Contactează-ne

Actualitate

Unice experienţe şi păţanii prin Australia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pietreanul Radu Păltineanu şi prietena, Irina Repede, continuă expediţia prin Australia ■ cei doi exploratori şi-au stabilit un itinerariu imens prin Australia, cale de vreo 13.000 de kilometri ■ au parte de tot felul de experienţe pe continentul de la antipozi

Doi exploaratori români, care au început, pe 13 octombrie 2021, traversarea Australiei pe triciclete, cale de 13.000 de kilometri, Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ şi partenera sa, Irina Repede, au terminat prima etapă, ajungând la Capul York, cel mai nordic punct al continentului.

Au parcurs într-o lună şi o zi 1.200 de kilometri. Spun că au trecut prin locuri minunate, chiar dacă au străbătut zone de deşert şi de junglă, dar au avut şi experienţe neplăcute. Cel mai mult au avut de pătimit din cauza caniculei, lunile octombrie şi noiembrie fiind cele mai fierbinţi ale anului, înaintea sezonului ploios, când un muson loveşte peninsula Capului York şi nordul Australiei. După cum arată Radu Păltineanu într-o postare pe Facebook, tovarăşa de drum a stabilit o performanţă:

„Am parcurs până în acest moment 1.200 de kilometri iar Irina tocmai ce a devenit prima persoană care a reuşit să atingă capul York pe o tricicletă propulsată solar. Nu credem că a mai existat vreo altă persoană care să fi făcut acest lucru“.

Străbaterea distanţei dintre Cairns şi Capul York a însemnat şi un test de anduranţă, şoseaua fiind în mare parte neasfaltată şi foarte dificilă de parcurs din cauza porţiunilor cu nisip şi ondulaţii cauzate de traficul de mare tonaj. La Capul York, se refac într-un fel de camping, dar chiar în prima noapte nu s-au putut odihni, deoarece doi tineri, care călătoreau cu o maşină 4×4 au folosit non-stop un generator, fix lângă cortul lor.

„Off, până şi la capătul lumii dai de astfel de caractere!“, detaliază Irina Repede, care concluzionează despre prima parte a aventurii:

„După mult efort, în sfârşit, am ajuns în vârful Australiei continentale, la Capul York. Este superb aici, plaje tropicale cu nisip alb şi o vedere spre insulele strâmtorii Torres, pe care ne-ar fi plãcut să le explorăm dintr-o barcă. 

Să o spunem pe aia dreaptă, ne-ar fi prins bine şi o baie, dar nu ne încumetăm pentru cã este plin de crocodili de apă sărată“.

Au fost şi alte inconveniente în debutul originalei expediţii. O roată de la tricicleta lui Radu, care este propulsată de pedale, s-a stricat, trebuind schimbată. Apoi, cea a Irinei, care este solară, a avut un scurtcircuit, suportul panourilor solare cedând într-un punct de sudură şi a trebuit confecţionată o atelă. Însă cea mai gravă situaţie s-a petrecut în a doua noapte petrecută în campingul de la Capul York, la marginea unei micuţe localităţi, Umagico, Radu şi Irina fiind victimele unei tentative de jaf, pusă la cale de doi tineri aborigeni.

„Au venit doi hoţi, în mijlocul nopţii, să ne fure. Doi puşti care ne-au filat în timpul zilei, dând ture pe biciclete prin campsite. Dar, nu le-a ieşit pasienţa, pentru că Radu era încă treaz şi s-a dumerit imediat de ceea ce se întâmplă. Radu a sărit din cort ca ars şi i-a luat la alergat până au dispărut în întunericul nopţii“, a scris Irina Repede.

Tot pe contul de socializare sunt consemnate detalii ale cazului. Au sunat la Poliţie, dar erau în afara razei de acţiune a oricărei patrule. Li s-a comunicat că nu au cum să îi ajute, deoarece niciun agent nu era în zonă, fiind în misiuni pe insulele din strâmtoarea Torres.

Din fericire, restul nopţii a decurs fără alte întâmplări. Pentru Irina Repede şi Radu Păltineanu, prima parte a călătoriei pe continentul australian a însemnat traversarea unor porţiuni de deşert, savană şi jungla Daintree, cea mai veche din lume.

„Peninsula York este magică. Atmosfera este super liniştitoare şi paşnică. Ai pur şi simplu senzaţia că te întorci în timp“, a postat Irina Repede.

Radu Păltineanu a destăinuit că în această primă porţiune de traseu a văzut mai multe vietăţi decât în oricare altă parte de lume pe unde a călătorit. Au dormit în cort înconjuraţi de păienjeni furnici gigant, a fotografiat zeci de specii de păsări endemice, printre care o specie de papagal negru aflată în pericol, Palm Cockatoo, şopârlele dragon, gecko şi pasărea gigant emu.

Radu Păltineanu este un explorator din Piatra Neamţ, care are şi cetăţenie canadiană, absolvent al Universităţii McGill. Este este primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, din nordul Alaskăi, până în sudul Argentinei, în Ţara de Foc. A parcurs până acum peste 40.000 de kilometri în America de Nord, America de Sud, Europa şi Oceania.

În 2020, Radu şi prietena sa, Irina, economist de profesie, aflaţi în vacanţă, au rămas prizonieri în Noua Zeelandă, fiindu-le interzisă plecarea, aşa că au pus la cale o altă aventură, ce a însemnat parcurgerea a 3.000 de kilometri. Au traversat Insula de Nord pe jos, iar Insula de Sud pe biciclete. În Noua Zeelandă le-a venit ideea expediţiei din Australia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primarul Andrei Carabelea cere demisia imediată a Inspectorului Școlar General

Știre publicată în urmă cu

în data de

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Local Piatra-Neamț din 9 iunie 2022. În domeniul organizării și funcționării creșelor ca unități de învățământ cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, legislația cu caracter special prevede atribuții comune-partajate între inspectoratele școlare județene și autoritatea administrației publice locale – Primăria.

În cadrul acestui mecanism, Inspectoratului Școlar Județean Neamț îi revine rolul de îndrumare-coordonare metodologică de specialitate, având, de altfel, prevăzută în mod expres atribuția de numire a directorului conform HG 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

În baza acestor atribuții legale, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic. Modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț.

Creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și astăzi, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Primarul Andrei Carabelea: „În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții. Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor. Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată.

Luând în considerare atribuțiile de îndrumare și coordonare care revin ISJ Neamț, activități pe care doamna inspector general nu le-a susținut, ci le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese și transmiterea cu întârziere a deciziilor privind repartizarea personalului didactic, care au fost emise pe 2 septembrie și au ajuns la Creșă astăzi, pe 30 septembrie, considerăm demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul didactic. În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General.”

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului – Un Jules Verne modern

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi ceva, în săptămînalul Gazeta de Roman o tabletă intitulată „Un Jules Verne modern”. Om cu simțul umorului foarte dezvoltat, autorul celor 280 tablete pe care le conține o carte, folosește și în pastila umoristică de față, ca pretext, citarea unor fragmente din articolele care urmau a fi publicate în contidianul „Roman Time”, ediția anului 2034. Este un prilej pentru autor de a vorbi de lucruri și întîmplări firești, din viața Cetății, întîlnite și astăzi. Constantin Bîrjoveanu spune că toate aceste realități ar ține de domeniul literaturii SF, al cărui promoter a fost marele scriitor francez Jules Verne(1828-1905). Este un prilej pentru autorul „Cronicii pisălogului” de a vorbi de lucruri normale, considerate, însă, a ține de literatura științifico-fantastică (SF), cu referire la o infrastructură rutieră modernizată, la cea de apă și canalizare, care să împiedice uriașele pierderi de apă, la fel de mari și în urmă cu două decenii, cînd trăia încă autorul. El ironizează salarile de mizerie ale romașcanilor, așa cum vorbește și despre corupția generalizată, scăderea intersului pentru muncă și îngroșarea rîndurilor asistaților sociali. Temele abordate sînt multiple și de mare actualitate și după mai bine de două decenii.

Nici pomeneală. Nu voi spune că omul se va teleporta din Roman în California, cu viteza gîndului, ca să mai schimbe o vorbă cu o rudă plecată acolo pe vremea cînd aici nu avea nici o slujbă, că ideea asta a fost lansată într-un serial SF la televizor. Nu asta voi face, ci vă voi spune cîteva noutăți spicuite din cotidianul romașcan „Roman Time” din 26 martie 2034. Iată deci ce vom citi acolo:

Domnul primar Jackson afirmă că, peste un an, va fi dată în folosință șoseaua de centură a orașului, începută la finele mileniului trecut, precum și conducta de apă potabilă, începută cam la aceeași dată. În arhivele statului sînt documente care atestă existența în urbea noastră la sfîrșitul secolului trecut a 9.0000 de nemulțumiți și cîțiva din ceilalți, iar azi numărul românilor pur-sînge din oraș se ridică la aproape 20.000 de suflete.

În trenul rapid România Mare, un individ care călătorea fără bilet a încercat să-l miluiască pe controlor. Acesta l-a criticat aspru „Uiți că ceea ce se cheamă corupție a fost eradicată de președintele Constantinescu? Te crezi în 1998? Și la urma urmelor, știi ce lefuri avem noi?”.

Cei cîțiva ortodocși romașcani care au rezistat tentațiilor de tot felul și asigurării că, dacă vor trece la altă religie, li se va rezerva un loc în Rai, cer primăriei să interzică manifestările satanice din fața Sfintei Biserici. În ultimele două milenii, au dispărut dragostea de muncă, crema Vax Albina, Dero-ul obișnuit, dar a supraviețuit Gazeta de Roman, care apare în întregime în limba română.

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui C. Bîrjoveanu, cel care a propus irigarea terenurilor agricole cu pompe acționate de energie eoliană (ca-n Canada), protejarea teilor cînd sînt în floare și instalarea în posturi înalte numai a elementelor sută la sută cinstite.

O excursie pe o planetă din altă galaxie s-a scumpit atît de mult că un muncitor cu salariul mediu nu și-o mai permite, decît cel mult o dată pe an. Au mai fost aclimatizate și plantate noi specii de arbori exotici în parcul Eleonora Vîntu. În trecere prin orașul Roman, vizitați ruinele Spitalului Precista mare. Iubite cititorule, cînd muza îmi va mai aduce noutăți din viitor, te voi ține la curent.

Nota Redacției – Rubrică susținută de viceprimarul Radu Samson

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea
Advertisement

Trending