Contactează-ne

Actualitate

Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, sărbătorită la Bălţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestările au avut loc pe 27 martie 2024, în ziua când s-a sărbătorit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România ■ sesiunea de comunicări științifice a avut ca temă: „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație” ■ Romanul a fost reprezentat de preot dr. Florin Țuscanu, lector universitar la la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți ■ acesta a vorbit despre: „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România” ■

Biroul de presă al Episcopiei din Bălți, Republica Moldova, anunță faptul că miercuri, 27 martie 2024, ziua când întreaga suflare românească a sărbătorit 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria – Mamă România, în Sala Polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo” s-a desfășurat o sesiune de comunicări cu tema: „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”.

În deschiderea evenimentului, cuvinte de salut au rostit: conf. univ., dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Excelența Sa Mihai Tican, girantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, PS Antonie, Episcopul de Bălți și Paul-Mircea Iordache, redactor-șef la revista „Vatra noastră românească” Botoșani.

Au susţinut comunicări științifice: Anatol Petrencu, prof. universitar – președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, cu tema: „Basarabenii în cadrul României întregite (1918-1940)”; Tema abordată de cercetătorul științific la Institutul de Istorie USM, Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Moldova s-a intitulat ”Unirea Basarabiei cu România la plural…”.

Preot dr. Florin Ţuscanu, lector universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a vorbit despre: „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România”. Evenimentul a fost moderat de Victor Grigor, șef secția pentru educație, cultură și viață studențească din cadrul USARB.

După încheierea mesei rotunde, PS Antonie și conf. univ. dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, au premiat câştigătorii Concursului regional on-line de eseu despre Istoria Românilor, ediția a III-a, având ca temă  generică „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”.

Concursul a fost organizat de Episcopia de Bălţi în parteneriat cu Universitatea „Alecu Russo”, Universitatea „Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socioumane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB. Concursul s-a desfăşurat în perioada 9 – 16 martie 2024 și a fost adresat elevilor de liceu și studenților interesați de Istorie, care își fac studiile în Bălți și raioanele Briceni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița.

Premierea a constat în oferirea de diplome, tablete educaţionale, premii băneşti şi seturi de cărţi. PS Antonie a apreciat pregătirea tinerilor şi interesul lor pentru acestă materie și i-a încurajat să studieze istoria adevărată a acestui pământ și a neamului românesc. Altă distincție oferită în această zi de sărbătoare de către PS Antonie a fost Ordinul patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” pentru mireni.

A fost înmânată profesorului universitar Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica  Moldova. Masa rotundă a fost precedată de oficierea de către PS Antonie a unui Te-Deum de mulțumire către Dumnezeu, la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din Corlăteni, raionul Râşcani, unde a avut loc și o depunere de flori și luări de cuvânt la bustul Regelui Ferdinand I, Întregitorul de Țară, din scuarul Bibliotecii Ştiințifice a Universităţii „Alecu Russo”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending