Contactează-ne

Actualitate

Urmările incendiului de la Mănăstirea Agapia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o casă monahală s-a făcut scrum din cauza unui scurtcircuit electric ■ flăcările s-au extins şi la o locuinţă din apropiere ■ intervenţia pompierilor a durat aproape 4 ore ■ în judeţ au mai avut loc şi alte incendii ■ la Dămuc, mai multe animale, între care 5 vite, un cal şi 11 oi, au murit carbonizate ■

Un incendiu devastator a avut loc în seara zilei de 28 aprilie 2020, la o casă monahală de la Mănăstirea Agapia, flăcările extinzându-se apoi la alta. Nenorocirea a fost anunţată la numărul unic de urgenţă 112, în jurul orei 19:30.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului au intervenit pompieri de la Detaşamentul Tîrgu Neamţ cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă, dar au sărit în ajutor şi militarii de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei case şi la nivelul acoperişului de la o locuinţă din imediata apropiere.

Cînd a văzut flăcările, o femeie în vîrstă de 22 de ani a suferit un atac de panica. Aceasta a primit asistenţă medicală de la echipajul SMURD, refuzînd transportul la spital. Forţele de intervenţie s-au luptat cu focul ore bune, incendiul fiind stins în jurul orei 23:10. La final au fost inventariate pagubele şi s-a constatat că focul a transformat în scrum o casă cu suprafaţa de aproximativ 180 de metri pătraţi şi bunurile materiale din interiorul acesteia, o anexă construită din lemn de aproximativ 20 de metri pătraţi, acoperişul unei case (construit din lemn şi acoperit cu şindrilă şi tablă) pe aproximativ 80 de metri pătraţi, precum şi opt metri liniari de gard de lemn.

Pompierii au scos o butelie ce se afla într-una din cele doua case. La final, specialiştii ISU au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, cauza dezastrului a fost un scurtcircuit la un cablu electric defect. Pe timpul nopţii, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere a rămas pentru asigurarea zonei.

Intervenţii la Farcaşa şi Dămuc

Un alt incendiu, de această dată de vegetaţie, a avut loc în aceeaşi zi în localitatea Stejaru, din comuna Farcaşa. Apelul pentru ajutor a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 12:30. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit două echipaje de pompieri de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului, forţele profesioniste fiind sprijinite de pompieri voluntari din cadrul SVSU Farcaşa.

A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare, 50 metri liniari de gard din lemn, două fînare din lemn şi două adăposturi pentru animale. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise.

Persoana care a provocat incendiul a fost identificată şi sancţionată de pompierii de la Inspecţia de prevenire. Pompierii au fost solicitaţi din nou în jurul orei 17:40 cînd s-a anunţat că arde un adăpost de animale din localitatea Dămuc. La locul indicat s-a deplasat un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere, dar a intervenit şi un echipaj de pompieri voluntari de la SVSU Bicaz Chei cu autospeciala din dotare, un echipaj de pompieri voluntari de la SVSU Bicazu Ardealean cu autospeciala de stingere şi voluntari din cadrul SVSU Dămuc.

Focul a mistuit adăpostul pentru animale construit din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, dar au murit carbonizate mai multe animale între care cinci vite, un cal şi 11 oi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise.

Incendiu devastator şi la Ţibucani

Locuinţa unei octogenare din comuna Ţibucani a fost distrusă în urma unui incendiu devastator, care a avut loc în seara zilei de 27 aprilie 2020. Apelul pentru ajutor a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 21:27, iar la locul indicat, localitatea Ţibucanii de Sus, din comuna menţionată, au plecat forţele de intervenţie, mai exact patru echipaje de pompieri cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ.

Forţele profesioniste au fost sprijinite de voluntarii din cadrul formaţiunii locale din Păstrăveni cu autospeciala din dotare dar şi cadre de la structura similară din Ţibucani. Cînd militarii au ajuns la casa octogenarei incendiul se manifesta la nivelul acoperişului şi la două anexe gospodăreşti, existînd pericolul extinderii la o locuinţă aflată în imediata apropiere.

Pînă la finalul intervenţiei, flăcările puternice au transformat în scrum acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp, două anexe gospodăreşti în suprafaţă de circa 80 mp, o bucătărie de vară şi o magazie, 1,5 tone de boabe de porumb, 1 mc cub de lemn, bunuri materiale aflate în anexe şi au pierit în foc 70 de păsări.

Cînd şi-a văzut agonisealea de o viaţă cuprinsă de flăcări proprietara locuinţei, o femeie în vîrstă de 86 de ani, a suferit un atac de panică. Victima a fost asistată la faţa locului de un echipaj de paramedici de pe ambulanţa SMURD, dar a refuzat transportul la spital. Cauza uncendiului a fost coşul de fum neprotejat termic de materiale combustibile.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending