Contactează-ne

Actualitate

Urbea Piatra în oglinda vremii: Despre teatru şi trupe la Piatra Neamţ, la început de veac XX

Știre publicată în urmă cu

în data de

Coroana de aur a Moldovei, după cum a fost denumită urbea de la poalele Pietricicăi în 1869 de către bardul de la Mirceşti, Vasile Alecsandri, a avut onoarea de a găzdui în sala teatrului comunal mai multe trupe teatrale cu o mare diversitate de piese sau spectacole de revistă, în special din Bucureşti, aşa cum rezultă din documentele, presa şi memorialistica vremii din primul deceniu al secolului al XX-lea.

Astfel, în aşezarea, care avea aproximativ 18.000 locuitori, a poposit la 1 februarie 1908 trupa de la Teatrul Vesel din capitala României, piesa Teoria Cocoşului, iar pe 20 februarie actorii Teatrului Regina Maria încântau spectatorii pietreni cu lucrarea Stăpâna de la Paz.

În următoarele perioade ale anului Nicolae Rebega şi Titi Botez, artişti din Bucureşti, au organizat un spectacol cu comedia muzicală de revistă De la munte la mare; d- nul Ion Stănescu a organizat un spectacol cu piesele Fustele de la minister (este în realitate şi în zilele noastre) şi Casa cu stafii (farsa în trei acte de Victor Stănescu); Teatrul Naţional Bucureşti a prezentat spectacolul cu piesa Ion al Vadanei, comedie în trei acte de N. Kiriţescu. Aşadar, câteva aspecte privind atracţia artiştilor şi teatrelor bucureştene pentru această zonă moldavă, avându-se în vedere conform documentelor timpului, pasiunea pietrenilor pentru acest gen de spectacole.

Menţionăm că tradiţia va continua şi în anii deceniului următor, inclusiv în anii Primului Război Mondial, când în afară de trupe în refugiu în această parte de ţară, din Bucureşti, Craiova, Ploieşti şi Iaşi au concertat şi muzicieni de renume. Între ei George Enescu (un mare iubitor al frumuseţilor naturale locale) atât în rândul iubitorilor de muzică în general, dar şi la capul răniţilor din spitalele militare organizate ca urmare a luptelor grele din Moldova în vara anului 1917.

Peste ani, iată ce relata ziarul Telegraful din 4 noiembrie 1929, despre fenomenul teatral nemţean. „Ne ocolesc teatrele. Un strigăt pe care l-au dat de cu vreme. Turneurile artiştilor din Capitală vin până la Bacău – câteodată se opresc la Buhuşi – şi ne întorc spatele. În lumea artiştilor şi-a făcut drum convingerea ca Piatra este o cetate anticulturală. Şi, e locul s-o spunem cu regret, de drept cuvânt.

Pe D-na Agepsina Macri – Eftimiu am văzut-o de nenumărate ori jucând în faţa unei săli goale. Pe Const. Nottara nu-l voi uita niciodată cu câtă tragere de inimă şi conştiinţă artistică a jucat două piese în care avusese cele mai desăvârşite creaţii ale sale în faţa mea, a procurorului de serviciu şi pompierilor de la galerie. Însuşi D-na Agepsina Eftimiu, cu care am avut onoarea să stau de vorbă zilele trecute, mi-a mărturisit că nu înţelege fluxul şi refluxul nostru pentru teatru.

Dacă o clipă am avut intenţia să nu mă opresc prin localitatea dvs., sânt fericită că am biruit neîncrederea mea. Pietrenii au întrecut de astă dată, mi-a spus D-sa – toate aşteptările noastre. Sala plină şi nerăbdătoare de a începe piesa, galeriile şi stalurile tixite de mulţimea amatoare de artă venită la acest spectacol, m-am hotărât să-mi revizuiesc părerea ce aveam despre dvs. La un nou turneu, voi pune Piatra pe primul plan al preocupărilor mele artistice.

Comunică spectatorilor că le sunt recunoscătoare pentru efuziunea cu care m-au întâmpinat la scenă. De astă dată plec din oraşul Dvs. cu cele mai bune impresii. Astfel mi-a vorbit D-na Macri-Eftimiu în timpul unei scurte suspendări de şedinţă, la procesul Mary-ei Dugam“.

În acelaşi cotidian, pe 21 mai 1932, se atrăgea atenţia asupra tărăgănării lucrărilor de acoperire a monumentalei clădiri a Teatrului Comunal, conduse de G.V. Măcărescu (fruntaşul organizaţiei PNŢ Neamţ – n.n.), preşedintele comitetului fantomă pentru teatrul din localitate, privind o subvenţie de 100.000 lei pentru reparaţia lăcaşului de cultură. Dar iată ce ne spune cel încriminat în articolul „Teatrul Comunal“. „Sunt omul cu cele mai multe deziluzii, ne-a spus d-sa. Nimeni n-a îndurat ce am îndurat eu.

C-am avut la alegerile generale numai cincizeci şi ceva de voturi în oraş nu mă descurajează. Dacă urmăream numai voturile, puteam foarte uşor sa nu fac nimic şi să pricopsesc pe toţi lingăii. Că marea mulţime se lasă influenţată de haidăii electorali, desigur că mi-a produs multă durere sufletească. Mă compensează însă un celebru scriitor francez care în trecere prin oraşul nostru a menţionat într-o carte a sa că Şcoala Primară No.1, ce eu am făcut- o, este una din cele mai ideale clădiri de şcoală din Europa“.

Pline de mâhnire sunt şi cuvintele de încheiere ale celui ce a înserat aspectul acestui edificiu pietrean. „Dacă cei mai mulţi se îngrijesc de oraş, înjurându-se ţigăneşte prin gazete, mai prinzi niţică nădejde când vezi pe câte unul care e inexistent aproape în activitatea sterilă şi dezgustătoare a şatrei şi îşi afirmă totuşi prezenţa prin lucruri serioase ce vor vorbi peste zeci de ani. Păcat pentru cel mai frumos oraş de munte al Moldovei că acei care-l iubesc sunt atât de puţini“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Actualitate

Au fost trei victime în două accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii nemţeni au intervenit la două accidente de circulaţie, care s-au soldat cu trei victime, nedoritele incidente fiind consecinţa neatenţei în conducere. O septuagenară a fost luată pe capotă în timp ce traversa strada, iar în alt caz doi şoferi care s-au „pupat“ între ei au fost răniţi.

Unul dintre evenimentele rutiere a avut loc în dimineaţa zilei de 17 iunie, cînd o femeie de 76 de ani, din Piatra Şoimului, care traversa strada a fost accidentata de un autoturism, condus de un tînăr de 24 de ani, din aceeaşi localitate. Femeia a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetarile sînt continuate de poliţişti pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. Dosar penal cu acuze de vătămare corporală din culpă a fost întocmit şi în cazul unui accident ca a avut loc în seara de 16 iunie, în jurul orei 21:30, pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Conform primelor date, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Tîrgu Neamţ a acroşat o maşină, care era condusă de un tînăr de 21 de ani, din Păstrăveni. Din impact, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește știrea

Trending