Contactează-ne

Actualitate

Urbea Piatra în oglinda vremii: Despre teatru şi trupe la Piatra Neamţ, la început de veac XX

Știre publicată în urmă cu

în data de

Coroana de aur a Moldovei, după cum a fost denumită urbea de la poalele Pietricicăi în 1869 de către bardul de la Mirceşti, Vasile Alecsandri, a avut onoarea de a găzdui în sala teatrului comunal mai multe trupe teatrale cu o mare diversitate de piese sau spectacole de revistă, în special din Bucureşti, aşa cum rezultă din documentele, presa şi memorialistica vremii din primul deceniu al secolului al XX-lea.

Astfel, în aşezarea, care avea aproximativ 18.000 locuitori, a poposit la 1 februarie 1908 trupa de la Teatrul Vesel din capitala României, piesa Teoria Cocoşului, iar pe 20 februarie actorii Teatrului Regina Maria încântau spectatorii pietreni cu lucrarea Stăpâna de la Paz.

În următoarele perioade ale anului Nicolae Rebega şi Titi Botez, artişti din Bucureşti, au organizat un spectacol cu comedia muzicală de revistă De la munte la mare; d- nul Ion Stănescu a organizat un spectacol cu piesele Fustele de la minister (este în realitate şi în zilele noastre) şi Casa cu stafii (farsa în trei acte de Victor Stănescu); Teatrul Naţional Bucureşti a prezentat spectacolul cu piesa Ion al Vadanei, comedie în trei acte de N. Kiriţescu. Aşadar, câteva aspecte privind atracţia artiştilor şi teatrelor bucureştene pentru această zonă moldavă, avându-se în vedere conform documentelor timpului, pasiunea pietrenilor pentru acest gen de spectacole.

Menţionăm că tradiţia va continua şi în anii deceniului următor, inclusiv în anii Primului Război Mondial, când în afară de trupe în refugiu în această parte de ţară, din Bucureşti, Craiova, Ploieşti şi Iaşi au concertat şi muzicieni de renume. Între ei George Enescu (un mare iubitor al frumuseţilor naturale locale) atât în rândul iubitorilor de muzică în general, dar şi la capul răniţilor din spitalele militare organizate ca urmare a luptelor grele din Moldova în vara anului 1917.

Peste ani, iată ce relata ziarul Telegraful din 4 noiembrie 1929, despre fenomenul teatral nemţean. „Ne ocolesc teatrele. Un strigăt pe care l-au dat de cu vreme. Turneurile artiştilor din Capitală vin până la Bacău – câteodată se opresc la Buhuşi – şi ne întorc spatele. În lumea artiştilor şi-a făcut drum convingerea ca Piatra este o cetate anticulturală. Şi, e locul s-o spunem cu regret, de drept cuvânt.

Pe D-na Agepsina Macri – Eftimiu am văzut-o de nenumărate ori jucând în faţa unei săli goale. Pe Const. Nottara nu-l voi uita niciodată cu câtă tragere de inimă şi conştiinţă artistică a jucat două piese în care avusese cele mai desăvârşite creaţii ale sale în faţa mea, a procurorului de serviciu şi pompierilor de la galerie. Însuşi D-na Agepsina Eftimiu, cu care am avut onoarea să stau de vorbă zilele trecute, mi-a mărturisit că nu înţelege fluxul şi refluxul nostru pentru teatru.

Dacă o clipă am avut intenţia să nu mă opresc prin localitatea dvs., sânt fericită că am biruit neîncrederea mea. Pietrenii au întrecut de astă dată, mi-a spus D-sa – toate aşteptările noastre. Sala plină şi nerăbdătoare de a începe piesa, galeriile şi stalurile tixite de mulţimea amatoare de artă venită la acest spectacol, m-am hotărât să-mi revizuiesc părerea ce aveam despre dvs. La un nou turneu, voi pune Piatra pe primul plan al preocupărilor mele artistice.

Comunică spectatorilor că le sunt recunoscătoare pentru efuziunea cu care m-au întâmpinat la scenă. De astă dată plec din oraşul Dvs. cu cele mai bune impresii. Astfel mi-a vorbit D-na Macri-Eftimiu în timpul unei scurte suspendări de şedinţă, la procesul Mary-ei Dugam“.

În acelaşi cotidian, pe 21 mai 1932, se atrăgea atenţia asupra tărăgănării lucrărilor de acoperire a monumentalei clădiri a Teatrului Comunal, conduse de G.V. Măcărescu (fruntaşul organizaţiei PNŢ Neamţ – n.n.), preşedintele comitetului fantomă pentru teatrul din localitate, privind o subvenţie de 100.000 lei pentru reparaţia lăcaşului de cultură. Dar iată ce ne spune cel încriminat în articolul „Teatrul Comunal“. „Sunt omul cu cele mai multe deziluzii, ne-a spus d-sa. Nimeni n-a îndurat ce am îndurat eu.

C-am avut la alegerile generale numai cincizeci şi ceva de voturi în oraş nu mă descurajează. Dacă urmăream numai voturile, puteam foarte uşor sa nu fac nimic şi să pricopsesc pe toţi lingăii. Că marea mulţime se lasă influenţată de haidăii electorali, desigur că mi-a produs multă durere sufletească. Mă compensează însă un celebru scriitor francez care în trecere prin oraşul nostru a menţionat într-o carte a sa că Şcoala Primară No.1, ce eu am făcut- o, este una din cele mai ideale clădiri de şcoală din Europa“.

Pline de mâhnire sunt şi cuvintele de încheiere ale celui ce a înserat aspectul acestui edificiu pietrean. „Dacă cei mai mulţi se îngrijesc de oraş, înjurându-se ţigăneşte prin gazete, mai prinzi niţică nădejde când vezi pe câte unul care e inexistent aproape în activitatea sterilă şi dezgustătoare a şatrei şi îşi afirmă totuşi prezenţa prin lucruri serioase ce vor vorbi peste zeci de ani. Păcat pentru cel mai frumos oraş de munte al Moldovei că acei care-l iubesc sunt atât de puţini“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Frig şi ninsori la munte

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost emisă o informare de lapoviţă la munte şi intensificări ale vîntului ■ în judeţ au fost temperaturi sub media perioadei ■

Săptămîna aceasta a fost vreme deosebit de rece pentru acest moment al anului, iar meteorologii au emis o informare de vreme rea, ce a intrat în vigoare de ieri, 22 septembrie 2021, de la ora 10:00 şi expiră azi, 23 septembrie, la aceeaşi oră.

Specialiştii spun că la altitudini de peste 1.700 m vor fi ninsori şi lapoviţă, vremea va fi deosebit de rece şi vor fi şi intensificări ale vîntului. În intervalul menţionat la munte, în general la altitudini mai mari de 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrînse se va depune strat de zăpadă.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei. Temporar, vîntul va avea intensificări în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 60 km/h“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii mai spun că, joi şi vineri, 23 şi 24 septembrie, vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Vîntul se va intensifica în majoritatea regiunilor, iar la munte va sufla tare. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că în noaptea de 21/22 septembrie, în judeţ au fost valori termice de -3,6 grade la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, 6,6 grade au fost la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la Roman mercurul din termometre s-a oprit la 7,5 grade.

Ieri, 22 septembrie, la ora 11:00, pe munte erau temperaturi negative, de -3 grade, la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ se înregistrau 10 grade, iar la Roman erau 12 grade. Din cauza vîntului, pe munte se resimţeau -5 grade, în reşedinţa de judeţ erau 7 grade şi 10 grade se resimţeau în restul teritoriului. Deosebit de rece va fi şi astăzi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 12 grade la amiază. Minima nocturnă va fi de vreo 6 grade, conform previziunilor.

De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 23 de grade la prînz. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului: Straşnic frig

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist, deltaplanist  şi vorbitor de esperanto romaşcan, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, nemuritoarelor tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă „cronicuţă”, de mare actualitate, în care „Pisălogul” pare a fi anticipat, în urmă cu două decenii, ceea ce li se va întîmpla românilor în această iarnă, după liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaz metan. Adică revenirea frigului de sorginte ceauşistă, din „Epoca dee Aur”. La care se va adăuga din plin şomajul, generator de sărăcie lucie, la majoritatea românilor. Adevăr grăita-i, nea Costică!

„Ianuarie, martie, aprilie”. De ce o fi fost sărită luna ţiganului? De bună ce-i! Mai ales ieri ne-au lins iepurii – dacă cunoaşteţi expresia. E un ger de streche mîţa. Mulţi filosofi, savanţi, scriitori au elaborat tot soiul de teorii, de idei, de maxime, despre o samă de rele de care nu ducem nici noi lipsă, ca de pildă de foame, sărăcie, mîndrie, viciu, invidie, viclenie şi tot aşa mai departe.

Dar puţini au scris despre frig, chiar dacă unii dintre ei l-au cunoscut îndeaproape, ca noi. Nu vorbesc de frigul din inimile înguste, ci de cel din vastele apartamente de la bloc. Pe plan  local s-a vorbit adesea  că multor străzi le plîngi de milă şi că mai de plîns sînt maşinile care merg pe acolo şi trec din groapă în groapă. S-a mai vorbit – tot aşa – că unele firme aplică un adaos comercial de te sperii. De asemenea s-a mai scris mult despre valul de violenţă şi tîlhării, dar nimic despre valul de frig care a venit din Cîmpia Rusă, s-a cuibărit în apartamentele noastre şi nu se mai dă dus, pentru că,  din partea caloriferului rece, nu primeşte nici un ultimatum şi ne îngheaţă mai departe măduva-n ciolane. Nea Cutare n-a plecat la slujbă că i-a rămas mîna lipită pe clanţa uşii.

După ce a desfăcut-o, a aflat între timp că a fost trimis în şomaj şi abia atunci l-au trecut toate căldurile. Da, tată ! E o problemă în faţa căreia nu poţi rămîne rece. Şi bietul om asta-i mai lipsea: copiulul său, îmbrăcat subţire, tremură din gros lîngă caloriferul de la care parcă cerşeşte puţină căldură. La fel suferim toţi, vorba ceea: „de,  boier! Fii şi boier, dar tot dîrdîi cînd e ger!”. Se spune că la cea mai scăzută temperatură, de-i zice zero absolut, mişcarea browniană se linişteşte, atomii stau liniştiţi în banca lor.

Cred că nu mai avem mult pînă acolo. Cel puţin la mine e un frig de-ţi stă mintea. Ni s-au dat asigurări că o să fie bine şi la vară cald, dar după ce-ţi degeră urechea degeaba mai pui căciula. Noroc că afară e mai cald! Cînd în apartament se tremură, îmi trimit copiii la joacă. Poate de aceea cineva mi-a spus că am copii sănătoşi şi zdraveni, se cunoaşte că-s crescuţi în aer curat. Ştiu de la şedinţele de partid că prin discuţie se face lumină. Căldură cum s-ar putea face? Straşnic frig!

Citește știrea

Actualitate

Urmărit internaţional pentru că şi-a bătut concubina

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 35 de ani, din Girov, s-a ales cu belele penale în străinătate, după ce şi-a smintit în bătaie concubina. S-a întîmplat în Italia, iar, după agresiune, bărbatul a plecat acasă. Autorităţile judiciare străine nu s-au dat bătute şi au încercat să-l identifice pe agresor.

Cînd au aflat identitatea au făcut toate demersurile necesare, au emis pe numele lui un mandat european de arestare şi l-au dat în urmărirere internaţională. Aşa stînd lucrurile, pe 21 septembrie 2021 oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Girov l-au depistat pe bărbatul de 35 de ani, în Girov. Pe numele acestuia era emis de autorităţile judiciare din Italia un mandat european de arestare.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2015, aflîndu-se în Italia, pe fondul unor neînţelegeri familiale, a exercitat acte de violenţă asupra concubinei sale, producîndu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25 de zile îngrijiri medicale“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Acesta a fost prezentat de poliţişti procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău.

Individul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

Citește știrea

Trending