Contactează-ne

Actualitate

Urmările incendiului de la Mănăstirea Agapia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o casă monahală s-a făcut scrum din cauza unui scurtcircuit electric ■ flăcările s-au extins şi la o locuinţă din apropiere ■ intervenţia pompierilor a durat aproape 4 ore ■ în judeţ au mai avut loc şi alte incendii ■ la Dămuc, mai multe animale, între care 5 vite, un cal şi 11 oi, au murit carbonizate ■

Un incendiu devastator a avut loc în seara zilei de 28 aprilie 2020, la o casă monahală de la Mănăstirea Agapia, flăcările extinzându-se apoi la alta. Nenorocirea a fost anunţată la numărul unic de urgenţă 112, în jurul orei 19:30.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului au intervenit pompieri de la Detaşamentul Tîrgu Neamţ cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă, dar au sărit în ajutor şi militarii de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unei case şi la nivelul acoperişului de la o locuinţă din imediata apropiere.

Cînd a văzut flăcările, o femeie în vîrstă de 22 de ani a suferit un atac de panica. Aceasta a primit asistenţă medicală de la echipajul SMURD, refuzînd transportul la spital. Forţele de intervenţie s-au luptat cu focul ore bune, incendiul fiind stins în jurul orei 23:10. La final au fost inventariate pagubele şi s-a constatat că focul a transformat în scrum o casă cu suprafaţa de aproximativ 180 de metri pătraţi şi bunurile materiale din interiorul acesteia, o anexă construită din lemn de aproximativ 20 de metri pătraţi, acoperişul unei case (construit din lemn şi acoperit cu şindrilă şi tablă) pe aproximativ 80 de metri pătraţi, precum şi opt metri liniari de gard de lemn.

Pompierii au scos o butelie ce se afla într-una din cele doua case. La final, specialiştii ISU au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, cauza dezastrului a fost un scurtcircuit la un cablu electric defect. Pe timpul nopţii, un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere a rămas pentru asigurarea zonei.

Intervenţii la Farcaşa şi Dămuc

Un alt incendiu, de această dată de vegetaţie, a avut loc în aceeaşi zi în localitatea Stejaru, din comuna Farcaşa. Apelul pentru ajutor a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 12:30. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit două echipaje de pompieri de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului, forţele profesioniste fiind sprijinite de pompieri voluntari din cadrul SVSU Farcaşa.

A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare, 50 metri liniari de gard din lemn, două fînare din lemn şi două adăposturi pentru animale. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise.

Persoana care a provocat incendiul a fost identificată şi sancţionată de pompierii de la Inspecţia de prevenire. Pompierii au fost solicitaţi din nou în jurul orei 17:40 cînd s-a anunţat că arde un adăpost de animale din localitatea Dămuc. La locul indicat s-a deplasat un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Piatra Neamţ cu o autospecială de stingere, dar a intervenit şi un echipaj de pompieri voluntari de la SVSU Bicaz Chei cu autospeciala din dotare, un echipaj de pompieri voluntari de la SVSU Bicazu Ardealean cu autospeciala de stingere şi voluntari din cadrul SVSU Dămuc.

Focul a mistuit adăpostul pentru animale construit din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, dar au murit carbonizate mai multe animale între care cinci vite, un cal şi 11 oi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise.

Incendiu devastator şi la Ţibucani

Locuinţa unei octogenare din comuna Ţibucani a fost distrusă în urma unui incendiu devastator, care a avut loc în seara zilei de 27 aprilie 2020. Apelul pentru ajutor a fost înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 21:27, iar la locul indicat, localitatea Ţibucanii de Sus, din comuna menţionată, au plecat forţele de intervenţie, mai exact patru echipaje de pompieri cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ.

Forţele profesioniste au fost sprijinite de voluntarii din cadrul formaţiunii locale din Păstrăveni cu autospeciala din dotare dar şi cadre de la structura similară din Ţibucani. Cînd militarii au ajuns la casa octogenarei incendiul se manifesta la nivelul acoperişului şi la două anexe gospodăreşti, existînd pericolul extinderii la o locuinţă aflată în imediata apropiere.

Pînă la finalul intervenţiei, flăcările puternice au transformat în scrum acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp, două anexe gospodăreşti în suprafaţă de circa 80 mp, o bucătărie de vară şi o magazie, 1,5 tone de boabe de porumb, 1 mc cub de lemn, bunuri materiale aflate în anexe şi au pierit în foc 70 de păsări.

Cînd şi-a văzut agonisealea de o viaţă cuprinsă de flăcări proprietara locuinţei, o femeie în vîrstă de 86 de ani, a suferit un atac de panică. Victima a fost asistată la faţa locului de un echipaj de paramedici de pe ambulanţa SMURD, dar a refuzat transportul la spital. Cauza uncendiului a fost coşul de fum neprotejat termic de materiale combustibile.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending