti liberali, cu care spera să ne lase cu gura căscată şi PNL să câştige alegerile. Ca găina care a dat fuga la babă, să-i prezinte cotcodăcind mărgica găsită pe uliţă, Ludovic Orban a luat PNRR-ul sub braţ şi s-a dus la Bruxelles să-l prezinte şi să primească laude. Laude nu a primit, a primit doar un şut în fund, fiind trimis acasă să rescrie lucrarea, dar cu alţi specialişti. În varianta respinsă, România îşi propunea să investească 6,4 miliarde de euro în autostrăzi şi drumuri expres. În al doilea PNRR, finalizat în martie 2021 de guvernul Cîţu, acesta propune să investească numai în autostrăzi suma de 4,5 miliarde de euro.

Dar culmea, deşi Autostrada Unirii, Iaşi-Tg. Mureş, este singura care se poate construi în România, pe baza unei legi speciale, aprobată în Parlament, tocmai aceasta nu se găseşte inclusă în PNRR-ul dus de Cîţu la Bruxelles. Deşi despre necesitatea construirii Autostrăzii Unirii s-a vorbit mult şi bine, Guvernul Cîţu nu a solicitat Uniunii Europene, prin PNRR-ul avansat, includerea autostrăzii în sprijinul promis, de 28 miliarde de euro (nu 80 de miliarde cât ne minţea Iohannis) pentru a putea realiza un astfel de proiect.

În legătură cu această omisiune, care ţine mai departe Moldova izolată în ţară, există nedumeriri, atât la Bruxelles, cât mai ales în această zonă uitată de guvernanţi. Întrebat despre această omisiune, deputatul USR, Iulian Bulai, nemţean vocal, recunoscut pentru susţinerea construirii autostrăzii, a dat un răspuns standard, cuprins în cărticica activistului ,,rezist”, cu care şi-a făcut ucenicia politică în Piaţa Victoriei. Acesta nu a dorit să explice, de ce Guvernul Cîţu, pe care îl susţine, a omis să introducă în PNRR obiectivul Autostrada Unirii (A-8), ci s-a limitat cu explicaţia doar la ,,greaua moştenire”, ca fiind singura cauză.

Povestea asta cu ,,greaua moştenire” seamănă, cu povestea cu ,,Cocoşul roşu”, poveste de adormit copiii, cu care puterea actuală îşi justifică toate eşecurile. În România ultimilor 31 de ani, au condus în egală măsură, atât forţele de stânga, cât şi cele de dreapta, aşa că unui politician imberb i-ar sta mai bine cu nasul în cartea de istorie, înainte de a deschide gura. O astfel de echilibrată alternativă la putere, îi face deopotrivă părtaşi la ,,greaua moştenire”, şi pe cei de stânga şi pe cei de dreapta, aşa că îi atrag atenţia respectivului deputat, să umble mai cu grijă cu pianul pe scări.

Deputatul Iulian Bulai se vrea a fi perceput ca o somitate în mai toate domeniile, când în realitate singura lui iniţiere s-a limitat în a mima personaje sau a lega baloane pe străzile din Oslo. Cu o astfel de experienţă, vrea acesta să convingă că are idee de cum se poate porni construcţia unei autostrăzi? Văd că ne şochează, ca depozitar al unui imens tezaur de idei, cu ştiinţa lui despre cum se construieşte o ţară sau cum trebuie să arate societatea românească. Recent, pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, Iulian Bulai, ca preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat că, după comportament şi convingeri, marele poet ar fi fost un valoros membru USR şi ar fi defilat în geacă roşie în Piaţa Victoriei, alături de Klaus Iohannis.

O iniţiativă originală a primarului Carabelea, Piatra Neamţ să devină un oraş curat

Luni 12 aprilie, primarul municipiului, Andrei Carabelea, şi-a ocupat timpul cu o conferinţă de presă. Ţinea morţiş să ne transmită care sunt ultimele sale preocupări, menite să ne capteze atenţia. Ne-a surprins cu ştirea că Primăria va aloca anul acesta suma de 32 milioane de lei, pentru investiţii. Nu se poate mai mult, pentru că a preluat ,,o grea moştenire”, de care nu se plânge,, ca să nu supere ,,la famiglia”.

Tot ce îşi permite să ne spună, din bruma de transparenţă liberală moştenită, este că Primăria este înglodată în datorii până la gât, trebuind să plătească la BCR suma de 35 milioane lei, reprezentând rambursările, comisioanele şi dobânzile aferente împrumutului, realizat de ruda sa apropiată, Gheorghe Ştefan, pentru a pune în manoperă nişte fantezii. Vorba fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Iacoban, care privind unul din stâlpii Telegondolei, a concluzionat revelator ,,Aici sunt banii dumneavoastră, care nu s-au cheltuit unde trebuie”.

Primarul Carabelea are însă un vis, care nu îl deosebeşte cu ceva de primarii anteriori ai municipiului. El vrea ca din Piatra Neamţ, să facă un oraş curat. Este un deziderat la care au visat atâţia primari liberali dinaintea sa, că subiectul a devenit un loc comun. Eu unul credeam că acesta vrea să cureţe oraşul de escrocii pripăşiţi pe lângă primărie, care au căpuşat banul public decenii întregi, lăsându-ne cu ochii în soare. În schimb, pot dormi liniştit, aflând că vrednicul nostru primar a achiziţionat un tocător, pentru a toca crengile rezultate din toaletarea arborilor, care arată acum ca naiba, după superba toaletare executată de către primărie.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Kosticka

    19 aprilie 2021 at 5:52 AM

    Pe vremea lu’ matale era liniste, se sifonau bani in liniste de la Petrotub si multe primarii din zona prin reprezentare juridica, ca sa poti sta matale fara griji acuma …. Lasa-ne, poate ai alta treaba ….

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending