Contactează-ne

Actualitate

Urşii au speriat cumplit turiştii veniţi pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ drumeţiile în masiv ale unor turişti n-au fost scutite de neprevăzut ■ unii au fost speriaţi de urşi în zona cascadei Duruitoarea, iar alţii au suferit accidentări ■

Salvamontiştii care acţionează pe Ceahlău au avut zile cu destule misiuni pe parcursul săptămânii trecute, dar mai ales în week-end, când au trebuit să intervină pentru a da primul ajutor unor turişti care s-au aventurat pe munte şi au fost surprinşi de vremea nefavorabilă sau au suferit traumatisme.

Salvamontiştii au transmis că mii de turişti au fost prezenţi în masiv, cei mai mulţi alegând staţiunea Durău pentru a practica sporturile de iarnă pe pârtiile de schi şi de sanie, dar n-au lipsit incidentele, iar alţii au urcat pe munte având parte de experienţe neplăcute.

Este cazul membrilor a două grupuri de turişti, care ajunşi în zona cascadei Duruitoarea au fost speriaţi cumplit de urşii ieşiţi anormal de repede din hibernare. În atare condiţii, Serviciul Judeţean Salvamont Neamţ a lucrat cu întreg efectivul atât în Durău, cât şi la baza de altitudine de la cabana Dochia, implicându-se pentru a preveni şi reduce efectele unor situaţii neprevăzute.

„Bilantul ar putea fi unul îngrijorător, dacă nu l-am raporta la afluxul de turişti. Acest bilanţ se menţine foarte crescut, de la începutul anului media de accidentare situându-se undeva la unul – două cazuri pe zi, cu menţiunea că nu toate situaţiile au necesitat predare la ambulanţă sau SMURD“, a transmis Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Accidentări mai grave au suferit două persoane care fost diagnosticate cu fracturi ale membrelor inferioare şi superioare, au mai fost trei traumatisme severe de genunchi cu rupere de ligamente, plus cazuri în care turiştii au suferit plăgi, escoriaţi, rupturi musculare şi entorse la schi sau săniuş.

„În zona superioară, echipele de serviciu au avut parte de un viscol crunt care a generat situaţii pe alocuri dramatice, dar care s-au finalizat cu succes, un număr de 12 turişti fiind extraşi din viscol în diverse stări de epuizare, dar fără a fi hipotermici. În zona cascadei Duruitoarea, în zile diferite, două grupuri de turişti au avut întâlniri tensionate cu ursii ieşiţi din hibernare, dar care din fericire s-au soldat numai cu atacuri de panică“, a detaliat despre misiunile salvamontiştilor, Raul Papalicef.

Salvatorii montani atrag atenţia celor care doresc să vin pe Ceahlău spre sfârşitul acestei săptămâni să dea dovadă de responsabilitate şi prudenţă, trebuind să aleagă traseer mai puţin expuse la vânt. recomandările vin în contextul în care intensificări ale vântului vor atinge din nou cote periculos de mari, estimate la peste 120 de kilometri/oră şi scăderi ale temperaturii în zona superioară de până la -15, -20 de grade Celsius, începând de joi, 11 februarie.

De altfel, nici finalul lunii trecute nu a fost liniştit pentru Salvamont Neamţ, pe 29 ianuarie, la ora 21.35, începând o grea misiune de căutare a două grupuri de turişti cât se poate de inconştienţi, ce doreau să ajungă la cabana Dochia, pe creasta masivului. Ignoraseră reguli elementare ce trebuiesc respectate într-o ascensiune. Au plecat târziu spre destinaţie, nu s-au interesat de condiţiile meteo, care erau total nefavorabile – ger şi vânt foarte puternic, iar lăsarea întunericului i-a surprins pe traseu. Aşa se face că nu au mai putut înainta spre cabana aflată la cota 1.800 din cauza epuizării survenite pefondul unui traseu greu, acoperit cu un strat consistent de zăpadă, plus că au avut de străbătut şi porţiuni acoperite cu gheaţă, care presupun un mare efort fizic.

Au cerut ajutor când au ajuns în golul alpin, acolo unde condiţiile meteo menţionate se manifestau cu toată puterea, salvamontiştii constatând că erau două grupuri de turişti, cu patru, respectiv cinci membri, între care şi un copil în vârstă de 14 ani „Am intervenit cu două echipe pentru extragerea celor două grupuri de turişti. Erau epuizaţi după traseu şi când au intrat în golul alpin, pe furtună şi vânt de peste 100 km/h, pe zăpadă foarte mare – urmele se astupă imediat, trebuie să rupi zăpada – este foarte greu şi pentru oameni foarte antrenaţi. Au plecat târziu pe munte, dar când joci ruleta rusească cu muntele, nu e bine“, declara şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Din păcate, pe Ceahlău s-a consemnat şi o primă tragedie din acest an. Un ieşean de 74 de ani, a plecat pe munte în una dintre cele mai friguroase zile din acest sezon rece, pe 19 ianuarie, iar la un moment dat i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza unor afecţiuni cardiace. A fost descoperit aproape îngheţat de un grup de turişti şi transportat la cabana Dochia. Numai că, peste noapte i s-a făcut iarăşi rău şi a fost solicitată intervenţia Salvamont. În timp ce era coborât spre staţiunea Durău, când mai era doar jumătate de oră până la ambulanţa care îl aştepta, septuagenarul a suferit in stop-cardiac neresuscitabil.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident grav la Girov: Un mort şi trei răniţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele au rezultat în urma coliziunii dintre un autoturism şi o căruţă

Un accident rutier grav, soldat cu o persoană decedată şi alte trei transportate la spital, s-a produs sâmbătă, 6 martie, în comuna Girov. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii ISU Neamţ, a fost vorba de spre o coliziune între un autoturism şi o căruţă. “Prin apel la 112, în jurul orei 12:55, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe raza comunei Girov,  pe DJ 156 A.

Accidentul rutier s-a produs între un autoturism și un atelaj hipo (căruță). La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare,  o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM și două echipaje cu ambulanțe de la SAJ.

Conducătorul atelajului este în stop cardio-respirator.  Acestuia i se aplică manevre de resuscitare de către echipajul SMURD TIM.

Două persoane (conducătorul autoturismului și un pasager) au primit îngrijiri medicale de la echipajele SAJ și au fost transportate la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au comunicat iniţial salvatorii nemţeni. Din păcate căruţaşul nu a mai putut fi salvat: “Medicul de pe ambulanța SMURD TIM a declarat decesul conducătorului atelajului.

A mai fost preluată o victimă (pasager din autoturism) și transportată la spital”, au transmis ulterior cei de la ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean la comanda Poliţiei Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ comisarul Dragoş Balău, şeful Poliţiei Roman, şi-a preluat funcţia de împuternicit adjunct la comanda Inspectoratului de Poliţie Bacău, începînd de vineri, 5 februarie ■ el îl va seconda pe comisarul Toader Buliga ■ numirea comisarului romaşcan s-a făcut în contextul scandalului de la Oneşti, în ”criza ostaticilor ■

Comisarul Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman a fost ”uns” în funcţia de împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Bacău, comisarul Toader Buliga, şi el împuternicit de către Ministerul de Interne la comanda Poliţiei Bacău, în cursul zilei de joi, 4 martie. Numirea a fost făcută, evident, în contextual crizei ostaticilor de la Oneşti, unde doi muncitori au fost sechestraţi şi schingiuiţi de către Gheorghe Moroşanu, un recidivist de 68 de ani, din cauza unor frustrări legate de pierderea unui apartament în oraşul Oneşti, acum 11 ani, cumpărat de Combinatul de la Borzeşti, de la un lichidator judiciar. ”Este adevărat că de vineri, 5 martie, am preluat prerogativele de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi acum mă aflu în drum spre Oneşti. Dar informaţii legate de această numire pot fi obţinute doar de la IGPR. Ceea ce pot să vă spun este faptul că această împuternicire vine în contextul a ceea ce s-a întîmplat la Oneşti, la începutul acestei săptămîni. La Roman locul meu va fi preluat, tot prin împuternicire,  de către actualul adjunct, colegul meu, Costel Radu”, au fost declaraţiile, succinte, ale comisarului Dragoş Bălău.    La solicitarea redactorilor ”Monitorul”, purtătorul de cuvînt al IGPR, inspectorul principal Bogdan Ghebaur ne-a confirmat numirea şi ne-a remis conţinutul unui comunicat de presă, în acest sens. ”Cu data de 5 martie 2021, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisarul şef de poliţie Toader Buliga a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie Toader Buliga are peste 25 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2009 exercitînd atribuţii manageriale în mai multe structuri, printre care, în perioada 2016 – 2018, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

În perioada 2018 – 2020 a ocupat funcţii de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar, din luna august 2020 şi pînă în prezent, a ocupat funcţia de director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I.

Cu aceeaşi dată, din dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie  Constantin Dragoş Balău a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie,  Constantin Dragoş Bălău, are peste 23 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2005 fiind şef al Poliţiei Muncipiului Roman”, se precizează în comunicatul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al IGPR.

Comisari de poliţie ”decapitaţi”

Reaminitim faptul că în urma tragediei de la Oneşti, de luni, 1 martie, în care au murit doi muncitori, luaţi ostateci de Gheorghe Moroşanu, ministrul Lucian Bode şi conducerea IGPR au luat decizia ”decapitării” conducerii Inspectoratului de Poliţie Bacău, unde au fost înlocuiţi din funcţie fostul şef al IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprişan, cît şi adjunctul său, Adrian Tuluc, cărora li s-au reproşat grave greşeli de management a ”crizei ostaticilor”. Tot cu pierderea funcţiei au plătit acelaşi tip de greşeli manageriale şi şefii Poliţiei din Oneşti, Cristinel Andrieş şi adjunctul acestuia. De reamintit şi faptul că principalul suspect în cazul crizei de la Oneşti, Gheorghe Moroşanu, era recidivist şi avea la activ alte cîteva condamnări penale pentru furt, vătămare corporală şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Victimele sale, Silviu Iştoan (36 de ani) şi Dan Pătatu (52 de ani) au fost legate cu mîinile la spate şi înjunghiate de mai multe ori  în spate şi în torace, de către criminal, care-şi pierduse, orbit de furia răzbunării,  şi ultima brumă de raţiune.În prezent acesta se află internat în spital, sub pază, urmînd a răspunde în faţa anchetatorilor pentru crimele comise, după externare.

Citește știrea

Actualitate

Se întoarce iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice în scădere şi precipitaţii sub formă de nea ■ la mijlocul săptămînii viitoare vor fi temperaturi diurne de 1 grad ■ în cea mai rece noapte se vor înregistra -5 grade ■

Primăvara ne-a păcălit şi după cîteva zile foarte frumoase, cu soare şi valori termice peste media perioadei, pare că iarna se întoarce. Meteorologii anunţă o răcire accentuată şi precipitaţii sub formă de zăpadă. În cea mai rece zi de săptămîna viitoare, cu greu se va atinge o maximă de 1 grad, iar în cea mai rece noapte mercurul din termometre se opreşte la 0 grade.

Aşa stînd lucrurile, ziua de ieri a fost frumoasă, iar la ora 10:00, termometrele indicau 3 grade la Roman, 6 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ deja erau 9. Cel mai frig era în vîrf de munte, pe Toaca, unde erau valori negative de -3 grade. Din cauza vîntului, indicele de răcire arăta -26 de grade. Cald va mai fi doar azi, 5 martie, cînd se anunţă 13 grade. Minima nopţii ajunge la 1 grad.

De sîmbătă, 6 martie, se răceşte dramatic, cu vreo 10 grade, nu vor fi mai mult de 3 grade şi ar putea ninge. Noaptea trecem la valori negative, de -1 grad. Condiţiile meteo se mai redresează niţel duminică, 7 martie, cînd reapare soarele şi s-ar putea înregistra 7 grade. După lăsarea întunericului se face frig şi ar putea fi – 4 grade. Luni, 8 martie, va fi soare dar nu mai mult de 7 grade, iar noaptea -2 grade. Cea mai rece zi din această primăvară pare a fi cea de marţi, 9 martie. Meteorologii spun că revin norii şi sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea la o minimă de numai 1 grad. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cu începere de miercuri, 10 martie, începe să se încălzească, dar greu şi treptat. Nu scăpăm de nori, dar scăpăm de precipitaţii. Maxima diurnă creşte anemic pînă la 4 grade, însă noaptea va fi cea mai rece din acest sezon, iar mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Pînă joi, 11 martie, temperaturile diurne se dublează, se ajunge la 8 grade, dar din păcate nu zărim soarele. Se mai îmbunează şi noaptea care aduce o minimă la limita îngheţului, -1 grad.

Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, iar maxima ajunge la 9 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 0 grade. Cam la fel va fi vremea şi sîmbătă, 13 martie, cu excepţia faptul că trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi acoperit, nu sînt anunţate precipitaţii, maxima diurnă ajunge la 10 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 3 grade.

Citește știrea

Trending