Contactează-ne

Prima pagină

Urs semnalat la șes, la mare depărtare de zona montană a Neamțului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul de la Ion Creangă a fost avertizat de către un cioban din Stejaru că în zonă a apărut un exemplar de urs ■ la fața locului s-a deplasat paznicul de vânătoare al AVPS Roman, care a îndepărtat animalul ■ vânătorii susțin că urșii nu sunt agresivi decât atunci când se simt în pericol ■ în zona Roman, au coborât de la munte vreo 3-4 exemplare ■

Un cioban din satul Stejaru, comuna Ion Creangă, a anunțat autoritățile locale, în cursul serii de 13 noiembrie 2024, despre prezența în zona pădurii, la intrarea spre satul Giurgeni (Valea Ursului) a unui exemplar de urs. Apoi, primarul localității Ion Creangă, Dorin Tabacariu, a alertat conducerea Asosiației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman.

Asociația are contract prestări servicii cu majoritatea primăriilor din zona Roman. „A fost semnalată, de către un cioban, prezența unui exemplar de urs pe raza fondului de vânătoare de la Ion Creangă. Așa cum se știe, conform OUG nr.81/2021 avem încheiate contracte de prestări servicii cu majoritatea primăriilor din zona Roman, pentru a ajuta autoritățile locale să facă față unor asemenea situații.

În zonă s-a deplasat paznicul nostru de vânătoare, care a discutat cu ciobanul și l-a ajutat să îndepărteze animalul. Din fericire, nici persona și nici turma de oi nu au fost atacate de animal. Ceea ce mi-a comunicat paznicul de vânătoare este faptul că vorbim despre un exemplar de talie mare. Nu e prima dată când a fost văzut ursul în zona noastră, unde apreciem că ar fi ajuns de la munte între 3 și 4 exemplare.

Anul trecut au fost văzut câte un exemplar în Dealul Mărului (Gâdinți) și la Averești (Ion Creangă) și un altul la Dealul lui Stan, între comunele Făurei și Mărgineni, dar nu au atacat oamenii, ci doar au produs pagube în lanurile de porumb”, a declarat Marius Grosu, președintele Asociaței Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Roman.

Acesta sfătuiește persoanele care întâlnesc un urs să nu alerge, ci să se retragă ușor din fața lui, dar, imediat, să anunțe autoritățile locale, care vor acționa pentru îndepărtarea sălbăticiunii. „În a doua parte a toamnei, urșii caută să-și refacă rezervele de hrană pentru perioada de hibernare. Unele exemplare, dacă iarna este grea intră în bârlog să hiberneze.

Dacă iarna e ușoară, așa cum se întâmplă în ultimii ani, numai ursoaicele gestante se adăpăstesc în bârlog. În general, ursul nu este agresiv și atacă omul numai în cazul în care este surprins hrănindu-se și crede că este el în pericol. Ursoaicele cu pui devin și ele agresive. Conform contractului nostru cu unitățile teritorial administrative, în fiecare localitate s-a constituit o comisie specială.

Ea este activată atunci când este semnalată prezența unui urs, comisia fiind formată din primar, viceprimar, gestionarul fondului de vânătoare din zonă, un reprezentant al Jandarmeriei și medicul veterinar zonal, echipă care decide modul de acțiune: îndepărtarea animalului, tranchilizarea sau împușcarea sălbăticiunii, decizie care este lăsală la latitudinea comisiei”, a mai adăugat Marius Grosu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending