Contactează-ne

Actualitate

Urmele ultimei conflagrații mondiale încă mai dăinuie prin Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pirotehniștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au intervenit în cazul unor elemente de muniție descoperite la Vânători Neamț și Săbăoani

Echipa pirotehnică de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava”, a efectuat marți, 15 octombrie2024, o ședință de pregătire de specialitate în teren în pădurea Braniște din comuna Vânători Neamț. Pe timpul desfășurării ședinței de pregătire s-au descoperit elemente de muniție.

Este vorba despre un proiectil exploziv de calibru 75 milimetri, 1 proiectil exploziv de calibru 47 milimetri și un focos pentru proiectile. Cu o zi înainte, pe 14.10.2024, ca urmare a unui apel la 112, pirotehniștii au intervenit pentru asanarea unui element de muniție descoperit în comuna Săbăoani.

Un proiectil perforant trasor de calibru 75 milimetri a fost descoperit în timpul efectuării unor lucrări pe un teren agricol. Cu ajutorul echipamentelor specifice din dotarea autospecialei pirotehnice, a fost verificată zona pe o suprafață de 50 mp și a mai fost găsit un proiectil perforant trasor de 75 mm și un focos pentru proiectile.

Munițiile provin din Al Doilea Război Mondial, fiind ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță într-un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distruse. Pe 4 octombrie, o intervenție a avut loc la Boghicea. În timpul unor săpături pe DJ 207A, au fost descoperite  9 bombe de aruncător de calibru 50 mm.

După ce au cercetat zona cu ajutorul echipamentelor speciale, pirotehniștii au  mai găsit încă 17 bombe de aruncător de același calibru, ele datând tot din Al II-lea Război Mondial. ISU reamintește cetățenilor ce trebuie să facă pentru a se proteja și a preveni accidentele în cazul descoperirii unor muniții neexplodate:

Anunțați de urgență la 112 pentru a informa poliția, autoritățile locale sau pompierii; Nu atingeți, nu loviți și nu mutați muniția găsită; Nu aruncați muniția la fier vechi și nu o predați la centrele de colectare; Nu introduceți munițiile neexplodate în clădiri sau locuințe; Nu încercați să tăiați muniția cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

Nu introduceți munițiile în foc și nu faceți foc în apropierea lor; Nu topiți elementele metalice din muniții; Nu demontați focoasele sau alte componente ale munițiilor; Nu utilizați explozibili sau pulberi din muniții în scopuri artizanale; Nu folosiți muniția pentru a improviza unelte sau alte obiecte. Respectarea acestor măsuri poate salva vieți și preveni incidente grave.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending